DEL DEL

DEL DEL E-mail 此主題給朋友

DEL
DEL

生父想同親生子女相處幾天,我認為絕對合理
夫妻情不再,親恩永常在

你只是別人的男友,連婚都未結,其實你冇話語權的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 基仔_奶樂 於 2019-3-8 12:46 AM 發表

背景

女方大我幾年 離過婚 有個小朋友

前夫係內地工作時候識,跟咗佢黎香港...

生活方式唔同等等最後離婚

前夫依然係香港工作

問題黎啦

前方想帶小朋友返鄉下 見兩老

但女友當然唔想..離左婚仲返大陸做乜尻野

拉鋸咗一排 前夫頂唔順今日上門搵女友阿媽(有事就上門搵人阿媽)

佢媽每次都淆底 仲應承復活節一齊上去

點做人阿媽 機票錢邊個比 比人賣豬仔又點算。

佢媽唔知我地一齊緊  ...
你冇資格出聲,
得個知字。

你對住女朋友,
有得"食"你就食,
其他事唔好理咁多。

回覆 引用 TOP

你真那係食得唔好side喎,喺條狼狗旁邊偷食。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

親生父親帶自己細路返大陸係合法,以後唔帶返落嚟都合法,總之叫你條女發生咩事都好,唔駛報警同報公安嘥氣,講完!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 基仔_奶樂 於 2019-3-8 12:46 AM 發表

背景

前夫依然係香港工作

問題黎啦

前夫想帶小朋友返鄉下 見兩老

拉鋸咗一排 前夫頂唔順今日上門搵女友阿媽(有事就上門搵人阿媽)

我唔知有無理解錯:
你同家人住;
你女友同呀媽同小朋友3個人住;
你女友有個前夫o係香港;
你女友一家人同前夫仲有聯絡;
你女友家人未知你同你女友一齊;
你唔滿意你女友呀媽帶小朋友去見你女友前夫兩老。

講真, 如果我係你,
我都會希望女友一家人同前夫一刀兩斷, 老死不相往來, 諗都唔好諗。
不過, 有時d野唔到你控制, 就要諗下點樣面對。

首先第一樣, 雖然唔知你女友同前夫離婚時個協議係點, 不過o係香港, 就算法庭判左子女o既撫養權俾呀媽, 一般黎講, 老豆係仍然有子女探視權。
即係話, 只要你女友個前夫仍然當小朋友係自己o既仔女, 而小朋友又願意, 你女友個前夫係有權每年帶小朋友返自己度住幾日。
兩公婆離婚, 只係兩個大人之間o既關係斷左。但「父子」「母子」o既關係係永遠存在o既。

呢個對於你黎講, 梗係唔係好事, 但呢個情況的確存在。
甚至你將來同你女友結婚, 你都無權改變呢個情況。
甚至你將來同你女友結婚, 你都要預左, 你養緊o既小朋友, 佢口中同佢心中o既「爸爸」, 係另外一個人。

我覺得, 你女友個前夫等到個小朋友放假, 帶小朋友去見見阿爺阿麻, 係合情﹑合理﹑合法。
當然, 具體係點要睇返離婚協議, 不過一般黎講, 呢個做法好正常。

你最好問返你女友, 到底離婚時, 法庭對於前夫o既子女探視權有咩安排。
如果法庭真係判左前夫有權o係小朋友放假時帶佢走, 你女友唔配合, 可以俾人告。
你都係先了解下, 了解左先再考慮係咪值得你發脾氣。

如果你前夫真係有權帶小朋友返去見阿爺阿麻,
你女友呀媽跟埋返上去保護小朋友, 呢個好合理, 萬一有「意外」, 唔見左個孫, 點算?

講真, 你女友同老公離婚, 你女友阿媽對住襯家, 實尷尬到死,
佢o甘都肯跟上去, 呢d唔係搗亂, 呢d叫偉大!

成件事, 就係「一個小朋友, 佢阿婆同佢爸爸一齊帶佢返大陸探阿爺阿麻。」
坦白講, 你o係成件事之中, 係無任何角色存在o既。
又或者, 成件事對於你, 係無任何關係o既。

心平氣和啦!

我覺得,
如果你女友對呢件事唔高興,
佢要心平氣和o甘面對前夫同小朋友仍然存在關係呢個事實,
而且呢個事實可能會係一生一世。
呢d野, 當你有左小朋友之後離婚, 就應該預左。

我覺得,
如果你對呢件事唔高興,

你要心平氣和o甘面對你女友有個前夫, 而佢前夫同小朋友仍然存在關係呢個事實,
而且呢個事實可能會係一生一世。
呢d野, 當你同一個離左婚又有小朋友o既女人一齊時, 就應該預左。

你同一個有呀媽有小朋友有前夫o既女人拍拖, 就梗係複雜過同一個孤兒院出黎o既處女拍拖, 有好多可能出現o既問題。
如果你覺得自己承受唔起, 不如早d退出。
如果你有心理準備, o甘就先爭取做一個「見光」男朋友先啦。

凡事睇開d, 珍惜拍拖o既時間。
命裡有時多享受, 命裡無時...
.
.
努力追求。

早睡是對明天的祝福
唔知仔女係米判左俾女方,如係,男方可見仔女,但不可離境,仔女旅行証件監護人一定係女方!離境就要同阿媽一齊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KenWstr 於 2019-3-8 05:26 PM 發表

我唔知有無理解錯:
你同家人住;
你女友同呀媽同小朋友3個人住;
你女友有個前夫o係香港;
你女友一家人同前夫仲有聯絡;
你女友家人未知你同你女友一齊;
你唔滿意你女友呀媽帶小朋友去見你女友前夫兩老。

講真, 如果我係你,
我都會希望女友一家人同前夫一刀兩斷, 老死不相往來, 諗都唔好諗。
不過, 有時d野唔到你控制, 就要諗下點樣面對。

首先第一 ...
多謝你打咁大段覆我

我無唔滿意女友同個女跟前夫返鄉下

因為女友話好唔想返 每次返都要受佢氣 好辛苦 同埋離左婚都唔想對佢咁耐 但唔返唔得 好唔開心
佢前夫把口唔收 個小朋友唔理佢..佢會鬧小朋友X你老母...女友又比過佢wts我睇 鬧女友婊子 等等..
同埋講野唔岩聽就會夜媽媽上女友屋企嘈 成日嚇親小朋友

所以我只係擔心

女友無事都唔搵主動搵前夫

但前夫想見個女都會帶比佢見  打電話都會比個女聽。

其實同佢一齊我都知佢有個女 我同得佢一齊
即係我都接受咗 我有時同會同埋小朋友去玩。

回覆 引用 TOP

搵過件

回覆 引用 TOP

引用:

背景

前夫依然係香港工作

問題黎啦

前夫想帶小朋友返鄉下 見兩老

生父有權見仔女

回覆 引用 TOP

一刀兩斷

回覆 引用 TOP

佢前夫係危險人物, 最好斷絕聯繫, 咁你地一家就有好嘅開始

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。