• 瀏覽: 3,518
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 THREE. 於 2019-2-11 03:04 PM 發表

做女人真係好慘, 為左保住個靚樣唔做黃面婆, 每朝都要化妝見人, 每晚落完妝又要搽幾十樣護膚品上面先訓得, 有冇SIS計過自己每日搽左幾多樣野上面先保得住個靚樣? ...
keep唔keep到, 同搽幾多產品上面無直接關係
最重要係揀啱產品(皮膚需要既野, 每個人唔同), 用啱方法
揀唔啱, 用唔啱, 搽幾多樣都無用
(簡單例子: 明明皮膚只係缺油, 一支油就攪掂, 但又怕油, 只揀清爽無油配方, 搽多幾支都係幫助唔大)
(簡單例子: 選錯潔臉產品, 過度清潔, 令皮膚自我鎖水力下降, 就不斷要靠外來物質補濕, 便要搽好多支先可以暫時性解決到問題)

用得多, 有時反而會增加皮膚負擔除左護膚, 生活及飲食習慣對皮膚既影響唔少

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 go2012 於 2019-2-12 06:53 PM 發表

査得越多, 越吸収得多防腐劑
係呀! 除左防腐劑, 可能仲有一大堆為左營造清爽觸感, 順滑, 香味...一啲對護膚無幫助既成份

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mei1118 於 2019-2-13 09:38 AM 發表

其實搽太多表面個D已經吸收唔到,

同埋之前有讀化學既高人解釋過, eye serum/cream 其實比普通serum浠同少, 但就賣貴x倍
我知道好多cream都有唔少對護膚無幫助既成份, 所以, cream 已經唔喺我日常既保護品入面
有時候"稀"同"杰"可能只差在"增稠劑", 好似煮餸既芡汁咁, 唔一定濃就多營養

還有無其他高人既知識可以分享吓?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lovelypenguin 於 2019-2-15 07:27 PM 發表

其實,眼霜勁晒錢,用過一兩隻牌子後,我都無再用。
但我都無咩紋。
me too, 唔會分開用眼霜
臉同眼要既嘢(保濕、防曬、抗氧化、抗老化)一樣
除非濃度太高唔用得喺眼

引用:
原帖由 milktmn 於 2019-2-22 12:04 AM 發表

我都唔會專登買眼霜,通常sample有得送,細細支都用幾個月, 仲有好多一包包未用有排用。
眼霜samples我通常會送比人, 人地會好開心, 因為好似好值錢咁

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]