註冊 登入

氣頂!給老公的一封信(長文) 香討焦點

本主題由 wallacepigpig 於 2019-1-21 10:17 PM 設置高亮
引用:
原帖由 pinot 於 2019-2-7 02:48 PM 發表

六年嚟,無錢比我過年,但我要封利是比男家,封每封$50仲嫌少,叫我每封$100,我邊有咁多錢,又要買賀禮。
佢六年嚟新年無買禮比我媽
呢啲男人,唔要都擺! 佢根本無關心過你地的家,屋企大小事都唔參與,乜都話你決定,你鍾意就好,表面好似好就你,實質係唔想煩,佢只當係有地方睡覺,有飯食的地方! 男家應該都知道你地要離婚吧!樓主你今年就乜都唔好做,只要照顧好你媽媽,囡囡就好! 

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
其實仲有好多補充:
五年前,佢暪住我幫佢妹層樓做二按擔保人,我有晒證據都死口唔認!
我大住肚,佢妹去日本旅行,叫佢揸車由九龍東入調景嶺車佢去機場搭凌晨機,幾日後去接機送佢回家。我想講有錢去旅行,無錢叫的士咩!要個阿哥掉低個大肚老婆係屋企,癲!

引用:
原帖由 pinot 於 2019-2-7 11:40 PM 發表

其實仲有好多補充:
五年前,佢暪住我幫佢妹層樓做二按擔保人,我有晒證據都死口唔認!
我大住肚,佢妹去日本旅行,叫佢揸車由九龍東入調景嶺車佢去機場搭凌晨機,幾日後去接機送佢回家。我想講有錢去旅行,無錢叫的士咩!要個阿哥掉低個大肚老婆係屋企,癲! ...
一家吾知一家事,清官難審家庭事。不過,五年前咁小嘅事,你都記著記到依家咁耐,睇嚟你嘅怨氣都幾深!  我唔知道你 家庭買車的目的用途,但如果架車買呢唔係用嚟揸接載家人,咁用嚟做乜呢? 唔通係做生意?做uber?

通常屋企人的定義,梗係包埋自己父母兄弟姊妹。 不過可能你的對屋企人定義,只係包括老婆仔女,或者只有妳爸妳媽都講唔定。 而且你老公 他跟妹妹的關係好的話,他用車自己時間嚟接妹妹, 兩兄妹見面感情好 ,又有什麼問題呢? 如果他來接外父外母去機場旅行,你又會不會覺得不合理呢? 至於你話你大肚老公不理你走出去,咁你當時是不是病在床上,不能自理要人照顧呢?還是行得走得,甚至可以返工?咁係咪亦要老公24小時侍在身邊, 先至是代表示關心你呢?甘先是叫好老公呢🙄

引用:
原帖由 萬家巨額主席 於 2019-2-8 12:14 AM 發表

一家吾知一家事,清官難審家庭事。不過,五年前咁小嘅事,你都記著記到依家咁耐,睇嚟你嘅怨氣都幾深!  我唔知道你 家庭買車的目的用途,但如果架車買呢唔係用嚟揸接載家人,咁用嚟做乜呢? 唔通係做生意?做uber?

通常屋企人的定義,梗係包埋自己父母兄弟姊妹。 不過可能你的對屋企人定義,只係包括老婆仔女,或者只有妳爸妳媽都講唔定。 而且你老公 他跟妹妹的關係好的話,他用車自己時間嚟接妹妹, 兩 ...
你覺得好小事?
擔保人小事嗎?如果佢真係供唔起層樓,我老公要孭的,但佢和個妹暪住我,係尊重咩?
旅行去機場,要個阿哥放工後屋企都唔返就去車佢,返嚟已經一點,一個大肚婆全日無見過個老公。
佢咁叻點解唔叫住將軍澳嘅大佬車去和接機,地點都方便啲啦!

引用:
原帖由 萬家巨額主席 於 2019-2-8 12:14 AM 發表

通常屋企人的定義,梗係包埋自己父母兄弟姊妹。 不過可能你的對屋企人定義,只係包括老婆仔女,或者只有妳爸妳媽都講唔定。 而且你老公 他跟妹妹的關係好的話,他用車自己時間嚟接妹妹, 兩 ...
我們去旅行從來只會搭巴士或坐的士去機場,唔敢勞煩其他人!自己處理到,為乜要煩人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 catleg 於 2019-1-30 01:00 AM 發表

其實樓主應由佢媽話禮金要就要,唔要就算嗰刻清醒,嫁左呢家人都唔會對你好。
樓主應係由爸爸死後先如夢初醒,係你最需要人關心時得唔到老公關心,真係切底失望😞⋯⋯依家都未算太遲,祝你同女幸福 ...
係!我清醒得太遲!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小心人渣 於 2019-1-29 11:22 PM 發表

你算好啦!我每月支出三萬走唔甩,我一毫都無家用收!個廢柴老公仲要成日小9我,有時諗都唔知為乜!單身媽媽仲舒服,唔使貼錢買難受
我每月支出都接近三萬,好攰!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinot 於 2019-2-8 08:37 AM 發表

你覺得好小事?
擔保人小事嗎?如果佢真係供唔起層樓,我老公要孭的,但佢和個妹暪住我,係尊重咩?
旅行去機場,要個阿哥放工後屋企都唔返就去車佢,返嚟已經一點,一個大肚婆全日無見過個老公。
佢咁叻點解唔叫住將軍澳嘅大佬車去和接機,地點都方便啲啦! ...
做擔保人的確是大事,睇嚟你老公已經幫手還緊錢都唔定。
我其實都覺車出車入好少事,但原來有人住得仲近,近的唔叫幫,叫個住得遠的,需然都可以話兩兄妹感情比較好,但確實會令人生氣。不過樓主你都好放開呢啲情緒,呢啲係佢地兩兄妹的事,以後你都同佢地無瓜葛,你都唔好望佢每月都會有養女費畀到你,靠自己先實際。

回覆 引用 TOP

也许生于60年代的男性,对你的丈夫的行为(不涉及其母親及親妹),在20-30年前是"典型"婚后的男子行为。

相信女权高昂及妻子的现实期望,港男婚后要回家做"宅男"!

这一妻子的期望沒有对与错。反观越来越多港男不想或无能力承担"丈夫"的责任,维持独身生活!🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:43 PM 發表

我敢發誓全是事實,佢阿媽和妹簡直不知所謂。
我媽入院做手術,佢妹話我唔安排佢媽去醫院探病,話我咁樣係無禮貌。
我咁大個人未聽過探病係要人安排,唔係出心㗎咩,你要探咪隨時聯絡你個仔去囉! ...
路過都要搭訕,真係好過份,有心就自動波,最多問邊間幾座牀位,再講佢應該主動關心下你。不過佢識做呢d,個仔都唔會咁喇!凡事總有原因,對方成長背景很重要。你要堅強呀,小朋友以你為榜樣!

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 06:58 PM 發表

我從來對住佢媽佢妹唔出聲,可能因為咁佢哋覺得我唔禮貌。
但當日傾結婚,佢媽講明只會比38000禮金,唔會比多,你自己決定要不要。佢妹就叫佢媽唔好買龍鳳鈪比我,個日開始我已經對呢兩個人無話可說。 ...
屋企人都咁mean, 應該話唔識做,結咗婚有排受

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
我個廢柴俾六千元養兩個女,仲要話俾多我,所以我離開了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小心人渣 於 2019-1-29 11:22 PM 發表

你算好啦!我每月支出三萬走唔甩,我一毫都無家用收!個廢柴老公仲要成日小9我,有時諗都唔知為乜!單身媽媽仲舒服,唔使貼錢買難受
我果件仲要成日吊我老母,正人渣,從未帶過我地出去食飯,正仆街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前晚紅色駱駝 於 2019-2-11 02:23 AM 發表

路過都要搭訕,真係好過份,有心就自動波,最多問邊間幾座牀位,再講佢應該主動關心下你。不過佢識做呢d,個仔都唔會咁喇!凡事總有原因,對方成長背景很重要。你要堅強呀,小朋友以你為榜樣! ...
佢去到探我媽,仲要講三講四,又話自己係用係日本買返嚟嘅米煲粥比我媽食,又嫌我姨媽只用兩條冬蟲草整幾啖湯咁小家。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前晚紅色駱駝 於 2019-2-11 02:33 AM 發表

屋企人都咁mean, 應該話唔識做,結咗婚有排受
佢妹無擺酒結婚,只係酒樓食飯,因此佢都唔想我擺酒,叫我哋係間普通酒樓食餐飯就算!
佢妹離咗婚,因此佢可能都想令我哋離婚。
如果成功離婚,我一定會感謝佢哋一手一腳促成這件事,感謝佢哋還我人生。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。