註冊 登入

離婚 。。。層樓

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-7 11:53 PM 發表

唔明「我供樓=兩個人也有付出」的邏輯
佢有比你屌架

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 波濤含情的回覆 於 2019-2-7 22:51 發表

首先要睇你哋平時家用邊個負擔,如果佢負擔,就分一半,如果大家都有,你都係分3-4成,如果佢冇負擔任何家用,你可以分1-2成(始終佢係擔保人),但最終想分俾佢幾多係你自己諗法,如果大方,你可以成層樓送俾佢,亦都可以毛都唔俾佢。睇你有幾愛佢。 ...
離分都未必再愛佢

回覆 引用 TOP

原來香討咁多人都係睇電視劇就當事實
離婚唔一定要分層樓,身家亦未必要對等分
上網睇下資料先扮代表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-7 09:53 PM 發表

如果結婚5年
層樓我名,婚前買,
首期我比,我供晒
佢只做担保人
我們收入相約
離婚要分比佢多少
樓係你供,但頭家佢都有共同擔起,衹係人工嘅使用分配唔同,層樓當然佢有份,冇仔女就一人一半🤪

回覆 引用 TOP

唔分

引用:
原帖由 littlebaby2017 於 2019-3-12 07:00 AM 發表

唔分
單方面提出,等一年,一樣可以離。

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-7 11:53 PM 發表

唔明「我供樓=兩個人也有付出」的邏輯
你夠膽咁樣問個官嗎?!
結婚,係一個家庭,又何來你自己一個人呢?應該雙方都有付出,正常情況下
除非,假結婚!

回覆 引用 TOP

都係0個句.層樓係你名的話就算對方零付出,首期你比樓你供,但結左5年你都要分比佢.
官判左後,一係劃分area繼續一齊住,一係就你比錢買返業權,再唔係就再拍賣層樓對分.
你咁介意真係一早了解下婚後共同資產先好結,家下恨錯難返.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 02:05 AM 發表

我係想問fungme11911 ,因為佢話自己有離婚經驗!  
正常如果男方係結婚前就以經買左樓供滿哂先結婚,果啲係婚前資產,女人應該無資格份
如果係個女方PK背叛做左啲仆街野都仲可以分男方既婚前資產咁係對男方唔公平 ...
香港沒有婚前財產 concept,大陸才有
呢位朋友是新移民?

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 Justinsa 於 2019-2-8 02:24 AM 發表

所以香港真係一個對你地女士很好的福地
香港婚姻法例係保障窮的一方,同性別無關
你也可以娶較自己有錢的女人

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 patricklau13 於 2019-3-12 11:14 AM 發表

單方面提出,等一年,一樣可以離。
單方面申請,要先分居兩年,雙方同意就分居一年
但分居不用交証明,雙方都想馬上入紙離婚的話,自己 walk in 去灣仔家事法庭 registry 填申請表就得

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-3-13 03:59 PM 發表

香港沒有婚前財產 concept,大陸才有
呢位朋友是新移民?
就係知香港無先呢條法例先離譜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-3-13 04:01 PM 發表

香港婚姻法例係保障窮的一方,同性別無關
你也可以娶較自己有錢的女人
男人睇女人不嬲都係外表內在多過錢,除非條女無優點只有錢
比錢養小鮮肉鴨仔又話人呃鳩佢,無外表內在人地梗係睇錢份上嫁啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。