註冊 登入

2019之終極目標,go go go

引用:
原帖由 Forgeturself 於 2019-2-8 10:01 AM 發表

師姐,真心佩服你

我都想今年給自己一個不一樣的自己。
你可唔可以pm我你尖同拳館資料呀? 
我都想做呢兩樣但驚比人呃
我是楓葉人啊

返香港有返泰拳館操咗兩個月,但好hard core㗎喎(我操咗九個月先勉強跟到),你而家幾重?

你有興趣我pm你啦

熱賣及精選
[quote]原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-8 11:35 AM 發表

記得要分清楚是酸痛,而不是拉傷。你剛開始加重,姿勢一定要正確,不要過份勉強啊

引體,full chin up我都未做到。教練說,上不到,就吊著做L sit. 慢慢就做到
這也是我今年的目標 ... [/quoted

我應該是拉傷了,因為今天早上想要訓練時,腰還是無法用力,一用力就很痛,只好再休息一天看看了。我估計就是我姿勢不良,又一次加太大重量造成的。

我們一起努力,看看再幾個月後我們誰做的引體向上比較多次數喔~

我也有在做掌上壓,但一次只能做到4個標準的掌上壓,不知道你有沒有在做?你都去健身房的話,裡面訓練胸肌的器械應該很多吧?我只有靠啞鈴和掌上壓來訓練了。

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-8 11:43 AM 發表

我是楓葉人啊

返香港有返泰拳館操咗兩個月,但好hard core㗎喎(我操咗九個月先勉強跟到),你而家幾重?

你有興趣我pm你啦
我大概16幾重到啦。師姐,你pm我吖。但我新手未必覆到你。謝謝

引用:
原帖由 Anja1668 於 2019-2-8 02:24 PM 發表

[quote]原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-8 11:35 AM 發表https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif

記得要分清楚是酸痛,而不是拉傷。你剛開始加重,姿勢一定要正確,不要過份勉強啊

引體,full chin up我都未做到。教練說,上不到,就吊著做L sit. 慢慢就做到 ...
那等找到教練才加重,安全一點

我没有用器械的,上面有我gym的圖,用的都是啞鈴,trx, 那些小器材,學懂後可以在家裡練

掌上壓我有做啊,基本熱身動作嘛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Forgeturself 於 2019-2-9 12:48 PM 發表

我大概16幾重到啦。師姐,你pm我吖。但我新手未必覆到你。謝謝
pm你了。去試堂先啦,跟唔到仲嘥$。
All the best

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-9 01:31 PM 發表

pm你了。去試堂先啦,跟唔到仲嘥$。
All the best
收到啦,師姐。我新手冇辦法回覆。
謝謝你呀

引用:
原帖由 Forgeturself 於 2019-2-9 01:52 PM 發表

收到啦,師姐。我新手冇辦法回覆。
謝謝你呀
祝您成功
Listen to your body, 揾到一樣可以令自己愛上嘅運動,正確又持之以恆,配埋健康飲食,就可以飽住瘦

回覆 引用 TOP

小紀錄:
放棄16:8改成5:2.
可能開減後,平日已食得清,試咗一個月,16:8對我無咩效。反而仲大壓力咗,工作時間唔定,要就住就住,唔係辦法。

又試下5:2一個月,睇下有冇效先

先試一星期,分開兩日fasting,2x24hr,斷食日會繼續workout。視乎身體情況,再研究之後點做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-8 11:35 AM 發表

引體,full chin up我都未做到。教練說,上不到,就吊著做L sit. 慢慢就做到
這也是我今年的目標 ...
C姐同我一樣,full chin up都係我今年目標,而家會用resistant band幫手,希望好快可以自己做到💪

引用:
原帖由 siupingchan 於 2019-2-12 09:29 AM 發表

C姐同我一樣,full chin up都係我今年目標,而家會用resistant band幫手,希望好快可以自己做到💪
我宜家一路做呢啲强化住先

Equalizer chin ups:
https://youtu.be/vyLjR9mfYyw

TRX chin ups:
https://youtu.be/cgeOU_g5Jyw

同耐唔耐吊下臘鴨

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-12 09:44 AM 發表

我宜家一路做呢啲强化住先

Equalizer chin ups:https://youtu.be/vyLjR9mfYyw

TRX chin ups:https://youtu.be/cgeOU_g5Jyw

同耐唔耐吊下臘鴨
第一個自己操時都會做,第二個做唔到,因為冇trx,教練同我操就一定做assistant chin up,佢話想我成長得快啲😅

引用:
原帖由 siupingchan 於 2019-2-12 09:49 AM 發表

第一個自己操時都會做,第二個做唔到,因為冇trx,教練同我操就一定做assistant chin up,佢話想我成長得快啲😅
我一星期先正式上一次pull up bar
始終group class, 無得次次玩

回覆 引用 TOP

坐言起行,停咗8:16, 立即試5:2

本來plan 24hr, 但身體ok, 就40hr啦。

其間只飲水同茶,完全0卡。
有排毒,有去尖(boxing 1 hour, weight training 1 hr), 步行1km/hr 45min.

過程感受:
頭廿四小時肚無叫過,第十八小時去尖,好好力。
直至第廿五六小時,見家人食蛋糕,個肚叫咗一陣,又停咗
後來唔願瞓,打機時,個肚又叫,即刻去ZzzZzz, 就無嘢
今朝瞓醒都無餓,排完毒,剛剛食lunch

斷食完開餐,當然要低GI加高蛋白質。
柚子黑莓沙律配Greek yogurt.

講咁耐,最重要係結果
斷食前148lb(食完兩餐重味開年飯,由146上到148lb); 斷食後,144.2lb
但!!!!! 應該都係水同💩, 因為water mass低咗3%, 此消彼長,fat rate都高返。

結論,舒服過做8:16, 起碼朝早個肚無叫,亦無心思思想食,更加唔駛限時趕住食
一星期兩次試一個月,睇下點先

再update下今日情況

尋日空腹尖仲好好力
今日食咗lunch加snack (一片牛一隻蛋同一片鴨胸),四小時後尖
尋日用過肌肉嘅位,好酸痛
好耐未咁酸過,應該係補充唔夠protein

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 02:53 AM 發表

坐言起行,停咗8:16, 立即試5:2

本來plan 24hr, 但身體ok, 就40hr啦。

其間只飲水同茶,完全0卡。
有排毒,有去尖(boxing 1 hour, weight training 1 hr), 步行1km/hr 45min.

過程感受:
頭廿四小時肚無叫過,第十八小時去尖,好好力。
直至第廿五六小時,見家人食蛋糕,個肚叫咗一陣,又停咗
後來唔願瞓,打機時,個肚又叫,即刻 ...
Yeeki 我想問咁你非斷食時間, 會係食到飽為止 點樣去控制?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。