註冊 登入

印傭大假補錢問題

印傭大假補錢問題 E-mail 此主題給朋友

工人合約共28日大假,但又選擇唔回鄉,請問是否可以1日都唔放假,合約完畢僱主需補回28日大假錢比工人?

還是有沒勞工法例規定每年至少放7日?

睇完唔明再問!……

引用:
原帖由 montejo 於 16/3/2019 12:54 發表

睇完唔明再問!……

謝謝你提供的資料!簡單嚟講其實想問問,係咪工人堅持一日都唔放,在法例上是否冇抵觸? 僱主到合約完結,需補足28日大假錢給工人便可?

引用:
原帖由 kiukiupig 於 2019-3-19 07:46 AM 發表

謝謝你提供的資料!簡單嚟講其實想問問,係咪工人堅持一日都唔放,在法例上是否冇抵觸? 僱主到合約完結,需補足28日大假錢給工人便可?
僱傭條例是保障勞方,當然,要有原告才可有被告。如果她要求,最好是書面,因為有無放假一看就知,她反口你就麻煩

樓主,工人是完約走還要續約?

引用:
原帖由 montejo 於 19/3/2019 08:51 發表

僱傭條例是保障勞方,當然,要有原告才可有被告。如果她要求,最好是書面,因為有無放假一看就知,她反口你就麻煩

樓主,工人是完約走還要續約? ...
6月尾完約回鄉不再返港,我當然想佢放咁啲假,反正我週末日都得閒在家。

不過若沒法例規定要放至少某日數的話,工人又有權唔放嘅!

引用:
原帖由 kiukiupig 於 2019-3-19 09:46 AM 發表

6月尾完約回鄉不再返港,我當然想佢放咁啲假,反正我週末日都得閒在家。

完約就點都得!
你可以係佢完約日28天前畀她走,人工出至完約當天
如果做到最後一天,咪另出28天大假錢
完約不續的大假,是淨大假,無需再付休息日

回覆 引用 TOP

大假無得走數,一係比錢一係比假, 但比錢只限over 10天之後既假。但佢唔返原居機票唔洗比。

問4.僱主可否給予僱員工資以代替年假? 答4.僱主不得在僱傭合約內加入任何條款,令僱員放棄全部或部分年假,包括支付工資以代替年假的條款。 

然而,如僱員同意,法例准許僱員可以接受款項代替部分年假,但祇限於超逾10天的年假部分。 

[ 例 ]:一名享有12天年假的僱員,可以享用10天年假而接受相等於 2天年假的工資。 

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-3-20 11:08 AM 發表

大假無得走數,一係比錢一係比假, 但比錢只限over 10天之後既假。但佢唔返原居機票唔洗比。

問4.僱主可否給予僱員工資以代替年假? 答4.僱主不得在僱傭合約內加入任何條款,令僱員放棄全部或部分年假,包括支付工資以代替年假的條款。 

然而,如僱員同意,法例准許僱員可以接受款項代替部分年假,但祇限於超逾10天的年假部分。 

[ 例 ]:一名享有12天 ...
樓主工人係完約不續約
大假可以畀錢的……看#6
機票係每份合約都要畀一次來程一次回鄉,她是否回去僱主都要畀機票

引用:
原帖由 montejo 於 20/3/2019 13:24 發表

樓主工人係完約不續約
大假可以畀錢的……看#6
機票係每份合約都要畀一次來程一次回鄉,她是否回去僱主都要畀機票
其實都幾唔公平,明明唔回原居地,可能過境澳門/大陸,為了activate working visa,咁僱主都要硬食折現機票錢比工人,都唔知咩嘢合約條款嚟嘅 -…-

引用:
原帖由 kiukiupig 於 2019-3-16 08:00 AM 發表

工人合約共28日大假,但又選擇唔回鄉,請問是否可以1日都唔放假,合約完畢僱主需補回28日大假錢比工人?

還是有沒勞工法例規定每年至少放7日?
呢d雙方自己傾,建議最好有白紙黑字寫下來,費事有收尾跟。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiukiupig 於 2019-3-20 08:19 PM 發表

其實都幾唔公平,明明唔回原居地,可能過境澳門/大陸,為了activate working visa,咁僱主都要硬食折現機票錢比工人,都唔知咩嘢合約條款嚟嘅 -…- ...
認同,我覺得機票不應該折現

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiukiupig 於 2019-3-19 09:46 AM 發表

Same to me....佢話唔放, 其實我地想去放, 但又唔可以強迫

引用:
原帖由 cecnl 於 2019-3-22 05:47 PM 發表

Same to me....佢話唔放, 其實我地想去放, 但又唔可以強迫
點解唔可以,呢個係法例,反而唔畀佢放才會犯法

引用:
原帖由 montejo 於 2019-3-22 05:52 PM 發表

點解唔可以,呢個係法例,反而唔畀佢放才會犯法
勞工處話雙方協調年假安排, 咁我叫佢放, 工人自己話唔放因為唔諗住回鄉, 即逼我地折現, 可以點?

引用:
原帖由 cecnl 於 2019-3-22 06:09 PM 發表

勞工處話雙方協調年假安排, 咁我叫佢放, 工人自己話唔放因為唔諗住回鄉, 即逼我地折現, 可以點?
雙方協議,係日期安排,不是放不放,最後決定幾時放在老闆,我已貼了法例啦!

回覆 引用 TOP

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。