註冊 登入

炒姐姐

炒姐姐 E-mail 此主題給朋友

我今個月會通知炒佢 咁今日問個經紀要點攪啦
佢答我 100水腳,大假錢,來回機票 要包行李

問題黎喇 佢做左7個月 即係點計 如果唔比錢 叫佢早幾日走得唔得

機票問題喇 請佢個時已經係香港 佢前僱主過左世 提前完約,咁其實 來 呢張機票 我係要比?

回程就一定要比啦 咁買轉機比佢 得唔得?要包行李? 佢係我屋企既野 50k 都未必夠

引用:
原帖由 ~Rainbow~ 於 2019-4-4 02:48 AM 發表

我今個月會通知炒佢 咁今日問個經紀要點攪啦
佢答我 100水腳,大假錢,來回機票 要包行李

問題黎喇 佢做左7個月 即係點計 如果唔比錢 叫佢早幾日走得唔得

機票問題喇 請佢個時已經係香港 佢前僱主過左世 提前完約,咁其實 來 呢張機票 我係要比?

回程就一定要比啦 咁買轉機比佢 得唔得?要包行李? 佢係我屋企既野 50k 都未必夠 ...
大假,首年7天,不足一年以比例計,例如半年就是 3.5天,……月薪x12/365=日薪
可以計返有幾多日大假畀佢早幾日走,不過工資亦要付到離職信內的離職日,所以無分別
每份合約僱主需付一套來回機票,你請佢時無畀來程,離職時要補返錢……上網查下一張最平的機票然後付錢給她
行李,法例無話僱主要負責

引用:
原帖由 montejo 於 2019-4-4 11:20 AM 發表

大假,首年7天,不足一年以比例計,例如半年就是 3.5天,……月薪x12/365=日薪
可以計返有幾多日大假畀佢早幾日走,不過工資亦要付到離職信內的離職日,所以無分別
每份合約僱主需付一套來回機票,你請佢時無畀來程,離職時要補返錢……上網查下一張最平的機票然後付錢給她
行李,法例無話僱主要負責 ...
姐姐要求 來回程機票都係要錢 咁做合唔合法

引用:
原帖由 ~Rainbow~ 於 2019-4-4 12:07 PM 發表

我睇到機票 1800左右 最平8百幾都有 咁補8百幾就可以?

引用:
原帖由 ~Rainbow~ 於 2019-4-4 12:07 PM 發表

可要求,你可以回程堅持係機票,來個程只能用錢代替

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~Rainbow~ 於 2019-4-4 12:08 PM 發表

我睇到機票 1800左右 最平8百幾都有 咁補8百幾就可以?
你要查來港票價錢,畀佢睇,畀最平同價

回覆 引用 TOP

炒九佢 比返張單程 香港返去得 行李包30kg 賓記 20kg 印印

回覆 引用 TOP

我以前炒過一個, 當日朝早叫佢執嘢, 執好我送佢返AGENT, 叫AGENT計數, 即場俾現錢簽文件.
工資, 假期, 代通知金, 回程機票, 路費. 好似就係咁多. 呢啲都係照勞工法, 無多無少.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~Rainbow~ 於 2019-4-4 12:08 PM 發表

因為驚住有人(佢啲同鄉)會教佢玩嘢, 我都係帶佢返agent, 等agent同佢即場計數, agent話機票幾錢就幾錢.

你俾8百幾, 佢買張三千幾, 跟住上勞工處追你尾數. 追到尾數之後佢退咗張機票攞咗錢, 在香港轉僱主. 佢走去任何一間agent都可以揾到僱主.

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。