註冊 登入

[幼兒食譜] 小朋友揀飲擇食

小朋友揀飲擇食 E-mail 此主題給朋友

唔知係咪個個小朋友都係咁 但我個仔真係好多野都唔食 唔肯食菜 唔食生果 成日痾唔到poopoo 有咩方法可以氹佢食蔬果??

精選樓盤
小朋友幾大呀

same…我真係都無晒辦法啦:(

回覆 引用 TOP

要強硬啲逼下佢試先得既 習慣左就ok

引用:
原帖由 bonningng 於 2019-2-12 06:13 PM 發表

唔知係咪個個小朋友都係咁 但我個仔真係好多野都唔食 唔肯食菜 唔食生果 成日痾唔到poopoo 有咩方法可以氹佢食蔬果??
其實好難,唔介意錢可以搵導師訓練。一般自己都係鼓勵同一齊試,食物分色,分類。如肉加菜煎肉餅,粥加瓜……新食物要細,如絲,薄片。鼓勵都係比賽,勇敢,我等你,我信你,只試一次,比我叻,想你做到等。

回覆 引用 TOP

真係要煮多d唔同野食比佢試下,如果真係唔肯食,,飲多d奶都可以補充下營養,阿女除左食固,都有飲enfinitas奶粉,每日2杯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bonningng 於 2019-2-12 06:13 PM 發表

1. 代替品:飲奶、食麥包、紫菜、香蕉

2. 賣相問題:切得好一點,用心諗下點切先容易入口囉!

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

引用:

我九歲起就唔食水果,直到識自己切才食,原因不外乎食親水果都要叫我好多聲,叫到我煩厭,於是就決定唔再食,以後都唔駛旨意叫我食,但我飲好多奶來助瀉。

現在當然知道,理由是飯後食會太飽,而且水果好凍,又怕酸,怕酸的小朋友和怕辣的小朋友都係很多食物食唔到,無得救的。

所以要飯前半小時食水果,不要切太大粒,就不會太硬,也不要太凍。

蔬菜要煮林d,唔好太熱,太涼,太硬,太大件。

我會同佢講, 食菜可以屙到大便, 屙唔到就會好似個次咁肚痛.
或者扮"食菜怪獸"大啖大啖咁食菜, 仲要扮到好好食, 佢可能就會跟住模仿去食.

過程中唔好迫, 唔好鬧小朋友, 如果唔係佢地會反感

引用:
原帖由 yoshimitsusan 於 2019-2-14 09:34 AM 發表

我會同佢講, 食菜可以屙到大便, 屙唔到就會好似個次咁肚痛.
或者扮"食菜怪獸"大啖大啖咁食菜, 仲要扮到好好食, 佢可能就會跟住模仿去食.

過程中唔好迫, 唔好鬧小朋友, 如果唔係佢地會反感 ...
鍾唔鍾意食水果蔬菜,
其實係同出生季節對蔬果有沒有需求有關,
所以, 如果依照子女的喜好來講, 係無得改。

但係, 只要習慣性, 依照整個餐牌來揀自己喜歡的餐,
而非將個餐拆散食物區別為是否係蔬果,
而每個餐, 都會配有小量蔬菜或小量水果,
總之, 又一定要食晒全個餐,
由於個餐的份量剛好夠, 所以無可能會食剩,
咁就可以就算自己不喜歡食,
都能夠自願逼自己食了。

當然, 還有一套方法,
就是把星期一三五,都定為蔬菜日,
全餐都食蔬菜,漸漸食慣之後, 
小朋友就可以拋開自己是否需要在吃前思考
吃還是不吃蔬菜的這個觀念了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ma_mami1 於 2019-2-13 12:04 AM 發表

小朋友幾大呀
未到2歲 自細已經係咁 而家愈大愈多野唔食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jelly990 於 2019-2-13 07:02 PM 發表

要強硬啲逼下佢試先得既 習慣左就ok
好難 佢好硬頸呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-2-14 07:02 AM 發表

我九歲起就唔食水果,直到識自己切才食,原因不外乎食親水果都要叫我好多聲,叫到我煩厭,於是就決定唔再食,以後都唔駛旨意叫我食,但我飲好多奶來助瀉。

現在當然知道,理由是飯後食會太飽,而且水果好凍,又怕酸,怕酸的小朋友和怕辣的小朋友都係很多食物食唔到,無得救的。

所以要飯前半小時食水果,不要切太大粒,就不會太硬,也不要太凍。

蔬菜要煮林d,唔好太熱,太涼,太硬,太大件。 ...
咁我試試先 不過菜如果煮太耐唔係會無左營養咩

引用:
原帖由 bonningng 於 2019-2-14 06:51 PM 發表

咁我試試先 不過菜如果煮太耐唔係會無左營養咩
食菜來幫助排便啫嘛! 
生食水果補返就得啦!

我個女細個都係好偏食 搞到便秘 最後食益生菌搞掂 消化好返好多 你可以試下應采兒果隻 我女食開 幾快有效

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。