註冊 登入

結婚用

結婚用 E-mail 此主題給朋友

GIA2185475011,請樓主俾意見及有什麼要注意。另合理價格是多少?

熱賣及精選
引用:
原帖由 cw20115 於 2019-2-11 01:05 PM 發表

GIA2185475011,請樓主俾意見及有什麼要注意。另合理價格是多少?
整體來說沒有太大問題,用放大鏡睇下有冇黑屎便可以囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cw20115 於 2019-2-11 01:05 PM 發表

價錢方面沒有資料好難講合唔合理,因為鑽石放在那類型店舖價錢波幅頗大,好難一概而論,你自己最好放價錢上來和什麼類型店鋪才知道有無俾人搵笨囉!

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-2-11 03:53 PM 發表

價錢方面沒有資料好難講合唔合理,因為鑽石放在那類型店舖價錢波幅頗大,好難一概而論,你自己最好放價錢上來和什麼類型店鋪才知道有無俾人搵笨囉! ...
多謝意見。在周xx見到的,93k

引用:
原帖由 cw20115 於 2019-2-11 04:16 PM 發表

多謝意見。在周xx見到的,93k
大舖正常價錢,想平D行多幾步上樓上舖買囉,大約慳返20幾%囉,去GOOGLE搵口碑好的鑽石樓上舖買啦!大把選擇何必俾大店劏囉。

引用:

好贵。。。😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-2-11 07:20 PM 發表

大舖正常價錢,想平D行多幾步上樓上舖買囉,大約慳返20幾%囉,去GOOGLE搵口碑好的鑽石樓上舖買啦!大把選擇何必俾大店劏囉。
是否相約級數及質量的石在樓上舖大約是70K左右?如何可知靠得住的樓上舖資料?

引用:
原帖由 cw20115 於 2019-2-11 08:15 PM 發表

是否相約級數及質量的石在樓上舖大約是70K左右?如何可知靠得住的樓上舖資料?
因為租金問題影響貨品價格,無論大店或小店都要留意有冇做以下動作,有主動做自己親眼睇過信自己囉!
有冇主動講解証書內容、有冇教揸放大鏡方法、最重要有冇教怎樣睇粒石閃與火囉!

現在買鑽石相比之前安全,只要買GIA証書和必須要買石上有編號那種,核對石上號碼與証書號碼是否相符,証書同銀紙一樣有好多防偽技術,只要店家有冇主動做之前講的租序去邊買都無所謂.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cw20115 於 2019-2-11 08:15 PM 發表

6萬幾啦!唔駛7萬,搵一搵樓上店買鑽攻略,有些寫得幾好。

還有現在查一間店是否黑店好容易囉,google大神可以幫到你,還有facebook評論也可以幫到手。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。