註冊 登入

煩緊搬唔搬入村屋好…

本主題由 YanNessIsMe 於 2019-3-19 09:56 PM 關閉

煩緊搬唔搬入村屋好… E-mail 此主題給朋友

睇岩一個村屋單位幾想租, 但朋友叫我諗真啲:
一搬左入村屋就同市區脫節, 交通唔方便,
又有蛇蟲鼠蟻, 訊號/wifi收得差,
佢仲話村屋好多時要收陀地... 要畀錢...
本來都準備簽租, 俾佢講兩句好猶疑丫…

熱賣及精選
睇下邊度村囉 我住村屋好方便上網1000mb 路口坐車有巴士直出9龍要睇配備既 蛇蟲鼠蟻就唔覺 不過夏天會多啲昆蟲

回覆 引用 TOP

我的經驗
脫節就唔會 不會如果無車就出入麻煩
昆蟲就一定有 可以裝蚊網
Wifi就買地方 100m應該無問題 500m就真係應該唔得
保護費 租金就係 收你租個村民就會保護你 如果你準時交租

睇地點。

回覆 引用 TOP

市區有穿屋

實踐出真知,喜歡咪租了作實驗,朋友説法不一定準。

回覆 引用 TOP

村屋好多蚊蟲,無車比較麻煩,食野唔方便

回覆 引用 TOP

我住比較交區村屋,遠到叫朋友入黎bbq都話沒車唔方便,自己單車出入唔覺得唔方便,不過有車係方便多。村內人無乜特別,見到叫早午晚安可以。有次比人大都係同佢講道理之後大家見到都有打招夫又無乜野。
村屋話係安全又講唔上,不過有次出門幾日無鎖好反黎乜是都沒法生過,但有次比人偷左部單車。
到夜晚真係好靜,只要格黎屋大聲d都聽到,好係會比較小人發出太大聲音可以訓到中午後都係好靜。
蛇蟲鼠蟻係最多蚊同蟻,其他真係好小見
村屋最好應該係空氣好唔大塵,我一個月先打掃一次,d塵最多都係灰色有時係白色添

回覆 引用 TOP

事關我係一個女人住, 如果村屋咁多問題實搞唔掂,
想搵人求救都難…

引用:
原帖由 白~襪 於 2019-1-16 12:45 PM 發表

事關我係一個女人住, 如果村屋咁多問題實搞唔掂,
想搵人求救都難…
但村屋租平D地方會大D, 而且夠靜, 住落人都會放鬆D
村屋不免有地膽好似實Q咁幫你看門口, 唔俾街外人入村
係上網可能差D,wifi多數收唔好,如果好需要上網既就要再考慮下啦

一個女人?找明愛啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9個回收的羊羊 於 2019-1-15 12:25 PM 發表

睇下邊度村囉 我住村屋好方便上網1000mb 路口坐車有巴士直出9龍要睇配備既 蛇蟲鼠蟻就唔覺 不過夏天會多啲昆蟲
點解你可以有1000MB??
我問過我O個到淨係得PCCW, 仲要得6MB................
其他冇一間有....

引用:
原帖由 _今生今世_ 於 2019-1-18 12:16 AM 發表

點解你可以有1000MB??
我問過我O個到淨係得PCCW, 仲要得6MB................
其他冇一間有....
可能我個度村屋近 市區, 如果入啲就未必會有咁快

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白~襪 於 2019-1-15 12:02 PM 發表

睇岩一個村屋單位幾想租, 但朋友叫我諗真啲:
一搬左入村屋就同市區脫節, 交通唔方便,
又有蛇蟲鼠蟻, 訊號/wifi收得差,
佢仲話村屋好多時要收陀地... 要畀錢...
本來都準備簽租, 俾佢講兩句好猶疑丫… ...
有啲村有大量南亞人,如果一個女仔住小心比人老強
最好夜去行一敞,如果有,會関群結黨

回覆 引用 TOP

以前我住村屋都有陀地,佢叫我要每月比錢佢地,我話吾比,我話有本事燒咗我間屋,之後就冇再被滋擾,哈哈哈……

利申;當時係租屋,尤佢燒,哈哈……

回覆 引用 TOP

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。