註冊 登入

[其他] del

del E-mail 此主題給朋友

del

熱賣及精選
點解唔箍隱識美🤦‍♀️
快靚正,重點係唔使驚醫生得唔得,反正箍都係電腦化做出黎,又唔怕註牙🤨
10日換一個箍,一個月拎四個就得
我箍年半就攪好
面又瘦左
突出黎既牙都齊返

引用:
原帖由 我們這一家2 於 2019-3-8 12:58 AM 發表

點解唔箍隱識美🤦‍♀️
快靚正,重點係唔使驚醫生得唔得,反正箍都係電腦化做出黎,又唔怕註牙🤨
10日換一個箍,一個月拎四個就得
我箍年半就攪好
面又瘦左
突出黎既牙都齊返 ...
一開始有問,但我個case 比較複雜,都幾唔齊,d牙太大隻唔夠位,要剝晒4隻智慧齒同小臼齒共8隻牙,唔太啱用隱適美,可能箍得仲耐同慢,要箍4年..
咁而家箍傳統,佢話最多箍兩年,我覺得好合理,我又接受到,係冇估到佢半年前明明話可以埋尾,而家未得又話我催佢... 好sad, 我自問好乖,清潔又做得好好,連佢都話未見過有patient 可以keep 得咁乾淨... 我真係做好晒我本份... 
而家諗,如果到7月都仲未箍好(11月結婚,7月唔影相的話結婚就冇相用) ,我可能都要拆然後轉隱適美,又使多幾萬...

回覆 引用 TOP

牙醫預計同實際一定有差距。我個個都係話2年包搞掂 但我箍佐2年幾都未得。其實就算佢箍好佐幫你拆都要戴固定器

引用:
原帖由 makiyo.yau 於 2019-3-8 01:27 AM 發表

牙醫預計同實際一定有差距。我個個都係話2年包搞掂 但我箍佐2年幾都未得。其實就算佢箍好佐幫你拆都要戴固定器
我都明,但佢半年前先話埋尾...埋到而家又話有排,唔快得,仲要畀說話我聽,我想問我做錯咩?我唔可以問進度架咩?... 咁我要結婚喇,可以點,冇人會想結婚嗰日都仲成口鐵線架... 而且之前係佢次次都1.5月先見我一次,其實我唔覺得係佢fully booked, 只係佢留返d 位畀嗰d唔係箍牙,仲要逐次畀錢嘅客(我嗰幾萬蚊早已fully paid)...
我知箍完要戴固定器,要戴一世架嘛,但係透明架嘛,我只係想影pre wedding 同結婚時唔使成口鐵線...

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 TheAcneFighter 於 2019-3-8 12:21 AM 發表

純綷呻吓... 有D長.... 唔係覺得佢箍得唔好,但唔知係唔係我一開波時冇話好主動同個醫生講嘢,佢撩我傾計我唔係好熱情回應佢,唔知係咪因為咁,之後佢就唔會好主動講解佢做梗乜嘢程序/功用/進度等... 甚至有時同佢打招呼/講拜拜佢都唔理我.... 其實每次一入到去就瞓低又開大燈又要張大口,冇可能同醫生有眼神交流/講嘢,而佢唔話我知佢做梗乜,我成口都係嘢都冇可能問到佢... 而佢往往一整完就會離開間 ...
你米係姓游個位度cool,我係佢度cool左5年仲歪過我未cool之前,同佢講左2年不停話棚牙歪,佢仲掙大眼講大話~

引用:
原帖由 肥仔啊 於 2019-3-9 10:56 PM 發表

你米係姓游個位度cool,我係佢度cool左5年仲歪過我未cool之前,同佢講左2年不停話棚牙歪,佢仲掙大眼講大話~
左邊係我之前cool隱適美,之後cool鋼收返個型~點知仲差過之前,真係一肚氣

引用:
原帖由 肥仔啊 於 2019-3-9 11:00 PM 發表

左邊係我之前cool隱適美,之後cool鋼收返個型~點知仲差過之前,真係一肚氣
我唔係呀...
你箍完隱適美仲再箍鋼箍?!其實我都係上年年尾明明好似入直路,但因為我嫌上排好哨(係齊咗但哨過未箍之前) ,佢就不斷話係我已經冇位,但我覺得冇位係唔係應該有一d 解決方法呢?例如磨細d牙少少,但佢只是不斷話係我冇位... 之後佢話幫我將門牙向上拉令d牙短d 再睇吓可否再向入拉少少,就可以冇咁哨,之後就開始逐隻牙去拉,所以有段時間係會高低牙,我見你張相都好似有少少係咁... 而我從來冇過問佢,我都係(亦只能夠) 百分百信任佢,但之後就開始上排成排斜左... 我同佢講,佢嘅反應好似係我做錯咗d 咩令d牙斜咗咁,又話好難搞又盛,我心諗我一直都係肉隨砧板上,d牙斜左會唔會係你拉的角度有問題,多過係我有問題呢?而家先再剛剛開始拉返直佢...即係我感覺咁樣真係仲有排玩喎,我分分鐘影唔切pre wedding... 佢仲要畀說話我聽咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥仔啊 於 2019-3-9 10:56 PM 發表

你米係姓游個位度cool,我係佢度cool左5年仲歪過我未cool之前,同佢講左2年不停話棚牙歪,佢仲掙大眼講大話~9416068
我見到你張相,除左有d高低牙,門牙中線都斜左... 同我個case 有d 似,我箍之前中線係唔齊嘅,差1至2mm 左右喇,但佢一直話要到最後階段d牙齊晒先會幫我拉條中線,所以我一直冇催佢架,但到3個月前左右喇,條中線係斜過我未箍之前,上下排門牙中線係差成半隻牙位,起碼5mm,好誇張,我就忍唔住問,斜成咁係咪要落骨釘拉返條中線,佢就話我條中線本身係唔齊嘅,就算幫我拉都唔會拉到去正中,我心諗咁我嚟箍牙係做乜架?你樣樣都話係我本身嘅問題,整唔到,咁咩都唔使整喇... 

回覆 引用 TOP

我個醫生仲話~《嘩~幫你cool到咁靚你都話唔滿意,我真係唔識幫你cool》.大佬cool左五年你都仲歪,佢都好意思鬧我,我仲聽到隔離房個果都話cool到歪先激氣~晒左我d時間

引用:
原帖由 肥仔啊 於 2019-3-10 01:45 PM 發表

我個醫生仲話~《嘩~幫你cool到咁靚你都話唔滿意,我真係唔識幫你cool》.大佬cool左五年你都仲歪,佢都好意思鬧我,我仲聽到隔離房個果都話cool到歪先激氣~晒左我d時間 ...
咁衰?!箍5年真係好誇張呀,你仲讀梗書定做梗嘢喇?其實係佢叫你箍完隱適美再箍鋼箍?我真係無聽過有人要兩樣連住箍... 而且箍一樣都3萬幾喇,箍晒兩樣咁貴...佢想呃你畀多d 錢咋?咁而家點呀?箍唔箍得返好?
我都覺得我個牙醫好似好敏感,有時我都唔係話佢箍得唔好(始終我而家係未箍夠兩年嘅,我知要慢慢箍嘅),  但我只係話佢知我覺得歪左,問佢係咪落骨釘拉(因為我見台灣箍到整容級咁靚全都落骨釘架), 問佢仲要箍幾耐 (咁我真係要結婚嘛), 佢就好似唔耐煩定點咁,然後樣樣都話唔得,唔快得... 其實我而家又唔係叫佢變魔術要即刻箍好,只係當初係佢話最多兩年,咁而家仲有唔夠兩個月就兩年喇... 問吓都唔得咩...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。