註冊 登入

會唔會賣樓給奶奶醫病?

會唔會賣樓給奶奶醫病? E-mail 此主題給朋友

朋友是女仔。層樓是結婚前女仔朋友自己比錢買,落佢自己一個人名,租左出去。朋友的老公是獨子,奶奶長年在海外,一年見一次。結婚後奶奶患病,老公提議賣樓/按樓給奶奶醫。

如果你係個女仔,你會點做?

賣,層樓你朋友冇出過錢,冇權決定點用。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2019-2-13 08:27 PM 發表

賣,層樓你朋友冇出過錢,冇權決定點用。
我的朋友是個女仔

接阿媽返黎香港醫

引用:
原帖由 高達橙色賤嘴 於 2019-2-13 08:09 PM 發表

朋友是女仔。層樓是結婚前女仔朋友自己比錢買,落佢自己一個人名,租左出去。朋友的老公是獨子,奶奶長年在海外,一年見一次。結婚後奶奶患病,老公提議賣樓/按樓給奶奶醫。

如果你係個女仔,你會點做? ...
奶奶幾歲?
咩病?

個老公最醒目。靠把口落嘴頭、攞老婆婚前資產嚟孝順自己老母

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達橙色賤嘴 於 2019-2-13 20:50 發表

我的朋友是個女仔
當幫忙老公,加按幫一個數目,如十萬、廿萬三十萬,賣樓就no la,同佢講你始終要為將來打算,不能後生捱得咁辛苦,老黎冇依靠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 指南針. 於 2019-2-13 09:04 PM 發表

奶奶幾歲?
咩病?
朋友無講

引用:
原帖由 @miu 於 2019-2-13 08:58 PM 發表

接阿媽返黎香港醫
老公啊媽香港無福利

Sell

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達橙色賤嘴 於 2019-2-13 21:41 發表

老公啊媽香港無福利
唔係香港人?

回覆 引用 TOP

加按咪得,叫老公還,要老婆賣樓太唔公平

叫佢老公去貸款, 幫自己阿媽, 或叫老婆按樓, 但要老公供, 賣就沒必要啦, 或叫佢阿媽唔好醫, 順期自然

與狼為友

回覆 引用 TOP

真病定假? 如真,幫D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達橙色賤嘴 於 2019-2-13 08:09 PM 發表

如果你係個女仔,你會點做? ...
老人家,身體比較差,賣咗樓D錢,一定醫得好?賣住邊?父母又有病,賣腎?我係老人家,都唔想後生賣樓比自己醫病,得就幫定自己家人同父母,買定保險,有咩事,都有保險金去醫病,唔使下下賣樓賣腎再賣身去醫,買保險,唔係咒佢死,相反,係保障家人,你有咩事,就可以唔使好似而家咁,要賣樓醫病。樓就唔建議賣。

回覆 引用 TOP

75 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。