• 瀏覽: 3,514
  • 回覆: 34
引用:
原帖由 mei1118 於 2019-2-13 09:38 AM 發表

其實搽太多表面個D已經吸收唔到,

同埋之前有讀化學既高人解釋過, eye serum/cream 其實比普通serum浠同少, 但就賣貴x倍
我知道好多cream都有唔少對護膚無幫助既成份, 所以, cream 已經唔喺我日常既保護品入面
有時候"稀"同"杰"可能只差在"增稠劑", 好似煮餸既芡汁咁, 唔一定濃就多營養

還有無其他高人既知識可以分享吓?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 出入忽然核心 於 2019-2-11 18:10 發表

我剩係眼都有5支😂😂
吸收到咁多嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mming. 於 2019-2-13 10:29 AM 發表

搽咁多野都甩皮?你最好揀隻潤啲既cream
我自己而家基本都係toner>cream>eyecream就已經ok
用緊tonymoxy隻黃金蝸牛cream因為combine左serum同cream
所以連serum個step都慳番 ...
好慘…好似搽咩都冇用咁...
想問你講個隻cream點樣combine serum呀? 即係係serum定cream (有興趣但就咁睇唔係好清楚sor)…

引用:
原帖由 大蔡林 於 2019-2-14 11:53 AM 發表

好慘…好似搽咩都冇用咁...
想問你講個隻cream點樣combine serum呀? 即係係serum定cream (有興趣但就咁睇唔係好清楚sor)…
佢其實係cream黎嫁!
只不過入面分開2層,一層透明係serum,一層乳白色既cream,cream質地幾潤唔立好易吸收
聽BA講隻cream加左黃金成份,幫到水油平衡,用左一排皮膚都幾穩定,唔會乾或者爆瘡

引用:
原帖由 Mming. 於 2019-2-15 11:04 AM 發表

佢其實係cream黎嫁!
只不過入面分開2層,一層透明係serum,一層乳白色既cream,cream質地幾潤唔立好易吸收
聽BA講隻cream加左黃金成份,幫到水油平衡,用左一排皮膚都幾穩定,唔會乾或者爆瘡 ...
謝謝分享,經過去試試質地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 THREE. 於 2019-2-11 03:04 PM 發表

做女人真係好慘, 為左保住個靚樣唔做黃面婆, 每朝都要化妝見人, 每晚落完妝又要搽幾十樣護膚品上面先訓得, 有冇SIS計過自己每日搽左幾多樣野上面先保得住個靚樣? ...
落妝後,爽膚水,精華素,晚霜,就係咁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mei1118 於 2019-2-13 09:38 AM 發表

其實搽太多表面個D已經吸收唔到, 
同埋之前有讀化學既高人解釋過, eye serum/cream 其實比普通serum浠同少, 但就賣貴x倍
其實,眼霜勁晒錢,用過一兩隻牌子後,我都無再用。
但我都無咩紋。

爽肤水,甲殻水,抗氧化精華, HA, B5,eye cream , face cream , 防晒🙀🙀會不會多過頭

回覆 引用 TOP

夜晚:洗面》薏仁化妝水〉精華(睇情況用,呢排用緊去印)》薏仁水凝霜

唔算多,我都係著重保濕👍🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lovelypenguin 於 2019-2-15 07:27 PM 發表

但我都無咩紋。
我都唔會專登買眼霜,通常sample有得送,細細支都用幾個月, 仲有好多一包包未用有排用。

引用:
原帖由 Lovelypenguin 於 2019-2-15 07:27 PM 發表

但我都無咩紋。
me too, 唔會分開用眼霜
臉同眼要既嘢(保濕、防曬、抗氧化、抗老化)一樣
除非濃度太高唔用得喺眼

引用:
原帖由 milktmn 於 2019-2-22 12:04 AM 發表

我都唔會專登買眼霜,通常sample有得送,細細支都用幾個月, 仲有好多一包包未用有排用。
眼霜samples我通常會送比人, 人地會好開心, 因為好似好值錢咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stonelady 於 2019-2-22 01:26 PM 發表

me too, 唔會分開用眼霜
臉同眼要既嘢(保濕、防曬、抗氧化、抗老化)一樣
除非濃度太高唔用得喺眼
聰明!!!

回覆 引用 TOP

洗完面: 馬魯拉油,茶樹油(暗瘡位),B5,CREAM
出街: 馬魯拉油,茶樹油(暗瘡位),蝦紅素精華,B5,CREAM,防哂

回覆 引用 TOP

咩都唔查 肌斷食當中

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]