[坐月心得] 資深陪月性格太固執 + 太堅持自己凑B的方法 是否對新手/坐月媽媽有利?

本主題由 brianso198 於 2019-1-18 10:42 PM 設置高亮

資深陪月性格太固執 + 太堅持自己凑B的方法 是否對新手/坐月媽媽有利? E-mail 此主題給朋友

(聘請陪月的經驗分享及討論 - 抱歉下文有d長但我都想將個人經驗同d 將會請資深陪月嘅凖爸媽分享)

相信不少新手媽媽同我一樣在懷孕初期已經周圍搵陪月, 希望坐月坐得好d 及有位專業人士可以幫手湊B...

我和老公經過朋友介紹聘用了一位自稱有湊過50幾個B 嘅“資深”陪月 (佢要求人工係7萬 做24小時 x 1.5 個月).   初初 45分鐘 interview 過程時 覺得佢態度友善同分亨咗好多佢成功湊B 嘅 個案  咁我地就決定聘用佢, 初頭1星期佢除左經常同我地 “R水吹” 之外,其他事情如幫BB沖涼亦算跟得專業,  但可能日對夜對之下令佢覺得我同我老公好”林善”所以d工作態度愈來愈放縱同太dominant 太倔強(詳細解釋如下)...搞到依家我反而倒數緊佢仲有幾多日就完工等我自己湊返.

自問我坐月坐得心情都ok (幸好沒有產後情緒低落) , 唯獨 我個 7萬蚊人工  💰嘅 24小時 x 1.5 個月 陪月姨姨  👩🏻 有d 位都激到我就㴝發瘋🤬🤯 , for example : 佢好緊持 BB扭眼瞓(爆喊2個鐘 ) 都唔俾我同老公同我媽 抱一下BB ........日日夜夜無論我做乜都重複 100次 “唔好抱佢ar”...我忍不住同我老公講 “我breastfeed 餵緊BB 飮奶唔通雙手唔抱佢咩, 靠地球有地心吸力ar “ 😠 我個B得一個月大, 扭眼瞓需要媽媽抱幾下愛撫係正常(所有醫院護士及健康院護士都recommend 媽媽同BB 應該多 d 接觸 令初生嬰兒感到有安全感), 但佢堅持有得BB扭計都唔俾我抱BB - 自己就唔埋BB係廳坐, 我聽到BB爆喊無人按撫自己個心也痛 😔

佢又成日”點” 我個菲傭做野(包括洗埋佢d衫) 同鬧我個工人, 又話我地由得工人瞓一小時下午覺寵壞個工人, ( 我同佢講 “我工人由5am 到 14:00 無坐低過一直幫你同我做野, 下午返房休息一小時好合埋)

我地亦買咗幾千蚊嘅室內安撫BB車俾BB玩, 佢又撥我地冷水話無用ga , 又唔俾我地用車輕輕力搖BB , 又話一搖開 B
B 又會上癮...(再重申一次我B 得一個月大係唔識咩叫上癮)

我係餵全人奶, 但因為陪月同BB 一間房, 我通常都要泵奶多過埋身餵, 但我不是乳牛, 奶量也不是全日無限量供應, 佢完全自己計劃唔到BB 應該食幾多, BB 扭眼瞓就只係一味唔跟schedule 咁加我辛辛苦苦泵d奶俾BB食又吹我再泵奶, 搞到我好confuse BB 應該食幾多分量, 加上不停咁加奶俾BB食(掃風又超快)搞到呀B 嘔奶, 有時BB半夜嘔奶佢亦無Report 返俾我地知, 係我菲傭早上清潔BB房時發現一地都係嘔奶之後先通知我...佢之後又用 “資深陪月tone” lecture 我話嘔奶係正常, 扭眼瞓爆喊繼續堅持唔抱之後係又加唔係又加奶又係正確做法....掃風亦唔需要掃15分鐘一味快快手手然後放BB落床(完全同我係醫院學嘅相反)

由於佢唔俾我地抱BB, 佢堅持將佢部電話放係BB 個頭仔 隔離 開着個所謂 “white noise 風筒聲l 成一個鐘令 BB 瞓, 無錯 white noise 可以令BB 瞓覺但無必要將部電話放係BB仔隔離 , 我老公自己睇到都忍不住同佢講咗幾次唔好將部手機放係BB 個頭 附近因爲有福射....

佢仲成日都suggest 唔同方法湊B, 但當d方法係我BB身上唔太work 時佢又賴我地話係我地 suggest ...d directions 真係勁 confuse !!  我同佢講咗N次每個BB 都唔同不能一色一樣....

最離譜係佢對我地講野態度係愈來愈差, 做親乜都開口埋囗講d打擊我地嘅說話, 比如我老公嘗試去學換片佢一味打擊佢話佢手腳慢instead of 真係鼓勵佢.   又吹自己可以一路換片一路餵奶 etc, 又爆之前d僱主d壞話俾我地聽, 我都好擔心之後佢又同佢新僱主講我地壞話....

所以話, 資深陪月有長處亦有短處, 大家準爸媽interview 陪月時除咗睇佢 CV 同經驗,  性格合唔合, 係米好倔強...etc 都好重要

註: 她絶對不是黑心陪月,但可惜她的性格和説話態度太”資深” 了!

共勉之!!

引用:
原帖由 牛星女 於 2019-1-18 12:26 AM 發表

(聘請陪月的經驗分享及討論 - 抱歉下文有d長但我都想將個人經驗同d 將會請資深陪月嘅凖爸媽分享)

相信不少新手媽媽同我一樣在懷孕初期已經周圍搵陪月, 希望坐月坐得好d 及有位專業人士可以幫手湊B...

我和老公經過朋友介紹聘用了一位自稱有湊過50幾個B 嘅“資深”陪月 (佢要求人工係7萬 做24小時 x 1.5 個月).   初初 45分鐘 interview 過程時 覺得佢態度友善同分亨咗 ...
我一家三口,太太都係陪月,我太太為興趣多過為錢,我地三個好中意 bb, 
每次我太太反屋企,我地都會問佢,bb 今日點呀,佢有時話好乖,有時話佢好搞笑,有時要扭計,我地都笑一餐
我都會比 d 意見bb 爸爸媽媽,例如奶樽用 PC 料,小心有 Bisphenol A 同 S, 
奶嘴要用 silicon 因為 rubber 可能有 nitrosomines, infant product and toys 要注意乜嘢,用品有乜嘢 chemical 要註意,包括 heavy metal, phthalates, Carcinogenic materials, toxic, reproductive.....

我覺得你個陪月真係過份.....

先指聲明,唔係廣告,唔會接 job, 唔會介紹,所以唔好 pm 我。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 牛星女 於 2019-1-18 12:26 AM 發表

我和老公經過朋友介紹聘用了一位自稱有湊過50幾個B 嘅“資深”陪月 (佢要求人工係7萬 做24小時 x 1.5 個月).   初初 45分鐘 interview 過程時 ...
講真只睇頭兩點,我好支持陪月做法。佢都想您第時好湊d。

回覆 引用 TOP

邊個話抱左就上癮 邊個話搖下b車又唔得 妳個陪月嗰套太死板 太強硬

基本上唔係抱不離手唔駛驚
我湊自己2個小朋友 我經驗 上癮呢2個字往往吹大左

咁樣請佢返黎做咩
個陪月緊係輕鬆啦

bb尤其6個月前 喊 好多時有原因
可能唔夠飽 片濕 眼訓
要攪掂 而唔係由佢喊
唔夠人奶 必餵埋奶粉

如果眼訓喊 抱下訓著可放床
只要唔好成日長抱就ok

根本好多陪月 老人家 都唔識湊
手機安撫聲好多時頭幾分鐘work
之後完全唔work
因為佢地會慣左知道妳呃佢
二來 好多時要換片肚餓 妳開咩聲都冇用 因為bb都有要求

識湊嘅人 除左 扭眼訓 會知道bb因咩事喊 而滿足到佢收聲

除左先天身體極差 有病痛嘅bb
否則 bb好少會無啦啦喊
總有原因
而唔係由佢喊到累訓

引用:
原帖由 【衰鬼上帝】 於 2019-1-18 11:58 AM 發表

邊個話抱左就上癮 邊個話搖下b車又唔得 妳個陪月嗰套太死板 太強硬

咁樣請佢返黎做咩
個陪月緊係輕鬆啦

可能唔夠飽 片濕 眼訓
要攪掂 而唔係由佢喊
唔夠人奶 必餵埋奶粉

只要唔好成日長抱就ok

跟本好多陪月 老人家 都唔識湊
手機安撫聲好多時頭 ...
係lor! 佢態度仲要好差, 太dominant , 仲鬧返我轉頭話我唔allow佢個佢個方法湊B!! 你有冇見過個陪月會鬧返個坐月媽媽!?

引用:
原帖由 牛星女 於 2019-1-18 01:37 PM 發表

係lor! 佢態度仲要好差, 太dominant , 仲鬧返我轉頭話我唔allow佢個佢個方法湊B!! 你有冇見過個陪月會鬧返個坐月媽媽!?
冇見過,始終係老板
可以比意見,但唔好堅持
餵人奶,一百年前就幾好
而家,對媽媽就好,對 bb 唔好
唔好盲目相信餵人奶最好

回覆 引用 TOP

我都同意請陪月唔好請性格太強硬既
係in果時聽佢講嘢就可以感受到而判斷請唔請
我自己經驗都係唔好
但當初因為係人地介紹推薦
所以無諗咁多
覺得佢講嘢都幾專業
同埋吹自己湊過孖b都好掂
又學過營養學....等等
點知都係用錢買罪受
炒左佢臨時又要找其他人麻煩
最後都係日日數佢仲有幾多日走
佢走果日全家歡呼(連埋工人)好似送走瘟神咁
所以請陪月除左專業最好請d性格溫和易話為既好
同埋人地介紹未必就好
個個家庭習慣唔同
人地啱未必自己啱

引用:
原帖由 油站默默的羊 於 2019-1-18 09:45 PM 發表

我自己經驗都係唔好
所以無諗咁多
覺得佢講嘢都幾專業
點知都係用錢買罪受
同埋人地介紹未必就好
...
完全同意!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站默默的羊 於 2019-1-18 09:45 PM 發表

我自己經驗都係唔好
所以無諗咁多
覺得佢講嘢都幾專業
點知都係用錢買罪受
同埋人地介紹未必就好
...
講得啱,
我老婆都係陪月,我地成家好中意 bb, 
每次老婆反屋企一講個 bb, 我地都好開心
做過既 bb 媽媽,個個覺得好,都介紹其它人比我老婆

利申,我人工高我老婆好多,佢悶想揾嘢做下,又中意 bb,已做過好多 bb 了 

唔係廣告,唔好pm, 唔接 job,

回覆 引用 TOP

引用:

我和老公經過朋友介紹聘用了一位自稱有湊過50幾個B 嘅“資深”陪月 (佢要求人工係7萬 做24小時 x 1.5 個月).   初初 45分鐘 interview 過程時 覺得佢態度友善同分亨咗 ...
你個陪月不知所謂

回覆 引用 TOP

引用:

我覺得請陪月,如果阿婆,阿嫲肯揍,我都會比佢地揍,今時今日D老人家都現代好多,都會講衛生,一樣會煲靚湯,最緊要係老人家願意,我阿仔兩邊幫手揍,我坐月都好輕鬆,奶奶又好相處,最近要大家互相尊重。

回覆 引用 TOP

俾咁多錢請個咁嘅陪月佢就梗係當你傻啦,一年先12個月,有50幾個BB經驗咪就係得嗰幾年
自己BB,佢比乜嘢意見都好,你可以自己有判斷力

回覆 引用 TOP

引用:

真正資深應該識得收放自如
點會同客嘈呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 【衰鬼上帝】 於 2019-1-18 11:58 AM 發表

咁樣請佢返黎做咩
個陪月緊係輕鬆啦

可能唔夠飽 片濕 眼訓
要攪掂 而唔係由佢喊
唔夠人奶 必餵埋奶粉

只要唔好成日長抱就ok

根本好多陪月 老人家 都唔識湊
手機安撫聲好多時頭 ...
我依家阿b 四個月,自己一個好地地,見到人就喊(搵人玩搵人抱)
我工人話就黎路過佢張床要響地下爬過去

回覆 引用 TOP

對呢種"資深"有好深感受. 你都係忍個半月, 就可以送走~
我呢位資深人士係一起住的家人。而佢又好堅持佢資深果套, 唔準人抱B, 自己抱就得.
有時BB只係想要安全感擁抱安撫下...
你係老闆可以堅持嘗試教番陪月新一套. 如果我堅持, 就會不和了

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。