註冊 登入

同老豆打左交佢話要斷父子關係

同老豆打左交佢話要斷父子關係 E-mail 此主題給朋友

事源我上年年尾失業,一直未搵到野做,日日係屋企老豆都比說話我聽,之前一向都係佢罵我我唔會出聲,但今次我頂唔住同佢對罵,言談中我開始嬲,佢打我還左手,仲打得好勁下,我其實一直都好嬲自己搵唔到野做,依家比佢趕左出屋企,要自己搵地方租,一諗到之後條路我就覺得好辛苦,冷靜左個人開始回想番同佢打交個陣講左好多唔應該講既野,一諗番佢當時既樣我就覺得好後悔,唉

湊B必備
引用:
原帖由 井底深情的腰部 於 2019-3-13 07:39 AM 發表

事源我上年年尾失業,一直未搵到野做,日日係屋企老豆都比說話我聽,之前一向都係佢罵我我唔會出聲,但今次我頂唔住同佢對罵,言談中我開始嬲,佢打我還左手,仲打得好勁下,我其實一直都好嬲自己搵唔到野做,依家比佢趕左出屋企,要自己搵地方租,一諗到之後條路我就覺得好辛苦,冷靜左個人開始回想番同佢打交個陣講左好多唔應該講既野,一諗番佢當時既樣我就覺得好後悔,唉 ...
師兄,我明白你既心情,無論乜事都好,動手打人,兩個都唔啱!
你而家要做既,就系同老豆道歉先,無論邊個唔啱都好,之後先諗辦法解決其他問題。
下次如果你好嬲,想打人或者比人打都好,控制一下自己既情緒,暫時離開佢一下先,例如出街避一陣,之後先諗辦法去解決,衝動只系將事情惡化落去,有機會做錯事架!

引用:
原帖由 粵X 於 2019-3-13 01:18 PM 發表

師兄,我明白你既心情,無論乜事都好,動手打人,兩個都唔啱!
你而家要做既,就系同老豆道歉先,無論邊個唔啱都好,之後先諗辦法解決其他問題。
下次如果你好嬲,想打人或者比人打都好,控制一下自己既情緒,暫時離開佢一下先,例如出街避一陣,之後先諗辦法去解決,衝動只系將事情惡化落去,有機會做錯事架! ...
唉,依家搞成咁,搬就一定要搬架啦,依家大家都火遮眼佢唔會聽我道歉,為有隔一排先同佢道歉啦,一諗到之後租屋要咩曬條數就覺得好大壓力

引用:
原帖由 井底深情的腰部 於 2019-3-13 03:03 PM 發表

唉,依家搞成咁,搬就一定要搬架啦,依家大家都火遮眼佢唔會聽我道歉,為有隔一排先同佢道歉啦,一諗到之後租屋要咩曬條數就覺得好大壓力
暫時搬開住,大家冷靜下都好既,等佢下左啖氣先同佢道歉!
如果有需要,你可以搵社工幫手架!

你甘大個佢仲郁手嘅

回覆 引用 TOP

你幾多歳?

回覆 引用 TOP

Just apologise & go.back home.

回覆 引用 TOP

租住平平地的先囉!隔一排先搵你老豆,你揾D兼職做下囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 粵X 於 2019-3-13 03:34 PM 發表

暫時搬開住,大家冷靜下都好既,等佢下左啖氣先同佢道歉!
如果有需要,你可以搵社工幫手架!
其實我呢幾個星期晚晚都訓唔到教,想搵朋友傾訴下但係傾完都仲好心亂,可唔可以比d社工傾訴熱線比我,唔該師兄

引用:
原帖由 井底深情的腰部 於 2019-3-14 06:47 AM 發表

其實我呢幾個星期晚晚都訓唔到教,想搵朋友傾訴下但係傾完都仲好心亂,可唔可以比d社工傾訴熱線比我,唔該師兄
我幫你搵下資料先,違d再覆你!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底深情的腰部 於 2019-3-13 03:03 PM 發表

老豆打仔經常有,無乜唔礎。仔打老豆就一定唔啱,咁一定係你唔啱,死狗都要做返次。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

波仔又係旣,早啲派四千蚊就唔洗攪成咁喇。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

所謂有今生無來世,仔打老豆永錯都吾得,点都好要同老豆認吓錯,日後當你做在者豆你就知道

回覆 引用 TOP

作為要照顧獨力兒子的我,看到你這樣,內心都感到有點痛 ...感到你父親對你的失望(只是失望和心痛,不是痛恨) 然而,我可以對你說,父子是沒有隔夜仇,若你家中只有你兩人,更可以說是相依為命。在你向父親道歉前,先想想你父親為要你找工作,相信多數的父親不是為了你能每月拿到的一點家用。他希望你不要做廢青,做宅男。更擔心你在他不在的時候,你如何過活 ...相信他擔心你的事情會是太多太多 ...養兒一百歲,長憂九十九是真的 ..在你失業期間,你有沒有在父親面前表現積極找工作,好讓他放心?或整天只對電腦或手機,讓他更擔心你,要他天天"鵝" ..你父親不原諒你亦是常理 ..你可找位你信得過和可以和你父親溝通的親戚如叔伯相量如何向你父親誠心道歉,相信這會比找位陌生人解決你父子間問題為佳。祝你和你的父親早日和好。

回覆 引用 TOP

其實我覺得要搞清楚問題源頭,如果你爸爸真係為左你揾唔到工而吵架,你咪話俾佢聽你自己諗法,除非樓主你自己都吊兒郎當,令到佢發怒,如果唔係你都要告訴你爸爸你都有壓力,心平氣和,如果工作你想做d咩,如果唔嫌辛苦勞動,樓主你可以pm我,我公司都請人,當你爸爸見到你唔係無諗法,你爸爸都會原諒你,話晒親人,(以上至係自己想法,樓主和其他c兄唔認同或覺得我有咩講錯請原諒)

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。