註冊 登入

[計劃生育] 好氣餒,試極都無~生b都係講緣份

好氣餒,試極都無~生b都係講緣份 E-mail 此主題給朋友

結婚兩年,一直以為生b好容易,有做就一定有,見好多朋友結婚無耐就有,以為自己都係咁
之前化學懷孕左一次,跟著避左一段時間調理下身體,諗住試兩三個月就有,諗住夠28日就驗下,點知一入廁所唔係羅驗孕棒而係用m巾🤦‍♀️好似好搞笑但其實好唔開心
上網睇話戒生冷野,睇中醫調理,食維他命,熱敷小腹,什至求神拜佛都試過曬~
量體溫,排卵試紙都用過,愈驗愈沮喪,愈沮喪又想驗,我都唔知我係用錯定我太緊張,驗極都無排卵,係我無排卵令我緊張定我緊張令我無排卵?終於有個月驗到有排卵又唔成功~
身邊個個都叫我順其自然,但個個生曬仔同我講呢d野,真係難聽過粗口~

我開始覺得生仔根本就係緣份,注定有就有,無就無,可能我偏激,因為我身邊既朋友好多生之前都又煙又酒又飲涷野,但生完一個又一個,我不斷就飲中藥,就一直無聲氣~飲到好多人都問緊你仲飲緊?剛過年,好自然覺得d親戚朋友想問,我走得就走,有頭髮邊個想做癩痢?
Ps:已經book左睇西醫,check下子宮,但屋企人同老公都唔建議我做人工

係囉 的埋老公去checkk

回覆 引用 TOP

我同老公check過身體好正常,28歲開始造人,乜都試過做過,3年都冇聲氣。

唔想再浪費時間,同埋一直冇bingo好影響心情,已疊埋心水做IVF生豬仔/豬女,屋企人同老公都好支持 決家左做IVF後個人輕鬆好多,IVF而來的BB也是緣份,無需太執著。

加油!

引用:
原帖由 hahacan 於 2019-2-18 06:08 PM 發表

結婚兩年,一直以為生b好容易,有做就一定有,見好多朋友結婚無耐就有,以為自己都係咁
之前化學懷孕左一次,跟著避左一段時間調理下身體,諗住試兩三個月就有,諗住夠28日就驗下,點知一入廁所唔係羅驗孕棒而係用m巾🤦‍♀️好似好搞笑但其實好唔開心
上網睇話戒生冷野,睇中醫調理,食維他命,熱敷小腹,什至求神拜佛都試過曬~
量體溫,排卵試紙都用過,愈驗愈沮喪,愈沮喪又想驗,我都唔知我係用錯定我太緊張,驗極都無 ...
驗極都無排卵,係點驗?
最好買平價試紙,一日兩次,大包圍咁驗

引用:
原帖由 mirandababy 於 2019-2-19 08:33 AM 發表

驗極都無排卵,係點驗?
最好買平價試紙,一日兩次,大包圍咁驗
我無大包圍驗,覺得好辛苦~一日驗左一次就算🤦‍♀️
老公有時都唔配合,都唔肯勤力,所以有趣既野全部無趣

加油!

引用:
原帖由 Kwankwan903 於 2019-2-19 10:57 AM 發表

我都經歷過樓主既情況,等左4年,咩方法都試,真係好灰!
如果你唔介意,我可以分享自己既方法。雖然最後我人工成孕,依家孖B15週啦!
Pm u

引用:
原帖由 hahacan 於 2019-2-19 11:14 AM 發表

Pm u
新手……唔可以回覆!可以點做?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 hahacan 於 2019-2-19 11:38 AM 發表

Ok
🤗

回覆 引用 TOP

放鬆D.... 我之前都試左成年,試到心灰意冷,當我想放棄,等天意既時候,突然...BB就嚟左,去個旅行,放鬆心情,就會嚟架喇....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。