「請珍惜願意為你生小孩的女人」成日見到呢D句子...

「請珍惜願意為你生小孩的女人」成日見到呢D句子... E-mail 此主題給朋友

作為一個男人,我承認我一世都唔會感受到生仔的痛楚
我亦承認母親的偉大
亦不是探討男人珍唔珍惜呢個問題

但每每見到呢D字句
我都會諗其實女人生孩子只係單純為老公而生?
其實有好多係老婆想生
老婆見到年紀差唔多
見到身邊朋友家人都有小朋友所以羨慕
老婆見到小朋友得意於是恨有
老婆"覺得"應該要有、老婆"想"
或者其實老公不是十分渴望
然後生左, 覺得老公做乜都唔啱...
老婆想生小朋友同老婆為我生小朋友我覺得不一樣
可以話老婆和我生小朋友,但而家講到老婆係因為.....
我只係有時覺得有D無奈
所有事已經無道理可講
所有人只會"老婆仔都幫仔生埋,你就要xxxxxxxx"
我唔係要特別優待,只感到不平等
當然不排除真的有老婆因為種種因素係為老公而生

純粹發洩

熱賣及精選
樓主。。。有小朋友?
發洩的原因係太太俾說話你聽,還是外人俾說話你聽?

回覆 引用 TOP

唔係想話唔關自己事

但真係好無奈...

現在好似對方就付出所有

自己坐享其成

對方係全部為自己完全無私心咁

你分得咁清做人好辛苦㗎...

伍毛害人 影響蒼生!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mynight 於 2019-2-23 11:49 PM 發表

我亦承認母親的偉大

但每每見到呢D字句
其實有好多係老婆想生
老婆見到年紀差唔多
老 ...
無意得罪,純屬討論。

即系其實個男人唔想要小朋友,但只是太太想要... 如果是這樣,其實不應該生。

如果最後為滿足太太而生... 其實這是個承諾,其中包括接受變成一個負責任的父親...

除非男人是被逼,比太太强姦... 否則好難不負責任wor...

回覆 引用 TOP

首先,生仔係要有共識先好生。唔好講到個老公被迫播種先得。個女人幾想要bb, 如果個男人唔想,係冇得迫。呢個問題,相信有好多剩女都可以答到你。

我諗,如果男人可以懷孕生產。呢份殊榮十個女人有十個都想交俾男人的。

至於感恩老婆同你生仔...好睇你自己身為老豆既自覺。如果你同個b冇乜感情。感受唔到父子關係既愛,你自然唔覺得老婆帶咗一件珍貴既禮物俾你。

女人係咁 乜都講到唔關佢事,因為你所以xxxx, 如此不負責任的說話,實在令人難受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mynight 於 2019-2-23 11:49 PM 發表

我亦承認母親的偉大

但每每見到呢D字句
其實有好多係老婆想生
老婆見到年紀差唔多
老 ...
有同感……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-2-24 09:51 AM 發表

首先,生仔係要有共識先好生。唔好講到個老公被迫播種先得。個女人幾想要bb, 如果個男人唔想,係冇得迫。呢個問題,相信有好多剩女都可以答到你。

我諗,如果男人可以懷孕生產。呢份殊榮十個女人有十個都想交俾男人的。

至於感恩老婆同你生仔...好睇你自己身為老豆既自覺。如果你同個b冇乜感情。感受唔到父子關係既愛,你自然唔覺得老婆帶咗一件珍貴既禮物俾你。 ...
"呢個問題,相信有好多剩女都可以答到你。"

唔明,生仔又關剩女事?

我口臭 =\= 我冇道理!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 激死未 於 2019-2-24 10:24 AM 發表

"呢個問題,相信有好多剩女都可以答到你。"

唔明,生仔又關剩女事?
剩女夠想揾個男人結婚生仔,係咪想吓就有呢?

回覆 引用 TOP

引用:

我亦承認母親的偉大

但每每見到呢D字句
其實有好多係老婆想生
老婆見到年紀差唔多
老 ...
我個人覺得、絕對要好好善待為你生BB嘅女人,因為佢哋係搵命博、原來生BB係超辛苦,同高危嘅行為,因為係搵命博、因為我喺產房、睇住太太嗰個痛苦樣,簡直心到同埋,另外,我有一個好朋友個太太,生對孖仔,唔知乜嘢原因,喺產房搶救左三個鐘,先至母子平安、所以、一定要好好善待女人

引用:

我亦承認母親的偉大

但每每見到呢D字句
其實有好多係老婆想生
老婆見到年紀差唔多
老 ...
想生仔又唔想成日比老公搞係女人天性,
想成日搞老婆又唔想生仔係男人天性。

如果你親眼見過女人生B、嗰種痛苦,你就已經上咗人生第一課

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mynight 於 2019-2-24 12:10 AM 發表

唔係想話唔關自己事

但真係好無奈...

現在好似對方就付出所有

自己坐享其成

對方係全部為自己完全無私心咁
我明白你都好無奈,因為你只知道生仔會好痛,問返阿媽都只係話好痛但唔記得咗。

但你未必知道當女人决定生出bb嚟,係用緊面對生死既勇氣。
唔知你有冇聽過羊水柱塞呢樣野,係一種分勉并發症。就係生仔時羊水突然進入產婦血液循環系統造成阻塞,引致猝死。係無得預防,兼無得救既突發急症。

最近一個名人因此症去世既就係大陸東京集團劉强東個妹。我諗佢屋企咁有錢唔存在因為醫術唔夠高救唔返呢樣野。同埋佢係第三胎出事。享年42歲,我覺得佢阿哥洗幾多錢都會救返個妹(如果有得救)

好簡單,點解陪產既一定係老公而唔係其他人。甚至產婦母親都唔得呢?同埋老婆訓係產房,係將自己條命交咗俾自己老公,因為難產要幫佢簽生死狀嗰個係你。

回覆 引用 TOP

72 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。