註冊 登入

[婚紗攝影] 大家可以share下影婚照包車費用

大家可以share下影婚照包車費用 E-mail 此主題給朋友

我將會到布拉格影婚照,但攝影公司話會安排全日包車服務,一共5人,費用是港紙3千,但在布拉格消費一向較低,這價錢是合理嗎?謝謝

熱賣及精選
引用:
原帖由 nanananana90 於 2019-3-14 06:11 PM 發表

我將會到布拉格影婚照,但攝影公司話會安排全日包車服務,一共5人,費用是港紙3千,但在布拉格消費一向較低,這價錢是合理嗎?謝謝
布拉格,吾係好大根本都唔需要用好多車。🤔Uber就得,因為好多橫巷都入唔到車。

引用:
原帖由 wowwong 於 2019-3-21 05:38 PM 發表

布拉格,吾係好大根本都唔需要用好多車。🤔Uber就得,因為好多橫巷都入唔到車。
係。。但婚紗公司要甘安排,可以拒絕嗎?

引用:
原帖由 nanananana90 於 2019-3-21 05:44 PM 發表

係。。但婚紗公司要甘安排,可以拒絕嗎?
你介唔介意攞住啲嘢行一段路?如果介意你就租車將啲嘢可以放喺車度。咁就方便啲

引用:
原帖由 wowwong 於 2019-3-21 05:47 PM 發表

你介唔介意攞住啲嘢行一段路?如果介意你就租車將啲嘢可以放喺車度。咁就方便啲
其實都冇得拒絕 不過想知個價錢有冇收貴左。。雖然係包全日~ 但d地方又吾太遠

引用:
原帖由 nanananana90 於 2019-3-21 05:53 PM 發表

其實都冇得拒絕 不過想知個價錢有冇收貴左。。雖然係包全日~ 但d地方又吾太遠
正常一程Uber百幾至二百幾蚊。當然睇你去遠定近啦,咁你一日去大約幾多個景點?其實都有數得計

引用:
原帖由 wowwong 於 2019-3-21 05:57 PM 發表

正常一程Uber百幾至二百幾蚊。當然睇你去遠定近啦,咁你一日去大約幾多個景點?其實都有數得計
我計過就應該點都吾洗3千,但就要時間安排囉~當日可能已經會好趕,包車係方便左呢d

引用:
原帖由 nanananana90 於 2019-3-21 06:30 PM 發表

我計過就應該點都吾洗3千,但就要時間安排囉~當日可能已經會好趕,包車係方便左呢d
其實係方便左啲嘢唔使拎黎拎去,因為Ubre 等車時間都好快,唔使5分鐘已經有車。

引用:
原帖由 wowwong 於 2019-3-21 06:49 PM 發表

其實係方便左啲嘢唔使拎黎拎去,因為Ubre 等車時間都好快,唔使5分鐘已經有車。
當日應該冇咩野拎架,因為換衫都係返酒店,係攝影師d機重先要bk包車

引用:
原帖由 nanananana90 於 2019-3-21 07:01 PM 發表

當日應該冇咩野拎架,因為換衫都係返酒店,係攝影師d機重先要bk包車
咁聽你甘講,真係冇乜作用,係方便攝影師。🙈😅

引用:
原帖由 wowwong 於 2019-3-21 09:09 PM 發表

咁聽你甘講,真係冇乜作用,係方便攝影師。🙈😅
💸💸💸💸💸

回覆 引用 TOP

或者你可以自己上網搵當地包車費用,然後同婚紗公司溝通可否自行包車。
另外,雖然係五個人,但一定係七人車或以上的車款。
包車好處係你地去左影相,但有部份唔貴重的私人物品都可以放係車入面,唔擔心無人睇的情況。
如果你係網上睇到真係差價好大,當然就自己訂車。
一般佢地會有合作開的包車司機,會比較熟識拍攝路線。
同埋多口講句,如果婚紗公司已經訂左包車,你都無得拒絕,你格左價只會心唔舒服,影響自己心情。對成件事無好處

回覆 引用 TOP

我自己就係台灣影,
本身係台灣有相熟的包車司機,但最後都係決定要婚紗公司個邊的司機。
因為覺得佢地比較熟婚紗相路線,同埋一D拍攝物資(帳棚、凳之類)。
當然我唔清楚布拉格個邊的拍攝方式。
但我都有計過自己包車個價同婚紗公司個價,大約貴左幾百HKD。
不過影得順利,我覺得俾多左都值....
(最主要係唔好影響到心情,要開心影相)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nanananana90 於 2019-3-21 07:01 PM 發表

真無理拎?
全日只影一套衫😏

引用:
原帖由 man30 於 2019-3-25 09:01 PM 發表

真無理拎?
全日只影一套衫😏
咪講左返酒店換囉~邊洗拎出去換

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。