註冊 登入

想問下呢粒石值幾錢 唔該幫手(新手)

想問下呢粒石值幾錢 唔該幫手(新手) E-mail 此主題給朋友

想問下呢隻介 大約值咩價錢,,幫朋友問下  唔該。 值唔值5,6萬

熱賣及精選
引用:
原帖由 細小的我 於 2019-3-14 09:29 PM 發表

想問下呢隻介 大約值咩價錢,,幫朋友問下  唔該。 值唔值5,6萬
唔值

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 細小的我 於 2019-3-14 09:29 PM 發表

🙄🙄

回覆 引用 TOP

3xxxx!有市埸

引用:

唔值,螢光要買 None

引用:
原帖由 溺水的魚 於 2019-3-15 12:21 AM 發表

唔值,螢光要買 None
就甘睇  真係睇得出有雜色 黄光果d?   如果好似呢隻甘?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PANERAL 於 2019-3-14 11:03 PM 發表

3xxxx!有市埸
原來係甘  唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:

整體來說比例有問題,又污糟邋遢又崩又有藍螢光,好差囉。
Cavilty洞痕,意思是無咗忽囉

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-3-15 10:29 PM 發表

整體來說比例有問題,又污糟邋遢又崩又有藍螢光,好差囉。
Cavilty洞痕,意思是無咗忽囉

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉! ...
原來下面堆英文仲有甘多野睇架 仲無左忽 甘恐怖 我朋友可能真係買貴左

引用:
原帖由 細小的我 於 2019-3-16 03:28 AM 發表

原來下面堆英文仲有甘多野睇架 仲無左忽 甘恐怖 我朋友可能真係買貴左
Cavilty洞痕,又或者叫崩都可以,是一種惡劣程度級瑕疵。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 細小的我 於 2019-3-16 03:28 AM 發表

系他貪平買劣質鑽石,咁大粒一般淨度要VS2最基本,細石體積細在切割原石時容易避開雜質,所以細石一般淨度要SI1最基本。

色甘高,貪平之過失,淨度和切工配合唔到,一味要大囉。

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-3-16 01:18 PM 發表

系他貪平買劣質鑽石,咁大粒一般淨度要VS2最基本,細石體積細在切割原石時容易避開雜質,所以細石一般淨度要SI1最基本。

色甘高,貪平之過失,淨度和切工配合唔到,一味要大囉。 ...
其實佢都唔係好識 不過照你甘分析粒石 如果真係買左 5,6萬
似乎真係買貴左或者比呃  因為佢話細鋪買

引用:
原帖由 細小的我 於 2019-3-16 06:18 PM 發表

其實佢都唔係好識 不過照你甘分析粒石 如果真係買左 5,6萬
似乎真係買貴左或者比呃  因為佢話細鋪買
其實是他食米唔知價囉,5,6萬買1卡拉係咁質素啦,絕不是比人呃的成份,而且價錢因地舖、樓上店、大店和名牌大店波幅亦好大,莫非中國牛肉價錢,想要和牛、韓牛品質,一分錢一分貨明唔明白囉。

價錢方面好難講合唔合理,因為鑽石放在那類型店舖價錢波幅頗大,好難一概而論

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-3-17 12:38 AM 發表

其實是他食米唔知價囉,5,6萬買1卡拉係咁質素啦,絕不是比人呃的成份,而且價錢因地舖、樓上店、大店和名牌大店波幅亦好大,莫非中國牛肉價錢,想要和牛、韓牛品質,一分錢一分貨明唔明白囉。

價錢方面好難講合唔合理,因為鑽石放在那類型店舖價錢波幅頗大,好難一概而論 ...
明白,甘其實有個問題想問下 通常大鋪買完某d店 可以折左賣返隻介子俾佢  問題係 鋪入面果d介子 你買既時候雖然跟証書  但唔知上1手有無人帶個 或撞花粒石 等等  係咪1般唔放心 多數都穩陣d都會送粒石去覆檢1次架

1鑽石,一般穿帶冇甘易撞花/撞崩的。

2至於是否有人曾經带过/二手/回收货重售?
老实講,所有首飾反新后,
街客/sales 自己基本也分不出。

3-既然有cert,你用放大鏡檢查清楚,是否吻合cert 图形容便可。
4-一般店铺,如客起要求件成品覆檢。
注意拆石/重新镶嵌一樣有風險损毁。覆撿費用,一般自费,损坏風險不包。

5- 你之前已買过第一只,点解第一只你肯定系全新?第二只反而担心系舊货?

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。