• 瀏覽: 7,752
  • 回覆: 45
本主題由 brianso198 於 2020-11-29 12:28 PM 移動
個女有濕疹,越來越嚴重,看了好多好多西醫和中醫都係好反覆,求有醫好了的人可以介紹治療方法,多謝!

濕疹 其實大部分都是(醫藥)治不好的………… 🤒
因為現時的醫學根本不知道濕疹真正的來源 😔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天勇敢的手背 於 2019-1-26 10:42 PM 發表

個女有濕疹,越來越嚴重,看了好多好多西醫和中醫都係好反覆,求有醫好了的人可以介紹治療方法,多謝!
要注意家居衛生,保持個人清潔,留意家中部洗衣機是否清潔和有無定期清洗洗衣機,這幾點都是濕疹關健性問題!

無得攪,免疫系統問題,成因係已知的但我唔敢講,講出來俾人吊死都似

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2019-1-28 10:42 AM 發表

無得攪,免疫系統問題,成因係已知的但我唔敢講,講出來俾人吊死都似
你講啦。吾該

回覆 引用 TOP

我的小孩從小到大都未好過,到現在己沒有什甚好方法;
過去身邊朋友有給好多不同的方法,有很多成功個案,但沒有一個可以用得上;
結論係哩樣野係沒有一個特定方法去醫,只有一樣一樣去試;
不過心德有3點,可以參考:
1. 類固醇,非必要時被免用
2. 越早找到敏感源,去被開
3. 排毒一定要攪好(每天要有正常大大)
GoodLuck

回覆 引用 TOP

我兒子看中醫治好的

回覆 引用 TOP

我朋友個仔靠搽媽媽奶好,我個仔最終係睇楊醫生先好。
個個小朋友治癒方法都唔一樣,人哋得自己小朋友又未必,只好不斷試,加油!

在較早前,英國<每日郵報>報導過一名英國女子Hanna Sillitoe患上嚴重牛皮廯,困擾多年,佢嘗試過好多方法,最終佢改變飲食習慣,發現排除某類食物及食某類食物可根治咗佢多年嘅皮膚病。而佢亦出咗書分享佢嘅心得。你可以上網睇睇參考吓有無嘢幫到你。

P.S 事實上以我睇書及多篇文章總結心得1.某類食物必須完全戒口(戒口食物種類視乎唔同人而定),否則不能根除。2.除非去到最後無計可施,千萬不要用類固醇,因為類固醇肯定不能根治之餘,亦有可能使病情更嚴重!(因為你去睇西醫,醫生根本無時間跟進病人,開類固醇係西醫可以打發病人的唯一方法)

回覆 引用 TOP

你個女幾大???

提示: 違規內容已被屏蔽
你個女幾大???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天勇敢的手背 於 2019-1-26 10:42 PM 發表

戒白糖,即係儘量唔好食ready-to-eat嘅甜食;可以在google “濕疹與世紀大毒物” 一文睇睇

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]