註冊 登入

離婚 。。。層樓

引用:
原帖由 危機 於 2019-2-8 12:55 AM 發表

如果佢冇通姦 分你一半就肯定
呢到唔係大陸.無通姦罪架.就算有一方出軌.都唔影響分配.

熱賣及精選
引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 02:05 AM 發表

我係想問fungme11911 ,因為佢話自己有離婚經驗!  
正常如果男方係結婚前就以經買左樓供滿哂先結婚,果啲係婚前資產,女人應該無資格份
如果係個女方PK背叛做左啲仆街野都仲可以分男方既婚前資產咁係對男方唔公平 ...
...講極唔明...只要一結左婚.就算婚前財產都歸納為婚姻資產/共同財產..這是香港法律制度.理得你話公唔公平..除非你結左婚一兩日就話離婚甘就唔同計..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yo-Luna 於 2019-2-8 02:01 AM 發表

只要結左婚.雙方的所有資產/現金均被視作為婚姻資產/共同財產.一般黎講.如果打上法庭去分配.主要睇婚姻年期.有無子女黎去釐定分成.如果都無呢d因素影響.一般都是分半的.以上屬個人見解.有咩最好問律師. ...
我明白! 但係而家啲仆街野唔一定係男人做多, 如果女人做完啲仆街野都可以分男方婚前既財產,資產咁就對男方非常唔公平!
你明啦! 香港就算女人做完啲衰野都話要人可憐佢同情佢,仲要欠左佢咁! 可以分享人地成果, 掉轉男人就無呢支歌仔唱

引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 02:13 AM 發表

我明白! 但係而家啲仆街野唔一定係男人做多, 如果女人做完啲仆街野都可以分男方婚前既財產,資產咁就對男方非常唔公平!
你明啦! 香港就算女人做完啲衰野都話要人可憐佢同情佢,仲要欠左佢咁! 可以分享人地成果, 掉轉男人就無呢支歌仔唱 ...
你而家講緊既係兩樣野.有d野你唔甘心都無計.法律就係法律.法官係跟法律行事.唔係處理你家事.你怨無嘈都無用.個官幫你唔到.

引用:
原帖由 Yo-Luna 於 2019-2-8 02:17 AM 發表

你而家講緊既係兩樣野.有d野你唔甘心都無計.法律就係法律.法官係跟法律行事.唔係處理你家事.你怨無嘈都無用.個官幫你唔到.
所以香港真係一個對你地女士很好的福地

一半

回覆 引用 TOP

唔分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 02:24 AM 發表

所以香港真係一個對你地女士很好的福地
先生.你呢d係一竹竿打死一船人既講法.假如女人比男人有錢又點計?道理一樣渣.要怪就怪自己無帶眼識人或你自己唔識做人.有d野一個巴掌拍不響.與其怨人.做好自己.放下自在.

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-7 11:53 PM 發表

唔明「我供樓=兩個人也有付出」的邏輯
您付出金錢, 佢付出時間, 勞力等,  一般只要不是非常過份, 例如另一半不務正業, 日日過大海等, 好大機會都係平分一半.

回覆 引用 TOP

當然要分一半啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yo-Luna 於 2019-2-8 02:01 AM 發表

只要結左婚.雙方的所有資產/現金均被視作為婚姻資產/共同財產.一般黎講.如果打上法庭去分配.主要睇婚姻年期.有無子女黎去釐定分成.如果都無呢d因素影響.一般都是分半的.以上屬個人見解.有咩最好問律師. ...
斷估唔會有人睇完香討留言就fully rely on嘅

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-8 12:32 AM 發表

一半係共同財產中的一半吧?
現在的問題是這物業在法律上算不算共同財產
算, 香港婚姻制度下是雙方全部財物資產全數皆共產去分

一個單位一架車都可分, 寫邊個名係無關係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-8 02:49 AM 發表

斷估唔會有人睇完香討留言就fully rely on嘅
嗯嗯嗯..我都係前排接觸過呢類野先知少少渣.唔可靠的.哈哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yo-Luna 於 2019-2-8 02:30 AM 發表

先生.你呢d係一竹竿打死一船人既講法.假如女人比男人有錢又點計?道理一樣渣.要怪就怪自己無帶眼識人或你自己唔識做人.有d野一個巴掌拍不響.與其怨人.做好自己.放下自在. ...
通常女人好少會揀個比自己經濟條件差既男人,而且女人分男人身家容易,不管是否壞女人
而且好少男人會咁衰走去分女人身家,
咁有啲女得到唔好既結果都一樣係自己無帶眼識人或佢自己唔識做人,一樣係一隻手掌拍唔響

引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 03:05 AM 發表

通常女人好少會揀個比自己經濟條件差既男人,而且女人分男人身家容易,不管是否壞女人
而且好少男人會咁衰走去分女人身家,
咁有啲女得到唔好既結果都一樣係自己無帶眼識人或佢自己唔識做人,一樣係一隻手掌拍唔響 ...
自我中心.無法溝通.呢個就係問題了.算吧啦.懶得同你廢話了.老兄.都係個句.放下自在呀

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。