註冊 登入

已婚的你們 , 有冇後悔到結婚 ?

已婚的你們 , 有冇後悔到結婚 ? E-mail 此主題給朋友

已婚的你們 , 有冇後悔到同現在的老公/老婆結婚 ? 如果而家有得比你選擇多一次 , 仲會唔會想結婚 ??

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 251

1. 會想結婚 我好愛現在的另一半

68 (27.09%)

2. 會想結婚 但唔會想同現在的另一半結

84 (33.47%)

3. 唔會再想結婚

99 (39.44%)

有早知冇結果

回覆 引用 TOP

俾我㨂多次我唔會結婚。

原因都有師兄講咗,無論當初幾愛對方,一齊生活後,日日見住,好多生活上嘅小磨擦日積月累,加上對對方開始見到悶,愛情會一點點地被磨蝕,至到最後無咗愛,只剩下親情。呢個時候,男女雙方都會想揾返愛情嘅感覺,但一定唔會喺對方身上再揾到,但由於有婚姻束縛,你又唔可以向外求,到最後只能夠平平淡淡,了無生趣咁終此一生.....

就算離婚俾你遇到第二個,第三個,一齊咗數年後結果都係一樣,只係無間道咁循環。所以有得俾我揀我唔會再結婚。

回覆 引用 TOP

後悔就離啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-21 03:21 AM 發表

我承認,多謝!
但其實好姻緣,只要自己肯努力爭取就有。
幾十年來,我見過更多無奇不有嘅例子,幸運兒好運到你唔信。
股兄可唔可以分享一下例子?

結左幾耐

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

The only thing we have to fear is fear itself.
安德列‧科斯托蘭尼:投機是種藝術,而不是科學
吳瑞麟:100%心理,跟選股無關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-24 05:09 AM 發表

一d唔太極端嘅例子(極端例子涉及輕微公眾嘅人物,唔講得),就係自己一d認識嘅朋友,好靚女嘅,但男朋友好醜樣丶又或矮+少少醜......

其中一個靚女嘅好醜樣男友(滿面勁暗瘡),個靚女話俾我知,佢同佢一齊,係因為大家係同事,當時公司無人追佢(應該係無人敢追佢),只得呢個男人日日獻殷勤,於是,就被佢追到手。
(個男人唔係特別叻嘅人丶普通家庭丶普通文職丶而個女仔係老細秘書。)

因為我識女仔多,所以 ...
師兄有冇身邊有朋友係網戀成功的?

The only thing we have to fear is fear itself.
引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-24 05:09 AM 發表

一d唔太極端嘅例子(極端例子涉及輕微公眾嘅人物,唔講得),就係自己一d認識嘅朋友,好靚女嘅,但男朋友好醜樣丶又或矮+少少醜......

其中一個靚女嘅好醜樣男友(滿面勁暗瘡),個靚女話俾我知,佢同佢一齊,係因為大家係同事,當時公司無人追佢(應該係無人敢追佢),只得呢個男人日日獻殷勤,於是,就被佢追到手。
(個男人唔係特別叻嘅人丶普通家庭丶普通文職丶而個女仔係老細秘書。)

因為我識女仔多,所以 ...
如果單身男/女想正經識人,師兄覺得咩渠道最好最有效

引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-21 02:42 PM 發表

我25歲同居丶30歲結婚。
因為誘惑太多,我經常都抵受唔住誘惑。

可能我個人真係天資聰敏,15-18歲(80年代)就已經認為唔應該生小孩子。後來每一年長大,都更證明自己嘅諗法係冇錯,所以就梗係唔生啦。
至於我太太,對生仔呢樣野一開始冇乜意見,從來冇特別興趣生仔,然後一年一年落嚟,佢就知道佢老公係非常聰明,咁就當然贊成我唔生啦。 ...
師兄無小朋友,但有沒有想過日後老來可能有病痛都無仔女倚靠?第時老來有事在醫院都要靠另一半或自己支撐?呢個問題一直纏繞著我生或唔生(我本人不是太喜歡小朋友,都無信心可以給他幸福)

引用:
原帖由 股貴勝 於 2019-1-24 02:36 PM 發表

我可以簡單解答你:
1. 如果你有錢,你有仔女,將來你都送佢出國讀書,將來都希望佢唔好返香港,即係到頭來,都係冇人會照顧你。
2. 如果你冇錢,將來你老左,你唔好希望仔女有時間照顧你,因為佢哋要顧住搵食,博命賺錢買樓。因為將來賺錢一定比而家更難,啲人一定比而家更加辛苦。
3. 你有幾多親戚朋友,仔女結咗婚之後仍然同父母住?以我所知,只要有能力,所有仔女都希望搬出去住。

即係話,無論你有仔女、定 ...
好有道理,師兄對健康同食嘢都好有心得,請分享吓

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。