• 瀏覽: 10,267
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-8-2 06:42 PM 發表

我依2日會去BB展, 唔知大家覺得有咩係BB展到抵買? 等我可以留意下
可以上網睇下有無咩BB展攻略, 睇下有無野岩先去買.部份產品低至三折發售及限量,場內備有送貨服務.好似衍X隻保嬰丹好抵$41盒, 你可以買定1-2盒, 一定會用得著.
https://www.hk01.com/親子/346182/荷花bb展-八月大型bb展必買最抵筍貨-媽媽分享掃貨攻略

引用:
原帖由 koeichu 於 2019-8-2 06:56 PM 發表

可以上網睇下有無咩BB展攻略, 睇下有無野岩先去買.部份產品低至三折發售及限量,場內備有送貨服務.好似衍X隻保嬰丹好抵$41盒, 你可以買定1-2盒, 一定會用得著.
/8j-LG_oYAZ311AaqmSKwIthdwhogqbn ...
家姐琴日都有去BB展睇, 佢地主要睇BB健康食品同小中藥.
都有去衍生到睇優惠, 除左精製保嬰丹$41(每人限購2盒)之外,
仲有福袋都幾抵.

引用:
原帖由 lovewai1314 於 2019-8-3 11:16 AM 發表

家姐琴日都有去BB展睇, 佢地主要睇BB健康食品同小中藥.
都有去衍生到睇優惠, 除左精製保嬰丹$41(每人限購2盒)之外,
仲有福袋都幾抵.

10023602 ...
我都有去衍生個攤位,買左2盒保嬰丹,真係好抵!
同埋見開奶茶七星茶個D都有買2送1,所以我都買左!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-8-2 06:31 PM 發表

請問保嬰丹同猴棗散BB可以食到幾大?
感冒沖劑同咳藥水多數幾大開始會比佢地飲?
之前唔記得睇過D文章講保嬰丹同猴棗散可以食到好大個, 唔記得係唔係5歲內.
不過我覺得好多時保嬰丹都可以食到2-3歲, 猴棗散4-5歲都OK.
出面好多感冒沖劑都要5歲以上, 不過我見衍生個隻1歲起就可以.

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-8-2 06:33 PM 發表

而家我有Keep住每星期比開奶茶或者七星茶佢飲, 暫時都OK.
訓唔好, 玩太癲, 比人嚇親呢個情況係比保嬰丹?
除左保嬰丹之外, 定驚七里散都可以.

愛のままにわがままに 僕は君だけを傷つけない想識番個肥妹傾下計
引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-4-2 06:07 PM 發表

最近阿仔訓得唔好,依掛半夜三更就會扎醒就係咁喊,但又唔係肚餓。
朋友叫我可以煲啲七星茶比BB飲下清熱消滯,等佢可以好訓D。
有啲又話可以煲D薏米水開奶或比佢飲,咁應該比咩BB飲好? ...
我會比七星茶, 而家買即沖個D都好方便, 而且又有效果.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovewai1314 於 2019-4-8 07:14 PM 發表

如果BB訓得唔好, 可以比七星茶, 清熱消滯.
你BB幾大? 其實3-4個月大都可以比七星茶/開奶茶.
有D人覺得BB太細, 好多人都會等BB半歲後先比.

之後聽家姐講佢都有試過煲D薏米水開奶/比佢飲, 都有效.
不過家姐都係買即沖既開奶茶/七星茶, 買開衍生. ...
我都試過余仁生同衍生, 個人覺得衍生比較有效果.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫色羊羊 於 2019-4-15 07:55 PM 發表

3-4個月大就可以比七星茶/開奶茶? 咁細個就可以比?
唔係有中成藥成份? 好似開奶茶同七星茶都要中成藥註冊.
雖然開奶茶和七星茶藥性屬溫和, 不過初生寶寶至6個月大不適合飲用,
最少到第6個月大之後開始可以飲用, 如果係有中藥成份就要等到BB一歲以上.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-6-6 02:11 PM 發表

題外話:
想請教大家會買D咩藥for小朋友的用黎看門口?
而家天氣開始轉, 小朋友好易病, 如果細B可以買定D保嬰丹,
初起感冒流鼻水打噴嚏同埋有發燒都可以比佢食.
如果大B可以試下佢既小兒感冒沖劑, 小朋友大左未必肯食保嬰丹,
可以試試呢隻都好易入口, 我都試過個味道唔太苦甜甜地.

引用:
原帖由 koeichu 於 2019-8-2 06:51 PM 發表

小中藥四寶: 開奶茶, 七星茶, 保嬰丹, 猴棗散.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 koeichu 於 2019-9-6 08:20 PM 發表

之前唔記得睇過D文章講保嬰丹同猴棗散可以食到好大個, 唔記得係唔係5歲內.
不過我覺得好多時保嬰丹都可以食到2-3歲, 猴棗散4-5歲都OK.
出面好多感冒沖劑都要5歲以上, 不過我見衍生個隻1歲起就可以. ...
其實去到4-5歲好多小朋友都唔會食保嬰丹同猴棗散,
一來咁大個要食既份量都多, 好似余仁生保嬰丹咁,
2歲以上每日食一次, 每次食兩樽, 如果5歲個份量應該要Double.
同埋食中藥會比較慢, 我寧願帶佢睇醫生食西藥.

引用:
原帖由 koeichu 於 2019-9-6 08:20 PM 發表

出面好多感冒沖劑都要5歲以上, 不過我見衍生個隻1歲起就可以. ...
依排天氣轉,早兩日阿仔有幾聲咳同流鼻水,我都開左支保嬰丹比佢食左2次就好返。
我試左個味,原來保嬰丹都有D苦,好在仔仔佢都肯用針管少少咁食,見佢食藥好似食檸檬咁

引用:
原帖由 koeichu 於 2019-9-6 08:22 PM 發表

除左保嬰丹之外, 定驚七里散都可以.
定驚七里散都無咩聽人講,平時多數都係聽人講珍珠末多D!

引用:
原帖由 西瓜爱吃海鲜4 於 2019-9-9 11:41 AM 發表

李佳芯代言法國夢貝朗奶粉Monbelac France香港現貨批發零售

未聽過呢隻牌子,仔仔已經飲少左奶粉了,有時會比佢飲鮮奶。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]