• 瀏覽: 134,806
  • 回覆: 6,150
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-18 10:51 AM 發表

未減完,未諗到keep咁長遠
不過旅行兩個月亂食都無增磅,將來應該都ok啩
加油💪🏻,真係好有恆心

引用:
原帖由 異域粉紅草泥馬 於 2019-1-18 12:53 PM 發表

加油💪🏻,真係好有恆心
無辦法啦,有恆心放任咗咁多年,點都要俾啲恆心去減

何況我真心愛上健身同boxing,將來減完都唔會停

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-18 08:42 AM 發表

哈哈,今日我呢邊零下廿幾,出去尖要好大決心
不過唔可以俾藉口自己停或懶

如果怕熱怕凍,去室內跑機得唔得?
以前樓下有間California 時不時都會去, 依家執左就無再JOIN其他~~

引用:
原帖由 莉花─═≡★ 於 2019-1-18 04:41 PM 發表

以前樓下有間California 時不時都會去, 依家執左就無再JOIN其他~~
喺屋企hiit或tabata 得嗎?
點都要搵個方法唔好俾自己懶

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-18 11:55 PM 發表

喺屋企hiit或tabata 得嗎?
點都要搵個方法唔好俾自己懶
tabata 可以向屋企做呀~做到要用腰力既動作做會FEEL到條腰背勁酸痛
抽住抽住咁..係咪即係用錯力定點

引用:
原帖由 莉花─═≡★ 於 2019-1-19 03:55 AM 發表

tabata 可以向屋企做呀~做到要用腰力既動作做會FEEL到條腰背勁酸痛
抽住抽住咁..係咪即係用錯力定點
係肌肉酸痛(平時運動唔夠,熱身拉筋唔夠),定真係拉親?

平時少運動,一星期一兩次,啲肌肉唔夠強,酸痛係正常

tabata都係自身體重嘅簡單動作,應該好少會整親。你下次熱夠身先,做完拉筋。

酸痛最多兩日,慣咗就唔痛。

正常(非拉傷),痛係因為肌肉微撕裂,修補時就係肌肉生長時。好多人正正追求正確位置痛啊

加油Yeeki!  等你繼續操ab同back 再索d!  btw 你楓葉個係boxing館? 有個cable station 呀?

cable 玩背真係無敵

ab 反而唔擔心,body weight 同小道具幫到手!

咁而家仲有無用dietician 呀

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-1-19 09:38 AM 發表

加油Yeeki!  等你繼續操ab同back 再索d!  btw 你楓葉個係boxing館? 有個cable station 呀?

cable 玩背真係無敵

ab 反而唔擔心,body weight 同小道具幫到手!

咁而家仲有無用dietician 呀 ...
多謝volt sis

間尖叫自己bootcamp,一半做kickboxing, 一半係crossfit. 所以我乜都有玩除咗器械

操背我地用trx同equalizer bar多,另外加橡根呀,dumbbells 呀呢啲去做操背動作

教練想教到我地返唔到尖時,都可以自己喺屋企操下

記錄一下:

今日正式上瑜珈,力量型嗰隻,原來我仲係好不足
要加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-19 04:49 AM 發表

係肌肉酸痛(平時運動唔夠,熱身拉筋唔夠),定真係拉親?

平時少運動,一星期一兩次,啲肌肉唔夠強,酸痛係正常

tabata都係自身體重嘅簡單動作,應該好少會整親。你下次熱夠身先,做完拉筋。

酸痛最多兩日,慣咗就唔痛。

正常(非拉傷),痛係因為肌肉微撕裂,修補時就係肌肉生長時。好多人正正追求正確位置痛啊 ...
咁我諗都係運動不多先咁🙄 酸又唔係酸好耐, 停一陣間再做ok

引用:
原帖由 莉花─═≡★ 於 2019-1-19 02:23 PM 發表

咁我諗都係運動不多先咁🙄 酸又唔係酸好耐, 停一陣間再做ok
習慣番運動,兩三星期就無感覺

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-19 12:26 PM 發表

多謝volt sis

間尖叫自己bootcamp,一半做kickboxing, 一半係crossfit. 所以我乜都有玩除咗器械

操背我地用trx同equalizer bar多,另外加橡根呀,dumbbells 呀呢啲去做操背動作

教練想教到我地返唔到尖時,都可以自己喺屋企操下 ...
啱 train 到自己屋企玩到係最好,我都想終極目標係做push up做得靚,唔係下下要出去~

咁等你focus 個背,同時燒其他位做fuel!  我同我班姐妹都浸住調節策略玩~

同埋等你分享 yoga ^^

支持

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-19 02:25 PM 發表

習慣番運動,兩三星期就無感覺
好啦,唯有努力下😂😂😂

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-1-19 04:34 PM 發表

啱 train 到自己屋企玩到係最好,我都想終極目標係做push up做得靚,唔係下下要出去~

咁等你focus 個背,同時燒其他位做fuel!  我同我班姐妹都浸住調節策略玩~

同埋等你分享 yoga ^^ ...
push up我有時有墮股問題, trainer成日提住: tighten your core, push your hips up first

至於操背,最近酸痛位似乎"準確"咗
之前好多時去咗斜方肌位

尋晚初試瑜珈做head stand,要老師頂住腰背,core仲未夠力

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]