註冊 登入

[陀B生活] 小心孕婦按摩

小心孕婦按摩 E-mail 此主題給朋友

到24周,因為條腰好攰好痛,上網揾左間孕婦按摩試做
佢都有幾間分店
張按摩床係趴響度有個窿,入邊有啲cushion,俾個肚放落去,不過我覺得其實唔係好舒服
(我原先唔知係趴響度,以為側身訓)
趴咗喺度之後,我Bb郁得好犀利,我同個按摩師講,我好驚,bb好似唔係好舒服
佢話係咁嘅,個個都係咁架啦,好多大肚婆個肚大過我都係咁樣趴,冇事嘅
之後我有D擔心,按左陣背脊就要求打返側身按
全程按摩背脊同按腳係舒服嘅,因為真係太攰,不過都感覺唔係太自在
點知之後我BB過咗兩個星期就早產出世左,我唔知道係唔係有直接關係
但間spa店話自己係專業幫孕婦按摩,不過感覺啲師傅就唔太專業
所以提醒各位準媽咪要諗清楚先好去按摩

回覆 引用 TOP

樓主個bb早產,20幾週就出世?

引用:
原帖由 8686 於 2019-3-19 11:42 PM 發表

樓主個bb早產,20幾週就出世?
係,26周出左世

回覆 引用 TOP

BB 是否仍在加護病房? 健康嗎?
祝早日出院

其實我上年大肚時都係好攰, 但我真係唔敢去按. 最多好攰時, 叫老公幫我係條腰到按2野.
10個月涯咗佢. 生咗坐完月先去推油.

跑步、浮潛、瑜珈、一字馬、海陸空運動全部做齊,體能無人能及,唯獨最後臨盆就唔能夠順產和自然分娩。

很喜歡這熱熱鬧鬧、七咀八舌的地方。

是知識、觀點、靈感.... 集思廣益的泉源
引用:
原帖由 hihisharon 於 2019-3-20 05:02 PM 發表

BB 是否仍在加護病房? 健康嗎?
祝早日出院

其實我上年大肚時都係好攰, 但我真係唔敢去按. 最多好攰時, 叫老公幫我係條腰到按2野.
10個月涯咗佢. 生咗坐完月先去推油. ...
對啊 在加護病房,情況ok,穩定,多謝祝福

我諗我信錯「專業」,我仲擔心老公會唔識按摩按我仲危險,不如出去按,點知個經歷令我仲懷疑仲擔心

如果有機會再大肚我都一定唔會按

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 苦樂 於 2019-3-20 05:55 PM 發表

跑步、浮潛、瑜珈、一字馬、海陸空運動全部做齊,體能無人能及,唯獨最後臨盆就唔能夠順產和自然分娩。
好似陳意涵都做好多運動,每個人都要就番自己身體,有BB多一條人命,做咩都要三思

回覆 引用 TOP

咁真係寧願生完先去按摩比較好!

希望BB健健康康

回覆 引用 TOP

其實,腰肚位唔舒服有時同張梳化/床祳有關。我頭三個月己經腰痛,跟住恥骨痛,後來換咗梳化,再用埋U型枕就好好多。捱到生。

回覆 引用 TOP

可以pm你按果間嗎;懷孕前一直都有按開摩習慣,到依家懷孕緊真係攰到日日都想衝去按,最近fb見有孕婦按摩諗住應該都信得過好1516,好彩見到你個post,多謝分享

引用:
原帖由 HSBC443 於 2019-3-22 11:10 AM 發表

可以pm你按果間嗎;懷孕前一直都有按開摩習慣,到依家懷孕緊真係攰到日日都想衝去按,最近fb見有孕婦按摩諗住應該都信得過好1516,好彩見到你個post,多謝分享 ...
已pm,忍到最好忍下,叫老公係咁E幫你按下
如果真係去要信感覺,有懷疑即出聲,我覺得我出聲得太遲!

回覆 引用 TOP

可以PM係邊間嗎?

估計孕婦係吾適合按摩架,脚,肩都吾可以,真会早產。
最多在物理治疗師指導下,用手扫下脊椎骨個位,及自己伸下脚板

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daisypig 於 2019-3-22 03:48 PM 發表

可以PM係邊間嗎?
已pm

回覆 引用 TOP

多謝提醒

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。