註冊 登入

可否接受個仔跟媽媽姓?

可否接受個仔跟媽媽姓? E-mail 此主題給朋友

其實之前出過post講過老婆同我媽媽ge問題,
而家太太已懷孕7個幾月,
同我講想bb跟佢姓,
原因話我屋企有兄弟,
佢屋企得佢一個女,
而我覺得自己都冇乜立場話唔好,
因為結婚時我屋企冇俾禮金,
淨係註冊乜都冇搞到,
太太有bb後都係外父外母買補品,
我屋企乜都冇付出(一餐飯都冇煮過俾太太),
連預計生產同坐月子都要由太太自己出(我d錢全部俾晒媽媽,斗零都冇俾返我!)
如果我阿媽知道bb跟佢媽媽姓實會嘈,
而家都唔知點算?😳😳😳

真定假呀,咁on膠嘅,咁大個男人全部$比老母?咁都结到婚

回覆 引用 TOP

見到你個POST, 真係要比隻豬你!
你都好坦白, 你老婆嫁比你都幾委屈, 真係貼錢嫁你咁濟!
難怪佢會有咁既要求!
既然你又無錢又無主見, 咁其實個仔跟你老婆姓都無乜問題啦。 

你無工作既咩? 點解對個老婆少少付出都無? 點解係比晒你呀媽?

連生仔坐月錢都要個女人自己出, 你真係無7用。 

除左無錢之外, 唔知你私下對個老婆好唔好, 如果唔好既話, 我係你老婆就真係生完個仔跟埋自己姓就索性同你離埋婚一了白了, 反正個仔你都唔會湊! 

回覆 引用 TOP

自問對太太非常好,
太太成日話嫁俾我佢會覺得幸福(除咗我屋企問題),
而我人工唔高(40k),
一半俾媽媽當家用,
一半俾屋企所有支出同自己零用,
但每次出雙糧花紅時,
我媽媽都會話屋企要換家私電器或裝修,
一大堆理由要錢,
幸好太太都體諒,
只係冇辦法解開媽媽對太太ge偏見!
所以如果媽媽知bb跟太太姓,
一定嘈到要我離婚,(我絕對唔會離婚)
感覺壓力好大!

你已經結左婚,一半人工比你老母,睇到呢句已經顶唔順

回覆 引用 TOP

你唔識向你老母反抗或者企硬,白D 講依家係愚孝,咁一切都沒有出路,完

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 征服失敗 於 2019-1-16 15:52 發表

自問對太太非常好,
太太成日話嫁俾我佢會覺得幸福(除咗我屋企問題),
而我人工唔高(40k),
一半俾媽媽當家用,
一半俾屋企所有支出同自己零用,
但每次出雙糧花紅時,
我媽媽都會話屋企要換家私電器或裝修,
一大堆理由要錢,
幸好太太都體諒,
只係冇辦法解開媽媽對太太ge偏見!
所以如果媽媽知bb跟太太姓,
一定嘈到要我離婚,(我絕對唔會離婚)
感覺壓力好大! ...
搵4萬你都咁寒酸? 重要個老婆貼錢嫁你? 都真係服左你!

唔好淨係話你呀媽有問題, 你自己都有問題啦!媽寶!

回覆 引用 TOP

其實我覺得俾一半家用唔算好過份,
因老人家本身冇乜積蓄,
如果我唔顧佢地唔通由得佢地瞓街咩?

另外我爸爸早排走咗(已9x歲),
得返我媽媽一個人住,
我已經好少陪佢(一星期陪3日,每次個幾鐘),
佢一個老人家已經好孤獨,
俾多少少家用實在唔算過份!

一般如果是港鴨十分樂意個仔跟媽媽姓

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-1-16 06:07 PM 發表

大家開玩笑,不要計較

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-1-16 06:07 PM 發表

外父給你一封大利事那最好,

引用:
原帖由 征服失敗 於 2019-1-16 05:53 PM 發表

其實我覺得俾一半家用唔算好過份,
因老人家本身冇乜積蓄,
如果我唔顧佢地唔通由得佢地瞓街咩?
樓主叻仔藏富放自已阿媽,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-1-16 06:10 PM 發表

外父給你一封大利事那最好,
叫外父成立教育基金

回覆 引用 TOP

最好問老婆攞零用錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。