註冊 登入

做Gym減肥問題

做Gym減肥問題 E-mail 此主題給朋友

做咗Gym差不多三個星期,但係好似無乜減磅,脂肪率就少咗D,想問下大家我咁樣正常嗎? 以下是 Summary 

158cm, 115lbs, Fat rate 26.8%
 每日運動如下
Mon: 太空漫遊30 mins
Tues:BODYPUMP 45mins
Weds: Bodycombat 45 mins
Thurs: BODYATTACK 45 mins
Fri: 太空漫遊 30 mins 
Sat and Sun 鄭多燕 (小紅帽)

飲食
Breakfast: Kiwi x 1, 自制蛋白火腿三明治或吞拿魚三明治
Lunch: After gym, 韓國紫菜飯卷(牛肉)或Turkey Sandwich. If no workout, then 越南生牛河
Tea: 7-11 飯團(sometimes)
Dinner: Chicken/Fish/Vegetable,gala apple 

三星期後,Fat Rate 26.3%, muscle 32.6%, 52.2kg 

問題响邊? 

熱賣及精選
引用:
原帖由 Moodybitch 於 2019-1-20 05:48 PM 發表

做咗Gym差不多三個星期,但係好似無乜減磅,脂肪率就少咗D,想問下大家我咁樣正常嗎? 以下是 Summary 

158cm, 115lbs, Fat rate 26.8%
 每日運動如下
Mon: 太空漫遊30 mins
Tues:BODYPUMP 45mins
Weds: Bodycombat 45 mins
Thurs: BODYATTACK 45 mins
Fri: 太空漫 ...
問題係根本講唔上係做gym…只係去咗gym room玩班

引用:
原帖由 景行廳男孩 於 2019-1-20 06:23 PM 發表

問題係根本講唔上係做gym…只係去咗gym room玩班
可能我用錯咗個Gym字,咁你意思係上class完全無用,不能減肥?

引用:
原帖由 Moodybitch 於 2019-1-20 06:44 PM 發表

可能我用錯咗個Gym字,咁你意思係上class完全無用,不能減肥?
又唔會話完全冇用…只係單純增加運動量…同做gym減肥嘅原理上係有分別

引用:
原帖由 景行廳男孩 於 2019-1-20 06:52 PM 發表

又唔會話完全冇用…只係單純增加運動量…同做gym減肥嘅原理上係有分別
完全同意

況且得嗰三星期,樓主一定唔會見到成效住。星期二三四你根本減唔到啲咩,最多消耗2百幾卡路里。太星漫遊最少做一個鐘啦,半小時只係剛剛熱身。

Ah Fi
fat rate跌了即是有效果了~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fifiona 於 2019-1-20 08:42 PM 發表

完全同意

況且得嗰三星期,樓主一定唔會見到成效住。星期二三四你根本減唔到啲咩,最多消耗2百幾卡路里。太星漫遊最少做一個鐘啦,半小時只係剛剛熱身。 ...
一直以為 Les Mills training 係有效嘅帶氧運動,點知比你講到好似冇乜用咁。
我做太空漫步機30分鐘心跳率一直 keep 住70%, 唔係話一星期keep 住at least 3 日 30 分鐘 130心跳率已經可以減肥?
我而家好似乜都白做咁。咁應該點做?淨做重訓?

引用:
原帖由 Moodybitch 於 2019-1-20 09:39 PM 發表

一直以為 Les Mills training 係有效嘅帶氧運動,點知比你講到好似冇乜用咁。
我做太空漫步機30分鐘心跳率一直 keep 住70%, 唔係話一星期keep 住at least 3 日 30 分鐘 130心跳率已經可以減肥?
我而家好似乜都白做咁。咁應該點做?淨做重訓? ...
你要比啲耐性,三星期點可能有效果呢⋯⋯

你啲training 當然有做好過咩都唔做嘅

Ah Fi

回覆 引用 TOP

有以下建議
飲食方面盡量少脂肪,呑拿魚有沙律醬?不要河粉,改米粉或是金邊粉吧!
下午茶改食水果或是原味杏仁好一點。
要快d有效果,做一些負重運動加帶氧運動

回覆 引用 TOP

戒晒粥粉面飯,面包,餅乾。包你瘦得快。

如果唔減食的話,你做帶氧運動每日做一個鐘。 115磅需時90日會去到103磅。

回覆 引用 TOP

我會繼續努力💪🏻
開始覺得肚得肚腩細咗

回覆 引用 TOP

sis 係咪高記做

我打埋泰拳加gym... 而家個效果都唔錯,加油sis

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SureCANDY 於 2019-2-11 02:03 AM 發表

sis 係咪高記做
Sorry 咩係高記? 

我响 “純正” 度做

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。