註冊 登入

情景題: 如果你有個咁既女婿, 你會點

情景題: 如果你有個咁既女婿, 你會點 E-mail 此主題給朋友

幾句簡單交待下背景:
我家姐嫁左10幾年, 我兩老兩邊親戚都無人鐘意佢老公
人格太衰, 太自大, 乜都認叻, 脾氣勁臭

話說尋晚同屋企人難得食飯, 都係家常便飯咁啦
我地問下家姐呢排點啊咁, 咁好自然講起佢老公
阿爹就講往事, 原來好耐之前有次佢地上我屋企食飯, 咁另外仲有幾個親戚咁
唔知咩事, 我家姐同佢老公食食下飯嘈, 嘈到佢老公發脾氣抱左佢個仔落街諗住兩父子搭車走
原來隔左一陣我親戚有陪家姐追落去, 咁我家姐話自己處理, 最後佢好似就搵返佢老公一齊返屋企

前事講完, 返返尋晚果度, 我阿爹同我家姐, 都話果晚都費事話佢老公
因為佢地覺得, 佢屋企人都唔教, 佢地無必要幫人教仔
我都認同唔會幫人教仔, 但我如果我係一家之主, 我一定唔會唔出聲
一來, 我覺得要分下莊閒, 係自己屋企發脾氣, 你想點都得, 但而家係o係我屋企玩野
二來, 我自己個女(假設我係老豆)比佢老公發脾氣仲要抱埋個仔走左去, 咁算點?
我大庭廣眾屌你都好合理, 可能你地會話屌完又可以點
無錯, 我唔會亦無權幫人教仔, 但唔代表可以亂咁黎, 亦唔等於我唔可以出聲屌

引用:
原帖由 k_yoyo2000 於 2019-3-7 11:30 AM 發表

幾句簡單交待下背景:

阿爹就講往事, 原來好耐之前有次佢地上我屋企食飯, 咁另外仲有幾個親戚咁
唔知咩事, 我家姐同佢老公食食下飯嘈, 嘈到佢老公發脾氣抱左佢個仔落街諗住兩父子搭車走
原來隔左 ...
"佢地無必要幫人教仔"
 有呢個諗法, 
 變咗矮化咗妹夫,
妹夫會覺得你唔尊重佢,
 佢咁大個人,仲要你教? 
親戚之間,同高同低互相尊重相處。
你妹夫可能係萬人憎嘅人,
但都要尊重佢,
 唔鐘意佢,見到就叫聲妹夫就算。

你屋企人都唔係善男信女,身為一家之主教壞細佬,仲係咁野粗口,公屋戶?

引用:
原帖由 萬家平平妹妹 於 2019-3-7 11:49 PM 發表

你屋企人都唔係善男信女,身為一家之主教壞細佬,仲係咁野粗口,公屋戶?
鬧佢無作用 人性格各不同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 k_yoyo2000 於 2019-3-7 11:30 AM 發表

幾句簡單交待下背景:

原來隔左 ...
你仲有大把事跟老豆學,無經驗,睇野又多盲點。

回覆 引用 TOP

唔怪之得走咗去,咗肯返泥咁佢都好大方同有教養。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

唔怪之得走咗去,咗肯返泥咁佢都好大方同有教養。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

引用:

幾句簡單交待下背景:

原來隔左 ...
點睇都係妳家姐當住屋企人面前篤妳姐夫出事

先撩者賤,打死無怨喎

妳姐夫咁樣中一野唔同妳地斷絕來往或者離婚叫唔好脾氣

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

睇得古惑仔多,以為埋位食飯等同講數,重要搬埋家法出泥處置啲反骨仔。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2019-3-7 07:32 PM 發表

"佢地無必要幫人教仔"
有呢個諗法,
變咗矮化咗妹夫,
妹夫會覺得你唔尊重佢,
佢咁大個人,仲要你教?
親戚之間,同高同低互相尊重相處。
你妹夫可能係萬人憎嘅人,
但都要尊重佢,
唔鐘意佢,見到就叫聲妹夫就算。 ...
又岩WO....矮化呢個字用得好岩!

回覆 引用 TOP

你係咪想你家姐離婚拖住個仔返外家住?你講到佢嚟外父到玩脾氣唔尊重你地,即係無當過佢係自己人。你估人地feel唔到咩

回覆 引用 TOP

引用:

幾句簡單交待下背景:

原來隔左 ...
你出聲話佢,咁又點呢?
你估佢唔識還拖,小返你呀?
佢最多咪唔上嚟食,完全無問題喎!
邊個係自己阿爸阿媽無得簡嘅,老公係你家姐自己簡嘅。
結論係,你完全無辦法可做。你小佢,佢咪小返你囉,你吹得佢脹咩?

回覆 引用 TOP

Del

回覆 引用 TOP

So his at your house so he need to look down to all your family member because his not at his own house. 
Lol

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。