註冊 登入

[其他] 阿仔最近訓得唔好,可以比啲咩佢食?

阿仔最近訓得唔好,可以比啲咩佢食? E-mail 此主題給朋友

最近阿仔訓得唔好,依掛半夜三更就會扎醒就係咁喊,但又唔係肚餓。
朋友叫我可以煲啲七星茶比BB飲下清熱消滯,等佢可以好訓D。
有啲又話可以煲D薏米水開奶或比佢飲,咁應該比咩BB飲好?

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-4-2 06:07 PM 發表

最近阿仔訓得唔好,依掛半夜三更就會扎醒就係咁喊,但又唔係肚餓。
有啲又話可以煲D薏米水開奶或比佢飲,咁應該比咩BB飲好? ...
如果BB訓得唔好, 可以比七星茶, 清熱消滯.
你BB幾大? 其實3-4個月大都可以比七星茶/開奶茶.
有D人覺得BB太細, 好多人都會等BB半歲後先比.

之後聽家姐講佢都有試過煲D薏米水開奶/比佢飲, 都有效.
不過家姐都係買即沖既開奶茶/七星茶, 買開衍生.

提示: 違規內容已被屏蔽
http://musicselections.files.wordpress.com/2007/05/disco_kokoelma.jpg
http://musicselections.files.wordpress.com/2007/05/disco_kokoelma.jpg
引用:
原帖由 lovewai1314 於 2019-4-8 07:14 PM 發表

不過家姐都係買即沖既開奶茶/七星茶, 買開衍生. ...
3-4個月大就可以比七星茶/開奶茶? 咁細個就可以比?
唔係有中成藥成份? 好似開奶茶同七星茶都要中成藥註冊.

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-4-2 06:07 PM 發表

有啲又話可以煲D薏米水開奶或比佢飲,咁應該比咩BB飲好? ...
你仔仔幾多個月大? 係唔係日頭玩得太癲?

引用:
原帖由 lovewai1314 於 2019-4-8 07:14 PM 發表

仔仔都有一歲多,咁係唔係都係比七星茶佢飲下會好訓D架?
我見衍X都有幾隻七星茶,佢地有咩分別?

引用:
原帖由 紫色羊羊 於 2019-4-15 07:55 PM 發表

我都唔知BB幾大先可以比,有D話六個月大,有D就話要一歲以上。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫色羊羊 於 2019-4-15 07:57 PM 發表

你仔仔幾多個月大? 係唔係日頭玩得太癲?
仔仔一歲多啦,平時我同老公都要返工,得婆婆同工人姐姐照顧,
每日工人姐姐都會同佢落公園玩陣,但唔知有無玩得太癲。

回覆 引用 TOP

引用:

我會比七星茶, 一來方便, 二來BB飲完真係好訓D同有效果.

回覆 引用 TOP

引用:

我反而等BB大D個陣, 係夏天先會比冬瓜薏米水佢當水飲, 平時都係買七星茶比佢飲.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫色羊羊 於 2019-4-15 07:55 PM 發表

你要睇返個包裝上既說明, 總之有中成藥註冊既話就要一歲以上.
我個陣時買開衍X既七星茶, 佢有三款, 鐵罐金裝適合學齡兒童.

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。