註冊 登入

其實退左休仲有咩壓力

其實退左休仲有咩壓力 E-mail 此主題給朋友

其實有無退左休既人可以話我知退左休有咩壓力,我真心唔明到底退左休仲可以咁燥,日日鬧老婆仔囡,好地地想同佢食餐飯都要次次開火,仲要係毫無原因,想發就發,其實我真係精神壓力好大,想同佢斷絕關係,我唔想做不孝女,但我已經忍受夠,我唔係同佢一齊住,但係我好擔心佢會打我媽媽

湊B必備
引用:
原帖由 家中勇敢的蟻民 於 2019-2-11 12:49 AM 發表

其實有無退左休既人可以話我知退左休有咩壓力,我真心唔明到底退左休仲可以咁燥,日日鬧老婆仔囡,好地地想同佢食餐飯都要次次開火,仲要係毫無原因,想發就發,其實我真係精神壓力好大,想同佢斷絕關係,我唔想做不孝女,但我已經忍受夠,我唔係同佢一齊住,但係我好擔心佢會打我媽媽 ...
主要是沒精神寄託.幫佢搵d興趣班上下啦.太極.字畫.行山之類.或同佢溝通下有咩想做有咩興趣甘.老人家退左休沒事做時易焦慮.多體諒!

引用:
原帖由 Yo-Luna 於 2019-2-11 02:54 AM 發表

主要是沒精神寄託.幫佢搵d興趣班上下啦.太極.字畫.行山之類.或同佢溝通下有咩想做有咩興趣甘.老人家退左休沒事做時易焦慮.多體諒!
我都好想體諒佢,兩年啦已經,我地用盡各種方法去幫佢建立興趣,釣魚,煮野食,行山,旅行,打牌樣樣都係要發脾氣,完全唔enjoy任何野,教佢用手機又唔要,為左佢,我買埋now TV俾佢睇,旅行駛左將幾萬蚊,佢退左休之後我壓力真係好大,煮野唔熟又唔講得,打牌無牌品又唔講得,行山又話腳痛,有病又唔肯去睇醫生,邊個講野都要鬧,就算信箱收到信都可以發晒癲咁撕爛晒,之前鬧,依家丟野,撕野,行為已經越來越暴力,我雖然唔係屋企住,但我媽媽係,我真係好驚佢有一日會打我媽,佢以前試過發脾氣拎刀,又打過我家姐把掌,但係總叫有原因,但佢依家係毫無原來,我自問全屋企人都就晒佢,佢要咩都唔缺,除左買唔起樓俾佢,佢仲有咩壓力有咩不滿,我真係懷疑佢有精神病,但又無辦法令佢去睇精神科

引用:
原帖由 家中勇敢的蟻民 於 2019-2-11 03:14 AM 發表

我都好想體諒佢,兩年啦已經,我地用盡各種方法去幫佢建立興趣,釣魚,煮野食,行山,旅行,打牌樣樣都係要發脾氣,完全唔enjoy任何野,教佢用手機又唔要,為左佢,我買埋now TV俾佢睇,旅行駛左將幾萬蚊,佢退左休之後我壓力真係好大,煮野唔熟又唔講得,打牌無牌品又唔講得,行山又話腳痛,有病又唔肯去睇醫生,邊個講野都要鬧,就算信箱收到信都可以發晒癲咁撕爛晒,之前鬧,依家丟野,撕野,行為已經越來越暴 ...
嗯..如果佢未退休前沒這狀態..係退休之後先甘樣既話..我覺得呢類老人家是決乏安全感..家人或伴侶沒有做到該有既關心或溝通.而令佢有感焦慮..所以才脾氣暴躁..至於點解決..要由關心開始..特別是在他身邊的人開始.即是你媽..關心是要由笑容與行為開始.好難解釋你知..

引用:
原帖由 家中勇敢的蟻民 於 2019-2-11 03:14 AM 發表

我都好想體諒佢,兩年啦已經,我地用盡各種方法去幫佢建立興趣,釣魚,煮野食,行山,旅行,打牌樣樣都係要發脾氣,完全唔enjoy任何野,教佢用手機又唔要,為左佢,我買埋now TV俾佢睇,旅行駛左將幾萬蚊,佢退左休之後我壓力真係好大,煮野唔熟又唔講得,打牌無牌品又唔講得,行山又話腳痛,有病又唔肯去睇醫生,邊個講野都要鬧,就算信箱收到信都可以發晒癲咁撕爛晒,之前鬧,依家丟野,撕野,行為已經越來越暴 ...
咁佢唔應該退休

李嘉誠做到90

特朗普70幾仲做緊

試下做番工

引用:
原帖由 Yo-Luna 於 2019-2-11 05:01 AM 發表

嗯..如果佢未退休前沒這狀態..係退休之後先甘樣既話..我覺得呢類老人家是決乏安全感..家人或伴侶沒有做到該有既關心或溝通.而令佢有感焦慮..所以才脾氣暴躁..至於點解決..要由關心開始..特別是在他身邊的人開始.即是你媽..關心是要由笑容與行為開始.好難解釋你知.. ...
其實我唔知咩叫笑面迎面,我媽媽係傻更更既女人,唔識睇眼色做人,但因為佢傻更更其實好多朋友,其實對我爸爸我媽媽從來都係活得卑微,我真係唔相信係因為我媽媽俾面色佢睇先令佢變成咁

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-2-11 05:34 AM 發表

咁佢唔應該退休

李嘉誠做到90

特朗普70幾仲做緊
退休都係佢自己話要退,我地都擔心佢無朋友無興趣會悶,所以呢兩年黎真係一路想幫佢搵興趣,但佢真係完全唔接受大家幫佢,咩都話麻煩,咩都話無時間,成年得一個朋友聚會,淨返既時間就係訓,煙,發脾氣,我媽媽已經好似好好服侍,返工,放工返仲要做家務,又要俾佢鬧,佢每次鬧我媽,我都想出聲,我媽媽淨係叫我忍,我一星期返一次去都唔做下樣,我真係覺得做女人做到好似我媽媽咁好低微,其實我地呢仲可以點做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南非王子 於 2019-2-11 07:12 AM 發表

試下做番工
男人有面子,佢當初走個陣講到自己幾把炮,仲吹到話60歲人仲做野無x用,話應該享受退休,佢直頭話到60歲要做野係折墮,佢依家點會拉下面子去做野,其實佢講個陣,我想講你個女將來都一樣60歲要做野喎

回覆 引用 TOP

男人, 又要威又要戴頭盔, 佢唔適應退休生活又點會講出口, 咪下下有咩唔老黎咪發洩係屋企人身上囉~

其實佢未退休返緊工果陣, 可能日日都係公司小D下屬, 可能當時已經有狂燥不過係公司發洩完, 屋企冇表現出黎~

依家可以點? 你老豆呢D大男人, 淨係識兇人, 講真我係你我就少D返去囉, 係難為左亞媽不過佢地都幾十年夫妻斷估佢唔會郁手打佢既~

應該是更年期

回覆 引用 TOP

引用:

燥底加上更年期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 家中勇敢的蟻民 於 2019-2-11 11:16 AM 發表

其實我唔知咩叫笑面迎面,我媽媽係傻更更既女人,唔識睇眼色做人,但因為佢傻更更其實好多朋友,其實對我爸爸我媽媽從來都係活得卑微,我真係唔相信係因為我媽媽俾面色佢睇先令佢變成咁 ...
父母老了像孩子一樣.需要關心.而你所付出的所謂關心不是他想要的.比如.每天一兩次電話打去問食左飯未呀?做緊咩呀之類.日日如是同一句說話都無問題.我父母以前都是這樣.天天吵.你要佢老人家改沒可能.唯有自己改.我改了.不論他們多吵.我都笑.係又笑.唔係又笑.笑到佢地都唔好意思發脾氣了.好多野都順住佢然後慢慢的等佢慣左就開始改變佢..不要刻意要求佢地做..特別是你個位係爸爸..男人要面子..沒錯.唔退都退左啦.你無計.但人會寂莫.會想要關心.那怕是個問候..對自己父母有咩卑唔卑微者?家從不是講理既地方.笑下關心下有甘難咩?何必計較.個個都要面子又愛計較.失去的只有親情.緊要有人出來做緩沖家裡先和諧.

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-2-11 03:20 PM 發表

男人, 又要威又要戴頭盔, 佢唔適應退休生活又點會講出口, 咪下下有咩唔老黎咪發洩係屋企人身上囉~

其實佢未退休返緊工果陣, 可能日日都係公司小D下屬, 可能當時已經有狂燥不過係公司發洩完, 屋企冇表現出黎~

依家可以點? 你老豆呢D大男人, 淨係識兇人, 講真我係你我就少D返去囉, 係難為左亞媽不過佢地都幾十年夫妻斷估佢唔會郁手打佢既~ ...
唉,真係唔識做,我曾經都覺得佢唔會打我媽媽,但佢越來越失控,真係好驚有一日鬧滿足唔到佢會郁手,佢亂丟野個下,其實個下係嬲,但之後係擔心,我唔同佢接觸其實係安全,擔心係我媽媽,又唔識避,又唔識睇樣,講野又詞文不達,好驚佢突然講錯野

男人有更年期架咩

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。