註冊 登入

離婚 。。。層樓

引用:
原帖由 phantxm 於 2019-2-8 12:56 AM 發表

多數一半,你唔使諗。
而且,佢陪你5年丶又正式結婚,你分一半都唔肯?
咪就係.cheap爆

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
照顧家庭都係付新出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phantxm 於 2019-2-8 01:00 AM 發表

喺法官眼中,唔會咁考慮。
有冇例外

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-8 01:06 AM 發表

有冇例外
你結婚個時宣誓過架 有福同享有難同當,我個時都意為9up  2句,sorry 係有法律效力,我就係咁比人分左一半身家,佢絕d仲可以R埋你膽養費,而家你有錢有樓,分硬比佢

主動問分幾多,肯定是自己出軌

引用:
原帖由 marco.c 於 2019-2-8 01:25 AM 發表

主動問分幾多,肯定是自己出軌
喜歡如何估隨便

回覆 引用 TOP

我父母已離婚
以前層樓老豆一個供
離婚時一樣係分一半
同時亦要俾贍養費
所以
你預埋無一半啦都係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fungme11911 於 2019-2-8 12:29 AM 發表

離婚無論佢有冇份出錢,有冇份供,佢都有權分你一半,呢個就係香港既婚姻制度,係保障冇錢個一方,所以個張結婚證書係離婚時最有用,如果你有錢過佢認命啦,除非佢自已話唔要

利申:離過婚 ...
如果層樓係結婚之前買供滿左, 婚後都要份一半比個PK女人?

引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 01:48 AM 發表

係! 一人一半~

引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 01:48 AM 發表

只要結左婚.雙方的所有資產/現金均被視作為婚姻資產/共同財產.一般黎講.如果打上法庭去分配.主要睇婚姻年期.有無子女黎去釐定分成.如果都無呢d因素影響.一般都是分半的.以上屬個人見解.有咩最好問律師.

引用:
原帖由 sandycarky 於 2019-2-8 01:53 AM 發表

係! 一人一半~
我係想問fungme11911 ,因為佢話自己有離婚經驗!  
正常如果男方係結婚前就以經買左樓供滿哂先結婚,果啲係婚前資產,女人應該無資格份
如果係個女方PK背叛做左啲仆街野都仲可以分男方既婚前資產咁係對男方唔公平

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。