• 瀏覽: 78,968
  • 回覆: 21
  • 追帖: 15
結婚兩年,一直以為生b好容易,有做就一定有,見好多朋友結婚無耐就有,以為自己都係咁
之前化學懷孕左一次,跟著避左一段時間調理下身體,諗住試兩三個月就有,諗住夠28日就驗下,點知一入廁所唔係羅驗孕棒而係用m巾🤦‍♀️好似好搞笑但其實好唔開心
上網睇話戒生冷野,睇中醫調理,食維他命,熱敷小腹,什至求神拜佛都試過曬~
量體溫,排卵試紙都用過,愈驗愈沮喪,愈沮喪又想驗,我都唔知我係用錯定我太緊張,驗極都無排卵,係我無排卵令我緊張定我緊張令我無排卵?終於有個月驗到有排卵又唔成功~
身邊個個都叫我順其自然,但個個生曬仔同我講呢d野,真係難聽過粗口~

我開始覺得生仔根本就係緣份,注定有就有,無就無,可能我偏激,因為我身邊既朋友好多生之前都又煙又酒又飲涷野,但生完一個又一個,我不斷就飲中藥,就一直無聲氣~飲到好多人都問緊你仲飲緊?剛過年,好自然覺得d親戚朋友想問,我走得就走,有頭髮邊個想做癩痢?
Ps:已經book左睇西醫,check下子宮,但屋企人同老公都唔建議我做人工

引用:
原帖由 mirandababy 於 2019-2-19 08:33 AM 發表

驗極都無排卵,係點驗?
最好買平價試紙,一日兩次,大包圍咁驗
我無大包圍驗,覺得好辛苦~一日驗左一次就算🤦‍♀️
老公有時都唔配合,都唔肯勤力,所以有趣既野全部無趣

引用:
原帖由 Kwankwan903 於 2019-2-19 10:57 AM 發表

我都經歷過樓主既情況,等左4年,咩方法都試,真係好灰!
如果你唔介意,我可以分享自己既方法。雖然最後我人工成孕,依家孖B15週啦!
Pm u

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2019-2-19 04:43 PM 發表

其實你知5知..要生...B...要中...一個月係得個幾日架炸?...所以你要預好時間..就會中
我好多朋友個個易中,一擊即中,飲醉左搞又中,唔內射又中,我之前就係戇居以為真係咁易,到我自己試,我講曬粗口,難過登天

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2019-2-19 02:45 PM 發表

BB 係講緣份, 我屋企隻牛魔王都攪足 2 年半先中, 生既時候太太先 30, 即係 28 歲就不停努力足 2 年先中.

有時見到尼 D 帖可能都係提下我五好成日打阿 B 雖然佢有時真係好鬼曳同勞氣. (現2歲半) ...
2歲最活躍,大人就辛苦d

回覆 引用 TOP

有網友俾左好多建議,會一邊試,已book左睇醫生
至於做人工,都要說服下我老公,畢竟我已30中,都唔係太多本錢去等

引用:
原帖由 xxxWTFxxx 於 2019-2-20 02:18 AM 發表

我同你一樣,以為好易有,結婚就黎成年,個肚都無聲氣。
最煩嘅係周邊嘅人成日都問有未呀有未呀?
好想放棄.......唉!
真係見到d人剛剛結婚轉頭就有,如果想生真係要付出最少都量下體溫,用排卵紙,睇中醫調理,我就準備去做檢查

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xx36 於 2019-2-21 02:45 AM 發表

我都覺。。d識既人一吾避孕就中。。又煙又酒浦到天光個d又中。。相反自己早睡早起 身野健康做運動 就咩都無
點解會咁
所以我覺得咩都係緣份,就算做IVF有人一次得有人幾次都唔得,來唔來睇個天

引用:
原帖由 njjng 於 2019-2-20 03:34 PM 發表

中/西醫有冇話點解無排卵? 係唔係情緒都有影響?
要去睇西醫先知,睇排卵試紙只係有過弱弱兩條線,同埋體溫由36.1升到36.5 ,唔夠高溫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好想呻下 於 2019-2-20 02:32 PM 發表

愈緊張愈冇 講完
我認同~ 我直情覺得係同性格有關,我好多易中或者稍為有調理和計下時間就中既人個個性格都偏樂觀,生活唔大壓力~
但我個人緊張執著,又負面,就算未計劃有b之前都一直唔開心,如果我要生,可能我要連性格都改埋🤨
我同聽過有夫婦結婚頭幾年唔要小朋友,因為要供樓,但到ok就試極都無~ 好sad 😕愈有責任感愈生唔到,反之唔想要就有,唔係邊有咁多奉子成婚

引用:
原帖由 cglw 於 2019-2-21 02:15 PM 發表

我都係勁易緊張的人,也易給自己壓力。同老公試咗1年幾至bingo。我們既量體溫+用試紙。我和老公工作時間都唔夾,有時我放假佢就返工,要遷就時間高風險時愛愛都唔容易🤦🏻️期間都戒咗生冷野,好間中至忍不住凍飲,仲有飲薑水暖下宮。我都覺得睇d人好易中,好多人奉子成婚咁。
雖然我懷孕中,但心情都好緊張,並非想像中那麼開心。你如想搵人傾計,whatsapp都可以。我好鍾意同人app,可能自己係 ...
好好,我pm u 我都係獨生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 baggio10828 於 2019-2-22 08:16 AM 發表

瑪麗有得做,排年幾兩年,免費,只要未生過又夠35,邊排邊試囉,我都係瑪麗幫手攪掂!
有免費架?要點排?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]