• 瀏覽: 135,606
  • 回覆: 6,150
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 selinaaab 於 2019-2-13 12:06 PM 發表

Yeeki 我想問咁你非斷食時間, 會係食到飽為止 點樣去控制?
非斷食時我都唔會太過份,控制住喺1400 to 1600卡。之前聖誕至過年會多咗邪惡嘢,宜家back to normal, 1450 kcal係我目標。以clean food 計,千四五卡已好飽

一星期食: 1450 x 5 days = 7250
一星期消: tdee 2170 x 5 days + bmr 1370 x 2 days = 13590

一星期可以負6340卡。理論上可消磅半脂。

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 12:22 PM 發表

非斷食時我都唔會太過份,控制住喺1400 to 1600卡。之前聖誕至過年會多咗邪惡嘢,宜家back to normal, 1450 kcal係我目標。以clean food 計,千四五卡已好飽

一星期食: 1450 x 5 days = 7250
一星期消: tdee 2170 x 5 days + bmr 1370 x 2 days = 13590

一星期可以負6 ...
我新年食得太過份, 而家都要好好控制下把口啦 但我2日斷食實在太難, 你意志真係好堅定
前日去GROUP CLASS, 竟然要做deadlift,仲不停加重, 我動作做得唔好, 搞到呢2日下背好繃緊

引用:
原帖由 selinaaab 於 2019-2-13 12:39 PM 發表

我新年食得太過份, 而家都要好好控制下把口啦 但我2日斷食實在太難, 你意志真係好堅定
前日去GROUP CLASS, 竟然要做deadlift,仲不停加重, 我動作做得唔好, 搞到呢2日下背好繃緊 ...
人人唔同㗎,要搵啱方法啱自己用。
8:16時,我朝早會craving. 反而今次直接斷36小時,完全無需用到意志。肚亦無叫

但尖完後酸痛,我要研究下係咪要加番杯yogurt或shake

你用db 做dl定bb做? bb易平衡D,少樣嘢要顧慮
用db一開始,不宜太重

有冇好好拉筋。簡單做child pose拉下背都可以鬆下

引用:
原帖由 selinaaab 於 2019-2-13 12:39 PM 發表

前日去GROUP CLASS, 竟然要做deadlift,仲不停加重, 我動作做得唔好, 搞到呢2日下背好繃緊 ...
上網睇d low back 拉筋 , 我多年都係cardio同weight 多,拉得好少 d 問題浮緊出黎
deadlift 如果做得好,唔太重動作啱係巧東西呀

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 01:01 PM 發表

8:16時,我朝早會craving. 反而今次直接斷36小時,完全無需用到意志。肚亦無叫

但尖完後酸痛,我要研究下係咪要加番杯yogurt或shake

用db一開始,不宜太重

有冇好好拉筋。簡單做child pose拉下背都可以鬆下 ...
@selinaaab

可以睇埋yoga cobra,  supine twist,  supine pigeon
其實都係我地常拉嘅動作黎架ja,不過yoga  用名好似統一d , 方便你check~

想問你地有咩塞肚用低卡好味野,參巧參巧

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 01:01 PM 發表

用db一開始,不宜太重

有冇好好拉筋。簡單做child pose拉下背都可以鬆下 ...
我係bb 呀. 因為係MISS教, 但反而MISS係嚴格D, 唔會因為係女學生就放生你
我做的時候有D 緊張, 動作應該做得唔好, 後尾MISS 叫我同另一新手同學用hex bar deadlift
我返屋企都有用foam roller 按

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:27 PM 發表

上網睇d low back 拉筋 , 我多年都係cardio同weight 多,拉得好少 d 問題浮緊出黎
謝謝你 呢2日好想買部按摩機仔放office
動作我無得望鏡我都係未feel到, 真係要練習多D, 好容易不自覺曲左背
deadlift 應該係練大脾後肌肉, 岩唔岩? 而家我係lower back 緊而腳無咩感覺,
即係我做唔岩啦

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:27 PM 發表

我都發現如果趕住走,拉唔夠,第二日會易啲痛
無得偷懶

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:31 PM 發表

想問你地有咩塞肚用低卡好味野,參巧參巧
如果正餐我會自己煎豆腐, 係街就買盒無糖豆漿

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:30 PM 發表

@selinaaab

可以睇埋yoga cobra,  supine twist,  supine pigeon
其實都係我地常拉嘅動作黎架ja,不過yoga  用名好似統一d , 方便你check~
我記動作名好渣

引用:
原帖由 selinaaab 於 2019-2-13 02:39 PM 發表

謝謝你 呢2日好想買部按摩機仔放office
動作我無得望鏡我都係未feel到, 真係要練習多D, 好容易不自覺曲左背
deadlift 應該係練大脾後肌肉, 岩唔岩? 而家我係lower back 緊而腳無咩感覺,
即係我做唔岩啦 ...
deadlift 可以參詳下呢堆字
我同fd 有阿sir 教自己大意都瀨過野,所以真係要小心。否則如果group, 冇人得閒理你,做唔到唔好做。搞壞條腰好長手尾,亦影響埋pat 腿柔軟度,想減都減唔到
https://weighttraining.guide/exercises/barbell-deadlift/

最有感應該係 籮 > 腿後,腰都有feel,但只腰受晒力就變傷腰

引用:
原帖由 selinaaab 於 2019-2-13 02:35 PM 發表

我係bb 呀. 因為係MISS教, 但反而MISS係嚴格D, 唔會因為係女學生就放生你
我做的時候有D 緊張, 動作應該做得唔好, 後尾MISS 叫我同另一新手同學用hex bar deadlift
我返屋企都有用foam roller 按 ...
hex bar 唔錯呀, stable過db / bb.  唔有一個experienced嘅trainer 佢睇唔過眼我之前學得hea,  踢我用cable machine 做  做到先好講next

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 02:41 PM 發表

我都發現如果趕住走,拉唔夠,第二日會易啲痛
無得偷懶
我而家嘗試滲返多拉筋 平衡返 太硬阻住我再玩得好

引用:
原帖由 selinaaab 於 2019-2-13 02:42 PM 發表

如果正餐我會自己煎豆腐, 係街就買盒無糖豆漿
叻叻  最鐘意就簡單 有protein,  又容易買到嘅野食!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]