註冊 登入

2歲bb 唔舒服唔食野生痱之,點算好?又俾人話。

2歲bb 唔舒服唔食野生痱之,點算好?又俾人話。 E-mail 此主題給朋友

我個仔唔舒服已經幾日,發左兩日燒,開始嘴仔痛 ,原來佢生左粒痱之係上唇。一食野就痛 ,唔肯食野,淨係要睇電視。我緊係要迫佢食少少野先可以食藥啦!咁我個仔緊係唔肯,又係用喊喊啦!我老公就話我成日搞喊個仔。到到咩都唔食,奶都唔肯飲,一飲就喊一飲就喊。知道佢喉嚨有d痛,但本身d藥又無消炎。
我老公就話我搞到個仔喉嚨痛,話我成日整喊佢。我直係O曬嘴,本身佢就有唔舒服所以先發燒,咁個日睇係未有,後來發左出黎依d野,邊到係搞喊佢就會有喉嚨痛咩,唔通我好想佢喉嚨痛傢。
但有時候又唔可以話佢要咩就俾咩佢,唔係佢日後就會喊就搞點你。但我老公又話我,咁佢唔舒服就要就下佢,唔可迫佢咁多。咁我都唔係下下都駡佢啦!重知阿仔喉嚨痛就我搞出黎既。
我仔又好黏我老公,病既時候就更誇張,睇唔到眼都唔得。成日都要佢抱抱,唔舒服期間就緊加嚴重抱成兩個鐘都唔訓又唔行落地。變到我老公肩好累。我都唔明點解佢咁黏身。係對我老公無安全感定對我無安全感呢?佢又唔肯我抱,一定要我老公,我老公話我搞到佢喉嚨痛訓唔到覺啦!搞到佢要抱咁耐,我就自己訓覺,咁我都無野可以做,你第二朝又時都係我睇住,我老公走去訓,咁夜晚都唔俾人訓下先。話我搞到佢咁先嬲,我想佢唔食野傢?得佢一個人辛苦咩,咁個仔黏佢抱,唔要我可以點做?佢唔食野又可以點做?

引用:
原帖由 Ncl1111 於 2019-2-9 06:28 PM 發表

我個仔唔舒服已經幾日,發左兩日燒,開始嘴仔痛 ,原來佢生左粒痱之係上唇。一食野就痛 ,唔肯食野,淨係要睇電視。我緊係要迫佢食少少野先可以食藥啦!咁我個仔緊係唔肯,又係用喊喊啦!我老公就話我成日搞喊個仔。到到咩都唔食,奶都唔肯飲,一飲就喊一飲就喊。知道佢喉嚨有d痛,但本身d藥又無消炎。
我老公就話我搞到個仔喉嚨痛,話我成日整喊佢。我直係O曬嘴,本身佢就有唔舒服所以先發燒,咁個日睇係未有,後來發左出 ...
帶佢睇醫生,可能猩紅熱

回覆 引用 TOP

已經睇左醫生,醫生俾左d藥佢食,但因有痱之唔肯食野又唔飲水。我想叫佢飲水就只識大喊,我老公只識駡我搞喊佢.咩都就曬佢。見到個嘴乾曬我都唔識點做人好。就曬佢係咪就真係好。

引用:
原帖由 Ncl1111 於 2019-2-10 06:29 AM 發表

已經睇左醫生,醫生俾左d藥佢食,但因有痱之唔肯食野又唔飲水。我想叫佢飲水就只識大喊,我老公只識駡我搞喊佢.咩都就曬佢。見到個嘴乾曬我都唔識點做人好。就曬佢係咪就真係好。 ...
痱滋通常幾日就會自己好返,你可以試下搽西瓜霜,或者叫醫生畀痱滋軟膏。

回覆 引用 TOP

太細個就唔俾西瓜霜佢會係咁食,同埋難食佢又會喊

回覆 引用 TOP

食D凍野/室溫得唔得唔好太熱
稀稀粥水清腸胃
唔飲水、俾D果汁都得、有D甜甜bb會接受D(
已經唔舒服淡矛矛嘅嘢邊食得落呢

就讓我愛你 證明有奇蹟
就算生命所剩無幾
只要擁抱瞬間的默契
雪凍D奶比佢食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ncl1111 於 2019-2-10 06:29 AM 發表

已經睇左醫生,醫生俾左d藥佢食,但因有痱之唔肯食野又唔飲水。我想叫佢飲水就只識大喊,我老公只識駡我搞喊佢.咩都就曬佢。見到個嘴乾曬我都唔識點做人好。就曬佢係咪就真係好。 ...
睇下蜜糖沖水飲唔飲?
病緊、臨訓前,要下下就住小朋友,
小朋友生猛時、紥紥跳時唔使下下就佢。

回覆 引用 TOP

有俾蜜糖水佢飲,但可能個嘴痛唔肯飲,要係咁哄佢先飲一啖。
加上佢一病就病好耐,已經兩個幾月不停咁食藥,就佢就到佢成日咩都發脾氣,要咩就叫左先。唔係就爆喊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snowie 於 2019-2-10 12:44 PM 發表

食D凍野/室溫得唔得唔好太熱
稀稀粥水清腸胃
唔飲水、俾D果汁都得、有D甜甜bb會接受D(
已經唔舒服淡矛矛嘅嘢邊食得落呢
有俾蜜糖水佢飲,唔咁俾其他野飲佢。佢有少少咳。只係俾左盒仔奶佢飲。
依加佢牙肉腫,係咪唔好同佢刷牙仔住。

引用:
原帖由 Ncl1111 於 2019-2-11 01:01 PM 發表

有俾蜜糖水佢飲,唔咁俾其他野飲佢。佢有少少咳。只係俾左盒仔奶佢飲。
依加佢牙肉腫,係咪唔好同佢刷牙仔住。
唔刷牙都濕下暖水用紗巾同佢輕輕抹下啦

就讓我愛你 證明有奇蹟
就算生命所剩無幾
只要擁抱瞬間的默契

回覆 引用 TOP

佢地永遠唔明湊仔幾辛苦

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。