註冊 登入

懷疑買了貨不對版的結婚戒指, 你地D鉑金戒是否好易花及崩?

懷疑買了貨不對版的結婚戒指, 你地D鉑金戒是否好易花及崩? E-mail 此主題給朋友

因為想買對結婚介指,但又想男友慳d錢,所以不停上網search下啲戒指,睇下有無啲啱心水嘅,網上見到一間尖沙咀規模較小, BRx字頭牌子, 之前啲Facebook廣告話自己嘅介指係日本製,PT介指加硬、又乜嘢hardtech platinum,又話攞咗專利、又話唔會咁易花,比其他牌子堅硬同平啲,所以就上咗去睇. 因為我係做merchandiser嘅,平日都會pack下辦咁,但個sales話免費加硬,包保唔易花,又話唔會崩。所以最後男友買咗隻4千幾蚊嘅介指比我。 但帶咗一個禮拜後,隻介指不但花哂,仲崩埋㖭!我都崩…潰。 咁我打電話去問啦,個不負責任嘅CS竟然話佢地嘅介指都會花、都會崩㗎,只係比一般介指堅固啲㗎咋。What??!!! 你地個sales唔係咁講㗎喎,又話好堅硬、唔會花咁㗎喎,點解依家轉哂㗎!淨係叫我比隻介指佢check,仲有乜好check? 花同凹咗係事實,不負責任嘅回覆,失望。仲有依家睇番張保養咭,睇得出張紙係自己印,同自己寫日本製,連編碼都無!唔通佢真係黑店?

熱賣及精選
下。。我買那間是永久保養的,但到而家都無問題,起碼都有一年保養掛?

好多sales 吹水多,所謂的保養算把啦,我都質疑比唔到產地來源多少都有問題,好多人因少金飾買中左招都唔知。

我去買那間都是日本貨,但我的有一張證書仔,做得代理要有日本仔證書咁先係日本貨,好似買日本牌子手錶都一定有。
係日本就算買盒靚小小禮品餅乾都會有

我地兩公婆日日帶住1年多,都唔覺有咩問題,靚野無咁易花及崩的,如果咁易崩咪仲衰過帶住銀戒?
話晒都是定情信物,質料點都要好dd
算你唔好彩,故事教訓唔可咁信廣告。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續花花神 於 2019-1-12 11:07 PM 發表

因為想買對結婚介指,但又想男友慳d錢,所以不停上網search下啲戒指,睇下有無啲啱心水嘅,網上見到那間B字頭規模較小的牌子之前啲Facebook廣告話自己嘅介指係日本製,PT介指加硬、又乜嘢hardtech platinum,又話攞咗專利、又話唔會咁易花,比其他牌子堅硬同平啲,所以就上咗去睇. 因為我係做merchandiser嘅,平日都會pack下辦咁,但個sales話免費加硬,包保唔易花,又 ...
我做工埸清楚少少。
Pt 加硬,系用左另类補口成份,
的確比以前硬好多,硬度类似鈀白。
但並不代表不會崩/花。
只是介子冇甘易変形。

另外亦要視乎个款/点帶。
如果經常打麻雀,9k 甘硬一樣变形,崩/花。

除非做钛😪😪,甘就可以一世不变。。

另外每間工埸,金屬配方5同,始终做出黎軟硬度會有分别。

引用:
原帖由 連續花花神 於 2019-1-12 11:07 PM 發表

因為想買對結婚介指,但又想男友慳d錢,所以不停上網search下啲戒指,睇下有無啲啱心水嘅,網上見到那間B字頭規模較小的牌子之前啲Facebook廣告話自己嘅介指係日本製,PT介指加硬、又乜嘢hardtech platinum,又話攞咗專利、又話唔會咁易花,比其他牌子堅硬同平啲,所以就上咗去睇. 因為我係做merchandiser嘅,平日都會pack下辦咁,但個sales話免費加硬,包保唔易花,又 ...
首先大家要清楚一様嘢,為什麼九成以上的鑚石首飾💍都是用k金而不是鉑金,答案是硬及堅固
鉑金比起K金的好處只是不會變色恆久白色但硬度較k金軟所以容易磨損殘舊。
鉑金的摩氏硬度是4-4.5度,一般pt800-950的主要配方成份為:鋨,鈀,銥,銠,釕,如何加硬也不會起過5度即是比一般大家曰常所見的水晶還要軟,所以配帶過程中磨損是必然的,只是嚴重程度要看磨到比它硬多少物件而定了!

我帶左3年幾, 差唔多日日返工都帶,我做零售所以日日都執貨及收銀, 係做gym 唔會帶

但都無樓主咁情況又崩又花, 買金飾千奇唔好比d不負責任既鎖售廣告或sales呃到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2019-1-13 08:18 PM 發表

我做工埸清楚少少。
Pt 加硬,系用左另类補口成份,
的確比以前硬好多,硬度类似鈀白。
但並不代表不會崩/花。
只是介子冇甘易変形。

另外亦要視乎个款/点帶。
如果經常打麻雀,9k 甘硬一樣变形,崩/花。

除非做钛😪😪,甘就可以一世不变。。

另外每間工埸,金屬配方5同,始终做出黎軟硬度會有分别。 ...
即係個配方出問題, 無理由咁差帶一陣就話會崩又花咁化學, 仲話加左硬添!

回覆 引用 TOP

原來是咁樣, 咁佢地真是oversell 有點欺騙, 要小心
學到野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dickson22 於 2019-1-14 01:49 AM 發表

首先大家要清楚一様嘢,為什麼九成以上的鑚石首飾💍都是用k金而不是鉑金,答案是硬及堅固
鉑金比起K金的好處只是不會變色恆久白色但硬度較k金軟所以容易磨損殘舊。
鉑金的摩氏硬度是4-4.5度,一般pt800-950的主要配方成份為:鋨,鈀,銥,銠,釕,如何加硬也不會起過5度即是比一般大家曰常所見的水晶還要軟,所以配帶過程中磨損是必然的,只是嚴重程度要看磨到比它硬多少物件而定了! ...
原來是咁, 咁佢所謂的全球最硬的都是 sales 噱頭多,
都無法子, 結婚戒既野應該得一次, 唔會有下次
比佢呃都是一次

引用:
原帖由 連續花花神 於 2019-1-17 03:05 PM 發表

原來是咁, 咁佢所謂的全球最硬的都是 sales 噱頭多,
都無法子, 結婚戒既野應該得一次, 唔會有下次
比佢呃都是一次
不可以話係噱頭,講要有人信先得,好似早排有人用$499買一卡鑽石戒指一樣道理!

回覆 引用 TOP

如果隻戒指日日都帶着,通常都好容易花,因為返工都帶住,花無可避免...但係崩嘅機會就好少

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。