• 瀏覽: 128,935
  • 回覆: 4
  • 追帖: 27
引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
你不要期望他朝一日佢會變好,懂感恩和體諒你,如果自己搞得掂就不如唔好要呢類廢人喺身邊激心。

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:36 PM 發表

我都係咁諗!
呢個唔知可以要求拎幾多呢?!
贍養費就真係唔好抱太大幻想,人在人情在都係俾8K你(包Q晒),俾你趕出門口後,乜都係食自己,溝女去玩唔駛用錢?佢肯俾返8K你,你就真係訓著到識笑醒。
揀離婚前,最好有心理準備,靠自己先比較安全。

引用:
原帖由 出入肉肉裙 於 2019-1-20 07:15 PM 發表

以前啲女人任勞任怨,而家嘅已經吾同
即係人地痛苦是應該,做好自己是很難。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-21 07:10 AM 發表

請問8千中有5300已交學費,唔計興趣班,仲要買小朋友食嘅用嘅,另外大人嘅食嘅用嘅,真係夠?
陪月、家務助理和工人係佢同意請,但無出過錢,如果我唔請,我一個人點大住個肚拖地洗廁所,我仲要返工的。
我無講過38000係少或要佢媽出,但佢當日態度奇差,要就要,唔要就無咁。我媽當時已反駁佢話宜家唔係賣女,有無都無所謂。 ...
$5300學費? 私校?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-1-23 01:57 AM 發表

而家樓主唔滿意老公比錢唔夠,成日打機,唔做家務!無犯咩離天大罪呀下
點解d人係咁叫人離婚?咩心態?
男人角度唔係嫖賭飲蕩吹就乜野都不成問題,對住一個乜都唔理,事不關己、己不勞心。只識要人照顧。對住佢屋企人就乜都係老婆忍讓。
長期咁樣生活,試問邊個想? 

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]