註冊 登入

離婚 。。。層樓

離婚 。。。層樓 E-mail 此主題給朋友

如果結婚5年
層樓我名,婚前買,
首期我比,我供晒
佢只做担保人
我們收入相約
離婚要分比佢多少

熱賣及精選
咁你哋點傾?

回覆 引用 TOP

未傾,想知下啫

咁咪分一半比佢囉,有乜所謂,介意既,咪同佢傾,可唔可以分少啲

一成

回覆 引用 TOP

一毛不分

回覆 引用 TOP

你俾首期,你供曬,得你一個人名,點解要分俾佢?一豪都唔好俾

咁平時除供樓之外既開支邊個俾?水電媒、日用品、全屋傢俬邊個負責?家務邊個做?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-7 09:53 PM 發表

如果結婚5年
層樓我名,婚前買,
首期我比,我供晒
佢只做担保人
我們收入相約
離婚要分比佢多少
首先要睇你哋平時家用邊個負擔,如果佢負擔,就分一半,如果大家都有,你都係分3-4成,如果佢冇負擔任何家用,你可以分1-2成(始終佢係擔保人),但最終想分俾佢幾多係你自己諗法,如果大方,你可以成層樓送俾佢,亦都可以毛都唔俾佢。睇你有幾愛佢。

如你通姦,分你一半 
如佢紅杏,分你條毛 

引用:
原帖由 衫師兄 於 2019-2-7 10:57 PM 發表

如你通姦,分你一半 
如佢紅杏,分你條毛 
全中

雖然你層樓是結婚前買, 而且是用你名字, 但是結婚後仍然要供樓。

要供樓, 即是大家也算付出, 就算對方是家庭主婦, 女方也有貢獻, 所以一般法官的睇法,是大家都有付出, 多數是要分一半的

引用:
原帖由 661033 於 2019-2-7 10:11 PM 發表

咁咪分一半比佢囉,有乜所謂,介意既,咪同佢傾,可唔可以分少啲
如果層樓唔係自己嘅,當然冇所謂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冷看世界 於 2019-2-7 11:13 PM 發表

雖然你層樓是結婚前買, 而且是用你名字, 但是結婚後仍然要供樓。

要供樓, 即是大家也算付出, 就算對方是家庭主婦, 女方也有貢獻, 所以一般法官的睇法,是大家都有付出, 多數是要分一半的 ...
唔明「我供樓=兩個人也有付出」的邏輯

引用:
原帖由 Jekk 於 2019-2-7 09:53 PM 發表

如果結婚5年
層樓我名,婚前買,
首期我比,我供晒
佢只做担保人
我們收入相約
離婚要分比佢多少
正一仆街,反佐豬肚就係屎。。
又要結婚又要供樓。玩厭扯吾起就諗點分身家

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。