註冊 登入

想問下邊間僱傭公司好同如果叫工人走有咩要注意的

想問下邊間僱傭公司好同如果叫工人走有咩要注意的 E-mail 此主題給朋友

因為工人實在太懶同唔理小朋友想轉工人

但因為果時工人係上MAMA XXXXPER 度搵 再搵個Agent 攪文件
所以唔太知有咩要注意

果時工人係香港直接到我屋企做野的 所以冇俾來香港果程機票

現在做左大約5個月左右(期間所有假係放足的)
想問下如果解約有咩需要注意的

係唔係早一個月通知同返去果種機票錢就得+大假錢

想問下大假錢應該係點計的

THX大家  如果有好的公司好工人推介更好  thxthxthx

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-2-19 11:22 AM 發表

但因為果時工人係上MAMA XXXXPER 度搵 再搵個Agent 攪文件
所以唔太知有咩要注意

THX大家   ...
終止合約
一個月通知或一個月工資代通知金
工資至最後一天
年假按比例計,例如做了6個月,即3.5天年假以日薪計算
100元一天交通膳食津貼,視乎工人原居地遠近,一般付一天,最多兩天
回原居地交通,即機票,如太遠還要付船費,長途巴士或內陸機票

樓主,最重要是姐姐上任時你無給機票。每份合約僱主負責來回程的機票,所以你要補付當日沒給的來程機票……以市價最平機票計或和姐姐協商

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-2-19 11:22 AM 發表

所以唔太知有咩要注意
THX大家   ...
你工人博炒喲。
工人賤玩招屈, 全非事实。雇主怎能防? 是防不胜防的。

10招防外傭老屈僱主自保- 家傭討論- 香港討論區Discuss.com.hk - 香討 ...https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27399401

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 ginger.333 於 2019-2-20 11:58 AM 發表

你工人博炒喲。
工人賤玩招屈, 全非事实。雇主怎能防? 是防不胜防的。

10招防外傭老屈僱主自保- 家傭討論- 香港討論區Discuss.com.hk - 香討 ...https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27399401 ...
有僱主都好賤,老強,連法官都忍唔住批評僱主,啲外傭都防不勝防呀

https://topick.hket.com/article/ ... E5%9B%9A10%E5%B9%B4

附件

Screenshot_20190220-120508.jpg(240.14 KB)

2019-2-20 12:08 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-2-19 02:38 PM 發表

終止合約
一個月通知或一個月工資代通知金
工資至最後一天
年假按比例計,例如做了6個月,即3.5天年假以日薪計算
100元一天交通膳食津貼,視乎工人原居地遠近,一般付一天,最多兩天
回原居地交通,即機票,如太遠還要付船費,長途巴士或內陸機票

樓主,最重要是姐姐上任時你無給機票。每份合約僱主負責來回程的機票,所以你要補付當日沒給的來程機票……以市價最平機票計或和姐 ...
THX
即係俾返人工LA+我當2日就俾200HKD交通+仲有一張返去的機票+一張單程機票價格+年假日數的錢
E 5樣對嗎
但想問下年假一日幾錢係點計的  係當一個月人工除30  定除24

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-2-20 12:08 PM 發表

有僱主都好賤,老強,連法官都忍唔住批評僱主,啲外傭都防不勝防呀

https://topick.hket.com/article/2270658/%E5%9C%B0%E7%9B%A4%E5%B7%A5%E5%BC%B7%E5%A7%A6%E4%B8%8A%E7%8F%AD%E5%83%855%E5%A4%A9%E5%8D%B0%E5%82%AD%E3%80%80%E5%AE%98%E6%9 ...
E D 犯法都咁 應該係極極少數例外LA

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-2-21 10:00 AM 發表

E D 犯法都咁 應該係極極少數例外LA
呢區成日有人出外傭衰嘢帖,咁係咪極大大大多數外傭都係衰,不如趕走晒所有外傭,無理由出錢搵個衰人放係屋企

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-2-21 09:58 AM 發表

THX
即係俾返人工LA+我當2日就俾200HKD交通+仲有一張返去的機票+一張單程機票價格+年假日數的錢
E 5樣對嗎
但想問下年假一日幾錢係點計的  係當一個月人工除30  定除24 ...
對啦!
交通膳食費,正常如果佢一日內返到合約原居地,100元ok
記住收款要詳細細分,然後要佢親筆寫收了的總數,簽名,日期

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。