註冊 登入

新年新展望!繼續修線條!堅持!毅力!🔥

引用:
原帖由 小情人0811 於 2019-2-6 03:21 PM 發表

我行路唔痛,係上落樓梯屈埋同做深蹲會痛,B仔即係邊間?
我同你差不多情況呀。。。

膝頭痛係籮柚弱呀,同埋大腿幾面肌肉強弱不均

籮關節可以轉,膝關節不可呀,膝只係做一個簡單開合

你做腳常見嘅錯 可能係內夾。。。 同個膝冇對準腳尖推出去

籮柚係學緊開籮,同少做雙邊籮動作,做單邊

我而家操緊d 肌肉平衡,同埋唔敢跳,唔好再玩youtube d 亂跳

睇下健版景c hing有冇游過黎。。補充我有無背錯書

熱賣及精選
引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-6 08:00 PM 發表

我而家操緊d 肌肉平衡,同埋唔敢跳,唔好再玩youtube d 亂跳

睇下健版景c hing有冇游過黎。。補充我有無背錯書 ...
有勞損真係要小心,唔可以亂學網上嘅動作,唔係傷上加傷,我籮柚都好弱,而且之前坐骨神經痛,左右兩隻腳小腿肌肉圍度差成2.5 cm,好彩而家已經平均返晒。
你講嘅錯誤都好常見,我都要成日提醒自己,教練又要我練多啲臀中肌去改善。

回覆 引用 TOP

師姐原來瘦左甘多,好厲害
Keep 住團火啊

引用:
原帖由 蘋果姬 於 2019-2-6 11:26 PM 發表

師姐原來瘦左甘多,好厲害
Keep 住團火啊
知道!我一定唔會比我自己返轉頭!🔥🔥🔥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siupingchan 於 2019-2-6 10:30 AM 發表

睇返C姐個post,原來我地係同路人,你都好勁,身形好靚!
食嗰方面其實都唔多合格,成日比教練話,都想C姐比啲意見,想增肌快啲。
再借呢個機會同其他姐妹分享下,減肥唔等於要食得少,係要食得好同食得飽!
減肥前:
早餐~雪菜肉絲米一碗,煎蛋白兩隻,多士一片
午餐~沙律菜一碗
晚餐~飯細半碗,菜一碗

減脂期:
早餐:鮮奶燕麥(無糖)一碗,麵包一塊,烚蛋一隻
午餐:飯半碗,菜一碗,魚/肉(約半隻 ...
依家個食法係減脂期定增肌期呢?

引用:
原帖由 蘋果姬 於 2019-2-6 11:35 PM 發表

依家個食法係減脂期定增肌期呢?
增肌期,不過成日食唔足,所以增肌進度好慢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-6 08:00 PM 發表

睇下健版景c hing有冇游過黎。。補充我有無背錯書 ...
其實都差唔多…我個人嘅睇法骨本身唔識移動…軟組織就夾係骨同骨中間…當磨損到一定位置就會觸及神經線引致痛症…所以關節嘅走向主要係取決於相關肌肉嘅強弱所影響…其實有時唔一定執著某一D動作…做器械相對上可以有對手去固定角度走向其實會更好

回覆 引用 TOP

樓主師姐好努力,向您學習~
如果能夠分享一下您食的東西就好了,我也可以照著做了~
祝樓主師姐新年快樂喔~

引用:
原帖由 Anja1668 於 2019-2-7 03:47 PM 發表

樓主師姐好努力,向您學習~
如果能夠分享一下您食的東西就好了,我也可以照著做了~
祝樓主師姐新年快樂喔~
多謝,基本上我經常需要出街食:
早餐一定係大快活輕怡早餐。
午餐公司包伙食,如果啲餸唔啱食,有時要食湯渣。
晚餐多數自己煮,一定係烚菜半斤,加魚/雞(豆腐煮魚,蘿蔔魚塊,蒸雞,薑葱炆雞)盡量用煮嘅方法,少油少鹽
茶點係烚蛋/果仁/米餅
操後會食7仔火腿蛋片三文治/生菜火腿三文治/全麥包+無糖豆漿/脫脂奶
宵夜會食一杯無糖脫脂希臘乳酪

如果假期出街食會食吉野X野菜雞飯(細飯走汁)/大快X雞胸紅米飯(少飯走汁)/譚X鮮牛雞肉米線(清湯少米線)/魚蛋米+菜全走
其實仲有好多選擇,盡量揀鮮牛、雞、魚,少飯走汁,唔煎炸
戒甜飲、凍飲,甜品可以每兩星期食一次,當獎勵自己

回覆 引用 TOP

勵志

凡事也注定的,得不到也沒缺少
有d人要攞到成就呢,就要用好短嘅時間.....
有d人要攞到一d嘢呢,就要用比較長d嘅時間,不過至少...
我所而家得到嘅嘢,係我自己好俾心機咁去攞嘅
引用:
原帖由 肥仔一個 於 2019-2-7 06:00 PM 發表

勵志
多謝,要提醒自己繼續努力💪

回覆 引用 TOP

多謝師姐回覆我這麼多,您的意志力太強了,吃的方面控制的很好,我就是很難戒掉吃零食的習慣,每天總是忍不住吃一點巧克力和餅乾,菜和瘦肉我也吃得數量不多,我需要好好反省一下了~

引用:
原帖由 Anja1668 於 2019-2-7 10:00 PM 發表

多謝師姐回覆我這麼多,您的意志力太強了,吃的方面控制的很好,我就是很難戒掉吃零食的習慣,每天總是忍不住吃一點巧克力和餅乾,菜和瘦肉我也吃得數量不多,我需要好好反省一下了~ ...
多謝,不用客氣,吃的方面慢慢來,不要讓自己壓力太大,最重要是可以長時間維持,養成良好的生活習慣,加油!

引用:
原帖由 siupingchan 於 2019-2-8 09:34 AM 發表

多謝,不用客氣,吃的方面慢慢來,不要讓自己壓力太大,最重要是可以長時間維持,養成良好的生活習慣,加油!
正確啊。要找到一個健康又可以持之以恆的生活,能享受過程,事半功倍

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。