註冊 登入

恭喜發財 新年快樂 大哥們 幫手睇睇石

恭喜發財 新年快樂 大哥們 幫手睇睇石 E-mail 此主題給朋友

大哥們 幫手睇睇下面邊個石好d 謝謝
祝大家新年快樂 恭喜發財 豬年賺多多

GIA 6391328690 - 1.2c F VS1 3Ex Faint - HKD80k
GIA 2317480274 - 1.21c F VS1 3Ex Faint - HKD80k
GIA 6301328690 - 1.20c E VVS2 3Ex Faint - HKD85k
GIA 1303943650 - 1.20c F VVS2 3Ex Faint - HKD 85k

附件

Screen Shot 2019-02-07 at 5.26.44 PM.png (1005.67 KB)

2019-2-7 05:33 PM

GIA 6391328690

Screen Shot 2019-02-07 at 5.26.44 PM.png

Screen Shot 2019-02-07 at 5.24.35 PM.png (996.12 KB)

GIA 2317480274

Screen Shot 2019-02-07 at 5.24.35 PM.png

Screen Shot 2019-02-07 at 5.23.40 PM.png (1 MB)

GIA 6301328690

Screen Shot 2019-02-07 at 5.23.40 PM.png

Screen Shot 2019-02-07 at 5.46.39 PM.png (994.65 KB)

2019-2-7 05:48 PM

Screen Shot 2019-02-07 at 5.46.39 PM.png

熱賣及精選
引用:
原帖由 pangpang121212 於 2019-2-7 05:33 PM 發表

GIA 6391328690 - 1.2c F VS1 3Ex Faint - HKD80k
GIA 2317480274 - 1.21c F VS1 3Ex Faint - HKD80k
GIA 6301328690 - 1.20c E VVS2 3Ex Faint - HKD85k
GIA 1303943 ...
恭喜發財,心想事成🙏🏻
第二粒整體最好,約72k
80K可選冇熒光

引用:
原帖由 dickson22 於 2019-2-7 06:12 PM 發表

恭喜發財,心想事成🙏🏻
第二粒整體最好,約72k
80K可選冇熒光
多謝師兄

第2粒 table 會唔會太小 影響火閃?
同埋其他幾粒有咩唔好

Thanks

引用:
原帖由 pangpang121212 於 2019-2-8 11:58 AM 發表

多謝師兄

第2粒 table 會唔會太小 影響火閃?
同埋其他幾粒有咩唔好

Thanks
第二粒車工非常好,台面點解你會覺得細?
第一三崩得嚴重,四工差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pangpang121212 於 2019-2-7 05:33 PM 發表

整體來說比例有問題,有螢光會有機會影響火彩。

Indented Natural鋸齒天然面,意思是有凹凹凸凸的表面不平滑囉,如果石面有Indented Natural鋸齒天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

回覆 引用 TOP

整體來說表面睇冇乜嘢,但係4c未能把握得妥善算差囉,色很好、淨度很好,無啦啦配有螢光唔知想掂囉。

提議你只要把淨度降一級去VS1,然後改善有螢光問題,改善後效果有好顯著囉,有螢光會影響火彩,高色高淨度影響好明顯,上次有講過這問題,冇記性囉。

回覆 引用 TOP

引用:

整體來說極差的vvs2,很嚴重的Natural天然面,咁高淨度唔可以有囉,另外4c未能把握得妥善算差囉,色很好、淨度很好,無啦啦配有螢光唔知想掂囉。

提議你只要把淨度降一級去VS1,然後改善有螢光問題,改善後效果有好顯著囉,有螢光會影響火彩,高色高淨度影響好明顯,上次有講過這問題,冇記性囉。

Natural天然面,意思是粒石已經打磨仍然保留原石的岩岩巉巉表面,如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉!

回覆 引用 TOP

整體來說比例勉強接受,另外表面睇冇乜嘢,但係4c未能把握得妥善算差囉,色很好、淨度很好,無啦啦配有螢光唔知想掂囉。

回覆 引用 TOP

好奇一問咁鍾愛有螢光的鑽石,你覺得很好?上次係咁,今次有係囉
一般來說做飾品vs1淨度已經足夠,提議你只要把淨度降一級去VS1,然後改善有螢光問題,改善後效果有好顯著囉,有螢光會影響火彩,高色高淨度影響好明顯,上次有講過這問題,冇記性囉。

另外發了買鑽石注意事項俾你,下次發帖勿打錯號碼囉,幸好有圖睇到號碼

引用:
原帖由 bobojit 於 2019-2-8 05:12 PM 發表

好奇一問咁鍾愛有螢光的鑽石,你覺得很好?上次係咁,今次有係囉
一般來說做飾品vs1淨度已經足夠,提議你只要把淨度降一級去VS1,然後改善有螢光問題,改善後效果有好顯著囉,有螢光會影響火彩,高色高淨度影響好明顯,上次有講過這問題,冇記性囉。

另外發了買鑽石注意事項俾你,下次發帖勿打錯號碼囉,幸好有圖睇到號碼 ...
唔好成曰誤導人有熒光一定差過冇螢光,啲網友跟你咁講去買石,以為一定冇奶就真係比你玩起,大把有熒光的石比冇螢光的石要閃,各位可以多去大行比較看看實際,(如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉)呢句更好笑一時接受唔到一時又可以考慮😱,有要求的話有天然面一唔考慮啦,大家唔好成日只識上網做宅男/女,俾啲半桶水的吹水sales老點咁傻仔!

引用:
原帖由 星臣 於 2019-2-8 06:48 PM 發表

唔好成曰誤導人有熒光一定差過冇螢光,啲網友跟你咁講去買石,以為一定冇奶就真係比你玩起,大把有熒光的石比冇螢光的石要閃,各位可以多去大行比較看看實際,(如果石面有 Natural天然面,我就接受唔到,如果石底而且少的話就可以考慮囉)呢句更好笑一時接受唔到一時又可以考慮😱,有要求的話有天然面一唔考慮啦,大家唔好成日只識上網做宅男/女,俾啲半桶水的吹水sales老點咁傻仔! ...
你有你高見、我有我的高見,我發言要你評審咩?

回覆 引用 TOP

小朋友留意你好耐,人哋問啲抵玩既石就話人哋垃圾石,又話人地窮就唔好充大頭鬼,叫人買啲貴夾唔抵既石,可能你含住金鎖匙出世食慣高級野,各人需求喜好預算也不同,i1垃圾咩?我唔覺得,si好差咩?又唔係,vs2好好咩?唔見得,vvs真心不錯但冇必要,做生意不是你咁樣做的,綱友是一知半解下求教,何不正面講解分析一下幇下人,偏偏要講啲神級絕論,講到人哋問襯啲石都話有熒光唔好有奶有黑屎,好似得你啲石最靚?評價你就冇謂啦,睇唔過眼提醒吓啲網友就是必需的!

引用:
原帖由 星臣 於 2019-2-9 12:21 AM 發表

小朋友留意你好耐,人哋問啲抵玩既石就話人哋垃圾石,又話人地窮就唔好充大頭鬼,叫人買啲貴夾唔抵既石,可能你含住金鎖匙出世食慣高級野,各人需求喜好預算也不同,i1垃圾咩?我唔覺得,si好差咩?又唔係,vs2好好咩?唔見得,vvs真心不錯但冇必要,做生意不是你咁樣做的,綱友是一知半解下求教,何不正面講解分析一下幇下人,偏偏要講啲神級絕論,講到人哋問襯啲石都話有熒光唔好有奶有黑屎,好似得你啲石最靚?評價你 ...
我怎樣寫要你過問,我喜歡怎樣寫都得。

回覆 引用 TOP

第二粒cutting稍為好D,
算系比較差vvs 2。
但可以甘講3x 切工,火头5会差得去边。有時火头差不一定净度,切工影响,反而留意石胚質量重要。

回覆 引用 TOP

多謝咁多位 

我簡微螢光係因為睇完石後覺得同無螢光一樣,價錢又可以平d ma

VS1 好多證書都有幾多內含物,又未必有時間要間鋪每粒石慢慢睇,所以就簡左VVS2 (新手黎講好似有保障D)

再次多謝大家

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。