註冊 登入

離婚邊緣:想盡最後努力挽救

離婚邊緣:想盡最後努力挽救 E-mail 此主題給朋友

結婚4年, 估唔到今日要走到面臨離婚既地步...
唔知幾時開始大家雖然仲愛大家,但好似再溝通唔到咁, 佢唔多同我講野我,佢唔明我講既野
到而家生活到作息都愈黎愈唔同 愈黎愈無交流
結果一個朝早上佢問不如我地分開, 再咁落去對大家係折磨
嬲過失望過我都好想放棄... 想開口應承時我竟然出唔到聲, 就咁衝左出門口
原來我根本唔想離婚, 當日放工返到屋企,我地傾左好耐
最後我地願意做最後既努力, 一齊挽救我地既婚姻
但究竟我地之間欠左乜野…我而家仲諗緊…

熱賣及精選
引用:
原帖由 look_at_mi 於 2019-3-6 11:56 AM 發表

唔知幾時開始大家雖然仲愛大家,但好似再溝通唔到咁, 佢唔多同我講野我,佢唔明我講既野
嬲過失望過我都好想放棄... 想開口應承時我竟然出唔到聲, 就咁衝左出門口
最後我地願意做最後既努 ...
“佢唔多同我講野我,佢唔明我講既野”?

係咪識左唔係好耐就結婚啊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 look_at_mi 於 2019-3-6 11:56 AM 發表

斷估係少左希望理解對方的想法

回覆 引用 TOP

生活太平淡引起!
可去一次大旅行,又或者生B,创业(一起),進修(一起)

回覆 引用 TOP

問下自己想要咩生活(1個人定大家再努力共同)

回覆 引用 TOP

去旅行同進修可以考慮,生B唔好攪喇,攪唔掂累到下一代,而家已經溝通唔到,就唔好攪生意,鬧交收場仲要蝕錢!

回覆 引用 TOP

因為懶, 以前拍拖為左氹對方開心會啲乜野, 而家幾耐無做過, 連點讚對方都應該唔記得左,

以前佢煮飯就算難食你會知道入面有心意, 而家煮飯難食直接變臉,

以前你去洗廁所佢會知道真係委屈左你, 而家淨係問你做乜咁耐唔去洗廁所, 洗完再加多句洗得唔乾淨,

大家都變哂姓馮, 乜野都變哂老馮.

引用:

唔好以為結左婚就好了解對方,呢本書唔錯。

附件

Screenshot_2019-03-06-14-56-23.jpg(129.74 KB)

2019-3-6 02:59 PM

我口臭 =\= 我冇道理!

回覆 引用 TOP

引用:

"但究竟我地之間欠左乜野…我而家仲諗緊…"

欠左新鮮…冇咗話題,
欠左激情…摸慣摸熟,
欠左"結婚是戀愛的墳墓,生育是性愛的墳墓"呢個意識。
去下旅行,
改變一下生活習慣。
揾D話題,
揾D共同喜好,
婚姻要經營的。

回覆 引用 TOP

欠左愛情結晶

樓主,如果可以既話,同老婆一齊聽下呢首歌,可能會有d 啟發:
https://youtu.be/1OEygLPPPvs

殘忍的 人生中 渴望有情人與共
可記得 找到他 你曾如何地放鬆
如今的 危機中 要是綿羊學懂珍惜那牧童
總能 包容 他掀起那份痛
從前你倆為甚麼執手起誓
難捱的關口請你記住原委
努力保衛
同林鳥要是害怕半路墜毀
不只要分享所有美麗
愛美在一起賭上一切
難道回望這半生修到默契 忍心作廢
揚起的 塵土中 要是兩人緣已盡
天塌的 一秒鐘 你們為何在抱擁
迷失中 尋初衷 歲月無情或者增加了裂縫
山窮 水窮 沖不走那份勇
從前你倆為甚麼執手起誓
難捱的關口請你記住原委
努力保衛
年年歲歲慢慢砌 縱是盡毀
可想過紙牌屋裡 你自願留低
原地裡再砌
從前你倆為甚麼執手起誓
難捱的關口請你記住原委
努力保衛
人人已放下伴侶 再換下位
統統也親手打破約櫃
你看著有沒突然慚愧
然後回望這半生修到默契
不忍作廢

搵共同目標,但事實上先結婚4年就有咁既問題係早左d,當中有冇發生過d咩事而令到咁冷淡?
有冇小朋友

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2019-3-6 02:47 PM 發表

因為懶, 以前拍拖為左氹對方開心會啲乜野, 而家幾耐無做過, 連點讚對方都應該唔記得左,

以前佢煮飯就算難食你會知道入面有心意, 而家煮飯難食直接變臉,

以前你去洗廁所佢會知道真係委屈左你, 而家淨係問你做乜咁耐唔去洗廁所, 洗完再加多句洗得唔乾淨,

大家都變哂姓馮, 乜野都變哂老馮. ...
完全同意!

回覆 引用 TOP

女人會想人關心、哄下,愛要用心經營的。

回覆 引用 TOP

欠左新鮮感 對對方身體睇到悶同厭 有時仲會有臭味 有時勃吾起 男厭女女 厭男 老左吾靚又嫌 根本結婚想激情 單身想結婚 處女靚女咩都得 老餅就咩都吾得

回覆 引用 TOP

45 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。