點解男人成日比老婆鬧?😓😓

點解男人成日比老婆鬧?😓😓 E-mail 此主題給朋友

好地地……老婆點解會鬧老公?😓😓

熱賣及精選
港女練成

引用:
原帖由 明日雀躍的弟弟 於 2019-3-3 04:00 PM 發表

總找到不滿
總可以有得鬧

d老婆正仆街!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 in128 於 2019-3-20 05:04 AM 發表

港女練成
由港童開始

引用:
原帖由 明日雀躍的弟弟 於 2019-3-3 04:00 PM 發表

咁…係咪抵比你老婆鬧先?

回覆 引用 TOP

同意

回覆 引用 TOP

引用:

覺得自己天職係管男人
以為所有男人都係要鬧
因為睇得自己阿媽太多
其實就係自卑 被社會荼毒
以為要鬧人先顯得自己勁

回覆 引用 TOP

港女

回覆 引用 TOP

引用:

我試過未煮完野整到地下有一滴水
老公入黎鬧左我三次
第一次,我忍
第二次,我又忍
第三次,我入去拍枱鬧番佢,個世界終於靜哂

唔鬧交?而家訓街,為左買樓鬧左好多次,之前仲問我租樓唔結得婚咩,而家就話好彩興幸買得早
唔鬧交?而家自己老公係人地男朋友,之前唔肯同我表白,俾我XYZ佢之後就表白

呢D都係以前既事,而家既我一般唔鬧,除非佢對我父母講埋D唔尊敬既說話
如果唔係,我會留番啖氣WARM下個肚,佢見我唔出聲有時仲驚

回覆 引用 TOP

比人鬧。。。
如果你唔出聲死忍,
佢可能嘈完就冇事,你本人就谷住記在心,等將來有機會,你就會爆返佢

或者 佢可能會覺得冇人理佢感受,嘈得更勁,直至你都火氣爆發,到時睇下邊個怕左邊個,有一方會停火

關係唔好,初時會嘈交,希望另一方會改變,到後來,一方死心,就嘈都廢事,關係變得死靜

抱緊我:扭轉夫妻相處的七種對話 --> 推介給想改善相方關係的人, 作者係做婚姻輔導工作
如何相愛/相處,重要的偏偏學校冇教

書中所講的輔導個案,都是我們可能遇到的,婚姻相處上的問題/技巧,萬變不離其中

社工見意先睇 對話一,先停止嘈咬,再學如何製造多一點的愛

回覆 引用 TOP

意見不合嘈,成日有,
最好2個人 預早傾一傾,如果將來有野嘈,大家想點,例如 感覺到氣氛開始唔對路,大家預定一個signal ,咁就停一停,冷靜下,例如 一方沖個涼,刷下牙 總之隔一隔,但協定好之後一日,一定會再傾返件事

俾人鬧。。。係因為你默許人地鬧你

俾人鬧,高手的你 當刻係要忍一忍,可能你會聰明地 俾對方一個擁抱,令佢冇咁嬲,而且唔俾佢見到你,當下面黑黑個樣,而且你會用一成的聽力,去聽(你覺得)係冇理的說話,下删一萬字,
最後堅毅的你,用你的方法,先氹返佢回復正常,但你知道 仲未完,
因為時間合適時,你仲要將自己的感受,對事情的睇法,作出的讓步,同佢分享返,否則你只係一味就佢,唔能夠讓佢成長

抱緊我:扭轉夫妻相處的七種對話 --> 推介給想改善相方關係的人, 作者係做婚姻輔導工作
如何相愛/相處,重要的偏偏學校冇教

書中所講的輔導個案,都是我們可能遇到的,婚姻相處上的問題/技巧,萬變不離其中

社工見意先睇 對話一,先停止嘈咬,再學如何製造多一點的愛
引用:
原帖由 HARGREAVES1 於 2019-4-12 02:03 PM 發表

由港童開始
見到結咗婚啲朋友成日數落D奶奶

應該係由上一代既港女始祖開始

佢哋係屋企話晒事!老公屋企冇聲出
連個仔結婚後新屋企都要管埋
皇太后咁要個個聽佢話
成日係啲後輩面前鬧老公
宣示主權

仲唔係港女始祖!

回覆 引用 TOP

男人總是粗心大意,女人較著重細節,男人總不將女人說的話放在心上,故女人會閙男人,男人總不知犯錯在那裏。

回覆 引用 TOP

34 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。