現代女性,可以點同思想傳統既奶奶相處?

現代女性,可以點同思想傳統既奶奶相處? E-mail 此主題給朋友

好似我呢代(90後)既思想真係同以前好唔同

我呢代大部份人都唔太理傳統野,好似新年有咩唔講得,照講

拜山呀結婚呀果啲要注意啲咩傳統,我都冇咩點理

因此結婚果下,我已經同思想傳統既奶奶非常夾唔黎

但土地問題,結婚之後要同奶奶住,呢一年來真係嘈左好多次

最大問題係,因為佢做好多事都要跟通勝決定,次次都要拖到好日子先做

我就係果啲好衝動既人黎,一諗到要做就想去做,唔拖得

老公叫我忍下,但真係就快忍唔到呀!就黎生仔都要跟通勝生啦!

😂😂😂
你講得啱!如果你生b,我估計你99真係會擇個好日,要你開刀!你真係要有心理準備!

而且無得好相處!幾千年婆媳關係,好多人都搞唔掂,點解你會認為你搞得掂呢?

最好你有本事同老公搬!否則,忍到心臟病都無人可鄰!因為的確好多女人嫁人後,都無諗過會「咁」!!!😨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣純情的妹頭 於 2019-4-2 10:42 AM 發表

好似我呢代(90後)既思想真係同以前好唔同

我呢代大部份人都唔太理傳統野,好似新年有咩唔講得,照講

拜山呀結婚呀果啲要注意啲咩傳統,我都冇咩點理

因此結婚果下,我已經同思想傳統既奶奶非常夾唔黎

但土地問題,結婚之後要同奶奶住,呢一年來真係嘈左好多次

最大問題係,因為佢做好多事都要跟通勝決定,次次都要拖到好日子先做

我就係果啲好衝動既人黎,一諗到要做就想去做,唔 ...
同住最辛苦嗰個一定係新抱!  
唔好因為土地問題而免強同奶奶一齊住, 奶奶同個仔住就乜都得, 新抱就算係住幾十年你都係一個外人, 就算出外面租劏房都冇咁慘, 起碼都有百零呎空間, 同奶奶住鬱喺個房度50呎都唔知有冇 , 而且仲要日日面對面, 直接衝突。   

你話你認得幾多吖?  而且,結咗婚之後 , 老公好多時會即刻變咗豬隊友, 會話阿媽一路都係咁㗎啦,冇乜嘢呀,忍下啦 ……  唔信嘅話問下身邊嘅太太們吖。

傳統上一輩不嬲都係咁架LA
如果住圍村就更甚 你一唔跟佢地規矩即刻趕你出去~

引用:
原帖由 monmonkei 於 2-4-2019 01:54 PM 發表

同住最辛苦嗰個一定係新抱!  
唔好因為土地問題而免強同奶奶一齊住, 奶奶同個仔住就乜都得, 新抱就算係住幾十年你都係一個外人, 就算出外面租劏房都冇咁慘, 起碼都有百零呎空間, 同奶奶住鬱喺個房度50呎都唔知有冇 , 而且仲要日日面對面, 直接衝突。   

你話你認得幾多吖?  而且,結咗婚之後 , 老公好多時會即刻變咗豬隊友, 會話阿媽一路都係咁㗎啦,冇乜嘢呀,忍下啦 … ...
老公好多時會即刻變咗豬隊友 <--- 非常同意, 佢地一齊生活左咁多年, 唔會覺得自己阿媽有問題的, 有d咩就叫你遷就

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lammama 於 2019-4-2 03:10 PM 發表

傳統上一輩不嬲都係咁架LA
如果住圍村就更甚 你一唔跟佢地規矩即刻趕你出去~
好就好在奶奶唔係圍村人,不過就好跟傳統野囉!

他朝君體也相同,第日你做人奶奶又會點呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣純情的妹頭 於 2019-4-2 05:19 PM 發表

係圍村人反而好,起碼你老公有丁屋

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣純情的妹頭 於 2019-4-2 05:19 PM 發表

結婚呢樣野唔係一個人既事 係全家既事 點都要同奶奶打好關係架啦 唔係你老公好難做 你咪就下佢 啲小事跟通勝做事囉

又公主病發作 , 成日話人哋好難忍 你做咗啲乜嘢貢獻咗啲乜嘢 搵唔到咪瞓囉 其實係咁㗎啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yukary 於 2019-4-3 11:33 AM 發表

結婚呢樣野唔係一個人既事 係全家既事 點都要同奶奶打好關係架啦 唔係你老公好難做 你咪就下佢 啲小事跟通勝做事囉
我試過想跟,但睇左幾下就頭都痛埋,睇都睇唔明點跟呀!我有試過想關係好啲架!

引用:
原帖由 台灣純情的妹頭 於 2019-4-3 03:10 PM 發表

我試過想跟,但睇左幾下就頭都痛埋,睇都睇唔明點跟呀!我有試過想關係好啲架!
呢d野事在人為....有d通勝簡單d...係用現代文字寫既通勝...結婚搬屋入土...而家後生D既一代都係睇果本...

生仔人命關天, 最緊要跟醫生advice, 以產婦和胎兒狀況決定

你是母親, 呢關要把緊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ninanana1 於 2019-4-4 11:05 AM 發表

呢d野事在人為....有d通勝簡單d...係用現代文字寫既通勝...結婚搬屋入土...而家後生D既一代都係睇果本...
有咩? 近年香港都好似冇咩人寫到通勝啦wo

你想像下果個係你老細(比屋你住),咁你仲會唔會投訴埋呢d芝麻綠豆既小事呀?

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。