註冊 登入

氣頂!給老公的一封信(長文) 香討焦點

本主題由 wallacepigpig 於 2019-1-21 10:17 PM 設置高亮
引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
男人結婚都係想每晚搞嘢可以唔戴套同唔俾錢姐!唔通因為想聽女人講心事咩!

熱賣及精選
引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
最好面對面講多次,睇信同直接溝通係兩種感覺,但要選擇合適的時間

回覆 引用 TOP

其實你同冇老公冇分別

回覆 引用 TOP

引用:

聽完就算,我諗凡事有兩面。可能你老公數你的一封信 會有好多野係同你嘅版本吾同的。

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:32 PM 發表

準備離婚中
阿女還细,大家再溝女下先啦,睇後可以會改的

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:32 PM 發表

準備離婚中
希望你同阿女有幸福快樂嘅將來

回覆 引用 TOP

1) 樓主可能平時怨氣太多。對老爺奶奶都吾係幾有禮貌,所以調翻轉男家對女家都吾荒會好
2) 男人有時好動,想玩咪由得佢玩啦,乜都吾比佢去玩女人仲死。

引用:
原帖由 pinot 於 20/1/2019 03:24 PM 發表

看到妳這篇內容嘗試用另一角度回應妳!
很多人一定會說妳為何要選外向型的男人,為什麼會接受一些不懂得煮飯的男人,不要求對方像廚師,懂得煮飯的男人就是當家中沒有人做飯,他可以自己去做不會餓親自己,識煑食是男人在家的求生技能!
十個男人有八個都不願做家務,若妳家中有兄弟便知道,不要以為嫁了會找到男人願做家務,願做家務的男人為什麼妳當初不選擇他,至於如何叫男人回家吃飯做家務,以妳的家為主,一位男同事也是外向型,每星期兩天和同事打波,每月總有幾天去bar和朋友相聚或打麻雀,妳一定會話為何男人結了婚為什麼仍和豬朋狗友聯絡,於是她選擇叫她丈夫的豬朋狗友回家打麻雀,在大家冇癮下漸漸疏遠,至於叫男人回家吃晚,就靠七八歲的孩子至電給他,打波有什麼好玩,今天是否回家吃飯,孩子問父親要去吃飯你要來,這些說話七八歲的孩子怎會懂得說,誰教小孩子呢不用估都知道,只有子女要求什麼,作為父母要附和,冇得走冇得避

引用:

真係慘喎 咁自私嘅男人都有嘅
要私人空間都唔係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 05:10 PM 發表

都係㗎!
我最差就係唔聽佢媽話接待黑工嚟我家住一個月。
最差係我爸無依佢媽指示揀好日子好時辰死。
最差係任佢放工唔洗做家務唔洗湊女。
最差係接受佢每月8000養女嘅offer。
最差係出錢搬屋裝修。 ...
其實真係-路生活-路要溝通,你之前真係太忍讓!

回覆 引用 TOP

引用:

準備離婚中
放下心結,有能力選擇這一步未嘗也件好事,希望樓主日後生活快樂

回覆 引用 TOP

真係血的控訴

回覆 引用 TOP

你吾離婚就人生己完!

回覆 引用 TOP

希望樓主能盡快從傷痛中走出來,將來同媽媽,亞女好好生活。

回覆 引用 TOP

同一個事事不顧的廢人在一齊,不如離婚好好地生活。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。