• 瀏覽: 11,091
  • 回覆: 89
多謝大家意見
我已經買左衍X既七星茶同開奶茶比BB飲左一排,覺得真係幾有效,依家仔仔食野多左又訓得好左。

引用:
原帖由 koeichu 於 2019-6-4 08:29 PM 發表

買盒七星茶沖黎飲好方便, 我買開衍X, 覺得效果好D.
呢排天氣咁熱, 你有時間都可以煲D冬瓜薏米水, 大人小朋友都岩飲, 消暑清熱.
係呀,呢排天氣都好焗好熱,都有煲冬瓜湯一家大細一齊飲,仔仔都鐘意飲。

題外話:
想請教大家會買D咩藥for小朋友的用黎看門口?

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-6-6 02:04 PM 發表

多謝大家意見
我已經買左衍X既七星茶同開奶茶比BB飲左一排,覺得真係幾有效,依家仔仔食野多左又訓得好左。
係呀, 我都覺得七星茶同開奶茶幾有效果, 呢排天氣咁熱,
太太有時間就會煲竹蔗茅根甘旬馬碲水或薏米水比我地飲,
如果無時間我地大人沖清熱酷, 小朋友沖七星茶飲.

http://musicselections.files.wordpress.com/2007/05/disco_kokoelma.jpg
引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-6-6 02:11 PM 發表

題外話:
BB個陣我地都會買保嬰丹同猴棗散, 而家小朋友大左都會買埋感冒沖劑同咳藥水.

http://musicselections.files.wordpress.com/2007/05/disco_kokoelma.jpg
引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-6-6 02:04 PM 發表

多謝大家意見
其實睇下做咩訓唔好,玩太癲,比人嚇親都有呢個機會,出牙仔,熱氣,都會有,但前者,我會比保嬰丹,後者會比七星茶清熱。

轉:

育兒 | 寶寶涼茶迷思。開奶茶VS七星茶

很多長輩老人家都說配方奶粉"熱氣燥熱",
會引起寶寶某些問題例如便秘, 皮膚不好, 睡不好等等~
所以坊間都有售賣一些寶寶涼茶, 最家傳戶曉的是開奶茶和七星茶,
藥性十分溫和, 所以適合小兒飲用!

雖然開奶茶和七星茶藥性屬溫和, 不過初生寶寶至6個月大不適合飲用,
最少到第6個月大之後開始可以飲用~

開奶茶功效:
嬰兒因餵養乳哺不當,嬰兒啼叫即餵食、或食乳過量、或餵食牛乳時,
乳液稀稠冷熱不定,而損傷脾胃,出現積滯。
病徵是經常扭叫啼哭,不思乳食,腹脹噯腐,大便不順暢等,
此時可用開奶茶給嬰兒飲用以通便消乳積。

七星茶功效:
胃消滯,清熱定驚。
用於小兒積滯化熱,消化不良,不思飲食,煩躁易驚,夜寐不安,大便不暢,小便短赤

引用:
原帖由 一怒殺龍手 於 2019-7-2 02:48 PM 發表

係呀, 我都覺得七星茶同開奶茶幾有效果, 呢排天氣咁熱,
太太有時間就會煲竹蔗茅根甘旬馬碲水或薏米水比我地飲,
如果無時間我地大人沖清熱酷, 小朋友沖七星茶飲. ...
以前我媽咪係夏天都會成日買D涼茶材料煲比我地飲.
而家都真係好少煲, 多數都係買現成或者買即沖個D.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一怒殺龍手 於 2019-7-2 02:50 PM 發表

BB個陣我地都會買保嬰丹同猴棗散, 而家小朋友大左都會買埋感冒沖劑同咳藥水.
請問保嬰丹同猴棗散BB可以食到幾大?
感冒沖劑同咳藥水多數幾大開始會比佢地飲?

引用:
原帖由 jr1015 於 2019-7-9 11:10 AM 發表

其實睇下做咩訓唔好,玩太癲,比人嚇親都有呢個機會,出牙仔,熱氣,都會有,但前者,我會比保嬰丹,後者會比七星茶清熱。
而家我有Keep住每星期比開奶茶或者七星茶佢飲, 暫時都OK.
訓唔好, 玩太癲, 比人嚇親呢個情況係比保嬰丹?

引用:
原帖由 WaiYee1012 於 2019-7-30 09:04 PM 發表

轉:

所以坊間都有售賣一些寶寶涼茶, 最家傳戶曉的是開奶茶和七星茶,

雖然開奶茶和七星茶藥性屬溫和, 不過初生寶寶至6個月大不適合飲用,

開奶茶功效 ...
謝謝你既分享, 好有用呀!

回覆 引用 TOP

我依2日會去BB展, 唔知大家覺得有咩係BB展到抵買? 等我可以留意下

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-6-6 02:06 PM 發表

係呀,呢排天氣都好焗好熱,都有煲冬瓜湯一家大細一齊飲,仔仔都鐘意飲。
一家大小都可以煲竹蔗茅根甘旬馬碲水都唔錯, 甜甜地, 小朋友都好鐘意飲.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2019-6-6 02:11 PM 發表

題外話:
小中藥四寶: 開奶茶, 七星茶, 保嬰丹, 猴棗散.

引用:
原帖由 WaiYee1012 於 2019-7-30 09:04 PM 發表

轉:

開奶茶功效 ...
好清晰

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]