註冊 登入

一個月減5-7磅

一個月減5-7磅 E-mail 此主題給朋友

最近又開始減肥, 計劃一個月減5-7磅,
大家覺得以下呢個減肥方法OK嗎?
會唔會食太多?
水果係咪食太少? 如果食多一個水果可以食咩? 係咩時段食呢? THX

早@8AM: (茶餐廳食) 米粉(款式唔定, 多數雪菜米粉) +太陽蛋+熱檸茶
午@12:00: (自煮, 一碗白飯+菜+肉, 煮法以炒為主,少油, 調味用鹽同糖)
菜多數係西蘭花/蕃茄/白菜/菜心/西洋菜
肉就超市雞柳/瘦肉
下午茶@4PM: 蘋果一個
晚@7PM: 同LUNCH一樣, 因為係夜晚煮, 第2日LUNCH翻熱

運動: 隔日跑, 每次40分鐘
水: 2-3L
夜晚11點半前訓 (呢樣暫時仍未做到, 盡力)

熱賣及精選
咁食法唔減得幾多。  用宇宙食法會更見效。

回覆 引用 TOP

日日咁食法好快厭

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
建議樓主運動方面加少少阻力訓練,跑步40消耗既熱量其實唔多

唔好食消夜

回覆 引用 TOP

))
引用:
原帖由 tywPT 於 2019-3-8 03:19 PM 發表

建議樓主運動方面加少少阻力訓練,跑步40消耗既熱量其實唔多
多謝以上咁多位既意見, 我略略改了個餐單內容, 飲食方面應該OK,
至於阻力訓練...請問以下兩條片算係阻力訓練嗎? 邊一條片大家會推介多D呢?
另外, 點樣先算係阻力訓練? 係關心跳率事? 謝謝!

https://www.youtube.com/watch?v=JCrF9x4hA8Y&t=420s
(簡單就能鍛鍊到全身肌肉的六個動作! | 健身教室S3 EP9)

https://www.youtube.com/watch?v=e9FkLzrNxlc&t=940s
(35 分鐘無儀器重量訓練)

引用:
原帖由 kurisumasu 於 2019-3-10 09:09 PM 發表

))

多謝以上咁多位既意見, 我略略改了個餐單內容, 飲食方面應該OK,
至於阻力訓練...請問以下兩條片算係阻力訓練嗎? 邊一條片大家會推介多D呢?
另外, 點樣先算係阻力訓練? 係關心跳率事? 謝謝!

https://www.youtube.com/watch?v=JCrF9x4hA8Y&t=420s
(簡單就能鍛鍊到全身肌肉的六個動作! | 健身教室S3 EP9)

...
阻力訓練除左去健身室重訓外,一般自身體重既動作已經係好好既訓練,例如掌上壓,引體上升等.....當然剛開始未做到既時候,掌上壓可跪在地上,引體亦可雙腳著地,當肌肉達到某程度訓練才完整地做完整個動作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kurisumasu 於 2019-3-3 08:34 PM 發表

會唔會食太多?
水果係咪食太少? 如果食多一個水果可以食咩? 係咩時段食呢? THX

早@8AM: (茶餐廳食) 米粉(款式唔定, 多數雪菜米粉) +太陽蛋+熱檸茶
午@12:00: (自煮, 一碗白飯+菜+肉, 煮法以炒為主,少油, 調味用鹽同糖)
菜多數係西蘭花/蕃茄/白菜/ ...
反而我覺得早啲瞓個幫助好大
如果你可以10點半訓嘅話keep一至兩個月包你瘦快左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kurisumasu 於 2019-3-3 08:34 PM 發表

會唔會食太多?

如果跑唔到點算,膝蓋唔得

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2019-4-25 12:08 PM 發表

如果跑唔到點算,膝蓋唔得
游水

縱然滄海變成桑田,高山化為平地,日月失色,天地崩塌,但我們的愛卻會永遠燃燒,直至宇宙的盡頭。有一天,我們會重逢,你將再從這道銅門走進來。
引用:
原帖由 davi1007 於 2019-4-25 01:51 PM 發表

游水
唔識游,以家手指彈弓手,連揸浮板都唔夠膽

回覆 引用 TOP

咁食法有D痛苦

回覆 引用 TOP

引用:

會唔會食太多?

維持唔耐

回覆 引用 TOP

o靚仔一個
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。