註冊 登入

2019之終極目標,go go go

引用:
原帖由 enidsyl 於 2019-1-12 01:26 PM 發表

多謝yeeki
之前見你話想轉換運動模式?你教練俾乜嘢建議你?
之前一直追操鐵重量,因為要夠重先刺激到肌肉生長,去幫助自燃消脂

但以我身高,再咁加磅操落去,比例唔好睇嘞

同教練傾過,反正手腳肩肌肉已成型(腹背仍須努力),操時減磅加reps.

佢比我嘅例子:push up,人哋做on toes 二十下,你就做on knees 四十下。
bicep curls, 以往追磅數,到第12下力竭,宜家要拎個可以做到30下嘅

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 InM 於 2019-1-12 01:38 PM 發表

一定支持yeeki新帖

喺妳身上學到好多烹飪知識,多謝! 2019年大家齊齊keep good health,齊齊fit!
多謝MM妹支持

你今年要多啲上嚟。
大家身心都要fit要靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2019-1-12 02:49 PM 發表

yeeki 好叻叻呀,減得好好,大家一齊努力食住瘦
多謝bora

你都好堅持跳舞,身型一定靚

大家繼續食,繼續靚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 crazybearbb 於 2019-1-12 03:59 PM 發表

好勵志,支持
熊B,老土感謝已同你講太多次,在心中唔多講

你係我哋呢班運動狂熱嘅精神領袖。
2019,你要帶住我地,繼續堅食堅操

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 small2 於 2019-1-12 04:24 PM 發表

支持支持, 你一定減到!!
BF 減得好快呀💪
多謝small

個fat rate,始終家用脚踩式,只測下半身。同inbody測有D距離。

所以我個40>26, 只係講緊用同一個家用磅
上去做inbody, 仲係三字頭

引用:
原帖由 ERICA_526 於 2019-1-12 06:35 PM 發表

可以分享食咩?
嘻,我2018個健康餐瘦身po有食譜

我開減時行高蛋白質,多菜,好脂肪,低碳。

宜家隨心啲,但盡量唔掂process food,甜嘢,澱粉類carbs少過每日一碗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 涼涼愛胃胃 於 2019-1-12 07:17 PM 發表

食得菜多會唔會似條菜架?
唔可以太偏一邊。。。始終我地行健康有肌型,多菜少肉唔啱我地

現代醫學營養學,發現只食大量菜(非水溶性纖維),反而塞住條腸,便秘

三菜兩果會平衡啲

引用:
原帖由 icetealady 於 2019-1-12 11:21 PM 發表

會架,又霉又乾甘

D人成日話均衡飲食,係應該蔬果肉類碳水樣樣都有,只要唔係垃圾煎炸肥膩就得啦,多菜少肉其實都係偏食
有D人仲執著於以前嗰套,無計

一講肉,就淨係諗到紅肉肥肉
我地講嘅係好肉,魚,白肉,瘦肉,海鮮之類。I don't see why not

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-12 01:19 發表

先總結一下2018啦。
開減前:
2017 summer 到2018年頭,仲有唔夠五磅就200lb

本來肥咗咁多年,目標唔敢set太大,諗住減三十磅。。。教練問終極目標係咩:我只敢 set五十磅

由196磅40%bf開始,到2018年尾, 宜家146磅26%bf。已達"終極"目標。整個過程,算不上輕鬆(五至六日尖,每次三個鐘),但非常愉快。亦因此識咗 ...
咁要計埋妳有幾高。

引用:
原帖由 3882 於 2019-1-13 01:19 AM 發表

咁要計埋妳有幾高。
哈哈,說出重點來,上面提過,以我身高,實在不適宜太bulky
我只有152cm, 再練肩臂就好怪相

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-13 01:24 發表

哈哈,說出重點來,上面提過,以我身高,實在不適宜太bulky
我只有152cm, 再練肩臂就好怪相
咁妳要再減多啲

引用:
原帖由 3882 於 2019-1-13 01:29 AM 發表

咁妳要再減多啲
呢個咪係我2019目標囉

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-13 01:32 發表

呢個咪係我2019目標囉
目標喺減至幾重?

引用:
原帖由 3882 於 2019-1-13 02:25 AM 發表

目標喺減至幾重?
我自己想115,教練唔想我低過120
我宜家muscle mass都103lb, 追求輕磅唔係我目標。重磅低脂先係我目標

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-13 02:56 發表

我自己想115,教練唔想我低過120
我宜家muscle mass都103lb, 追求輕磅唔係我目標。重磅低脂先係我目標
跟著就練好身材

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。