註冊 登入

家計會做左男性結紮手術,你問我答 香討焦點

家計會做左男性結紮手術,你問我答 E-mail 此主題給朋友

去家計會做左結紮。
上年十月先去家計會,要老婆一齊去,拎埋結婚證書,仔女出世紙。
之後問你點解做,諗清楚未。
見醫生摸下你個輸精管明唔明顯,得就約期去灣仔做。
去到灣仔,護士要驗下剃毛是否乾淨,主要剃乾淨啫位同旦旦位之間既毛。
比較難剃。
之後坐在輪椅推你入手術室。
佢哋會貼膠紙,貼住你住啫在腹部位置。
跟住醫生應該係消毒,搽啲涼既野喺你旦旦。跟住同你講打第一支麻醉針。痛同普通打針無分別,大概幾秒左右。
之後聽到啲剪野聲,感覺佢哋隻手壓住旦旦住,之後感覺有嘢扯住,聽到較剪聲 。
跟住打第二針,唔太痛,都係感到有野扯住咁 。
之後應該係縫線,貼膠布在旦旦位,落床,上輪椅推返你去休息

好多人問點解去紮,以下係原因
老婆帶環唔舒服。
佢唔肯用套。又唔食藥。
唔想佢有左去落左去。
唔想再有小朋友

以前香討都有男人問過
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=16725942

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=23815924

#285師兄講得好好
可能個個體質唔同,或者醫生手勢問題,我做咗好七年幾八年,當初頭幾日好似俾人重擊完旦旦,痛咗幾日,之後成年時間都好敏感,跳上跳落會有劇痛,落樓梯太大動作都會隱隱作痛,可能我體質問題,醫院講過輸精管異位,anyway,之後到依家都完全無問題。喺喇,你做係只扎,定係剪斷再扎?因為只係扎嘅話,有機會會通返,剪斷就會更穩陣。
另外,好多人都有誤解,就算你唔扎,你無sex無打飛機,除左夢遺之外,精子會自行俾身體吸收,一啲影響都無。正常亦唔會有生理上性慾問題,有嘅都係心理上,荷爾蒙更加無影響,輸精管同尿道一樣,都係同一個出口,荷爾蒙係經血管傳送,完全無關係。射精一啲分別都無,顏色味道無分別,味道係老婆講嘅,飲食習慣先會導致有分別。
另外,就算邊個唔鐘意戴都好,多數都係男人,不過我同我老婆都一樣唔鐘意,特別係最初一齊嗰時,超薄又貴,買套都買到窮,所以生完一個就去做。你愛你女人,你就唔會要佢打針食藥,計安全期亦唔係安全,做男人就要有承擔,如果你唔願戴,無啦啦有咗,生仔已經唔使你痛唔使麻煩你十個月,之後又話要坐月餵人奶成大半年時間,如果你叫佢去落,就仲PK。男人去扎一扎,基本上乜影響都無,普通情況兩三日後已經來去自如,唔肯去,或許你有咩大條道理都好,都只係籍口,因為你驚,怕死,無膽,我當初去都好驚,咁大個人都未做過手術,不過,當我諗起我老婆生仔嗰時,我有去陪產,過程唔在講,準備出之前,仲要俾醫生剪開會陰個位,仲要無麻醉,因為唔夠位出有機會裂開,到時聯針會更麻煩,同埋傷口會非當唔好睇。我就會覺得,咁大陣仗,女人都得,我係男人,無理由唔得咁衰仔吖,係男人就做返男人應該做嘅嘢

呢篇野都講左結紮後情況
http://janet.tw/2016-02-06-728/

熱賣及精選
有冇得駁返?

引用:
原帖由 dustng 於 2019-3-13 03:26 PM 發表

有冇得駁返?
佢哋話可以駁但好麻煩。
所以不斷提醒我地諗清楚

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-3-13 02:57 PM 發表

去家計會做左結紮。
上年十月先去家計會,要老婆一齊去,拎埋結婚證書,仔女出世紙。
之後問你點解做,諗清楚未。
見醫生摸下你個輸精管明唔明顯,得就約期去灣仔做。

需要休息幾耐?
有什麼要準備?

引用:
原帖由 dustng 於 2019-3-13 03:35 PM 發表

需要休息幾耐?
有什麼要準備?
休息幾耐未知,剛做完。
暫時唔痛

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-3-13 03:33 PM 發表

佢哋話可以駁但好麻煩。
所以不斷提醒我地諗清楚
以前電視節目有人發明了一項新技術,話可以裝個開關係輸精管到,需要時按一按條j上面個開關,隨時都可以避孕或生仔。

引用:
原帖由 快快去 於 2019-3-13 03:46 PM 發表

以前電視節目有人發明了一項新技術,話可以裝個開關係輸精管到,需要時按一按條j上面個開關,隨時都可以避孕或生仔。
咁新奇手術😀

回覆 引用 TOP

你上網打外國避孕開關就有資料出來。

回覆 引用 TOP

點解要紮? 幾錢? 申請到康復全過程?

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-3-13 02:57 PM 發表

去家計會做左結紮。
去到灣仔,護士要驗下剃毛是否乾淨,主要剃乾淨啫位同旦旦位之間既毛。
比較難剃。
之後坐在輪椅推你入手術室。
佢哋會貼膠紙,貼住你住啫在腹部位置。
跟住醫生應該係消毒,搽啲涼既野喺你旦旦。跟住同你講打第一支麻醉針。痛同普通打針無分別,大概幾秒左右。
之後聽到啲剪野聲,感覺佢哋隻手壓住旦旦住,之後感覺有嘢扯住,聽到較剪聲 。
跟住打第二針,唔太痛,都係感到有野扯住咁 。
之後應該係縫線,貼膠布在旦旦位,落床,上輪椅推返你去休息。

引用:
原帖由 求穩不求快 於 2019-3-13 03:50 PM 發表

已有小朋友,唔想再有。
手術2400,之前覆診好似係幾百元

引用:
原帖由 求穩不求快 於 2019-3-13 03:50 PM 發表

聽家計會護士講排做結紮手術好多人。
估唔到香港好多男人都做結紮。

紥完有無同老婆行埋,次數有無變,有咩心理&生理後遺症

咁恐怖

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。