註冊 登入

[奶粉] 奶粉沖得濃d真係會比較飽肚咩?

奶粉沖得濃d真係會比較飽肚咩? E-mail 此主題給朋友

之前我一直都係比99幫手去沖奶,但前兩日比我見到佢原來沖奶一直都唔跟份量,
夜晚d奶都沖得好濃,仲話咁樣bb會飽肚d訓得好d,
係幫緊我慳奶粉錢。乜真係沖得濃d就比較飽咩?

湊B必備
唔會, 我沖S26 比BB 都係跟返SUGGESTED 份量, 唔好自己亂來

份量唔準,會做成吸收過量,水份吸收唔夠,易造成腸胃問題。

正常要跟番正常份量去開喎,我俾緊阿仔食enfinitas,都係跟番罐上既指示

太稀或太濃都對身體唔好

回覆 引用 TOP

唔會囉,人地奶粉係要按比例咁去沖,沖幾多其實奶粉罐都有寫明!呢d唔係話沖得濃d就等於飽! 同埋咁傑好難吸收 可能仲衰…

回覆 引用 TOP

唔好亂嚟, 沖淡都話, 沖得濃, 會食濟.

我細個時就係咁, 老豆話我大食, 成日要奶, 所以佢加多一蓋粉落去. 啊媽話我食濟咗, 唔要奶, 係咁喊, 柯唔到屎. 最後佢哋俾E生鬧.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pro_beauty 於 2019-3-14 03:15 PM 發表

唔會, 我沖S26 比BB 都係跟返SUGGESTED 份量, 唔好自己亂來
我仔食呢隻都跟足份量沖,食得好好,便便好順

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往消失的OL 於 2019-3-14 08:44 PM 發表

正常要跟番正常份量去開喎,我俾緊阿仔食enfinitas,都係跟番罐上既指示
呢隻我見有唔少醫生診所都有賣

回覆 引用 TOP

身同感受呀,我個99都係咁。同左佢講好多次,奶粉沖得太濃唔單止唔會令到bb飽肚d,反而仲可能會令到bb容易有便秘問題!但佢都仲係唔聽,所以到第二胎個陣就直頭轉左babynxs。

我自己餵illuxx都係跟返個罐去沖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Timtim2468 於 2019-3-14 01:40 PM 發表

之前我一直都係比99幫手去沖奶,但前兩日比我見到佢原來沖奶一直都唔跟份量,
夜晚d奶都沖得好濃,仲話咁樣bb會飽肚d訓得好d,
係幫緊我慳奶粉錢。乜真係沖得濃d就比較飽咩? ...
So stupid 

回覆 引用 TOP

會痾屎唔出。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ddeftj 於 2019-3-14 07:58 PM 發表

份量唔準,會做成吸收過量,水份吸收唔夠,易造成腸胃問題。
就係囉,我就係怕會對bb腸胃唔好,但佢地都係覺得濃d先係好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 haluhaluboy 於 2019-3-18 12:15 PM 發表

身同感受呀,我個99都係咁。同左佢講好多次,奶粉沖得太濃唔單止唔會令到bb飽肚d,反而仲可能會令到bb容易有便秘問題!但佢都仲係唔聽,所以到第二胎個陣就直頭轉左babynxs。 ...
用機沖個隻? 好唔好用?

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。