• 瀏覽: 134,679
  • 回覆: 59
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-1 03:15 PM 發表

selina你而家係有大細  還是平均地好肉?  平均地好肉 係最容易減得索喎
我本身都係唔高, 得150
算係天生上大下大腰細,臂粗前肢相對幼的身型
都係成身好肉個種
我個上身本身背都算係薄, 一減肥腰腩會瘦先, 所以唔太大問題, 而家做返半年運動大概26,7寸腰,36寸PAT
最大問題係PATPAT 同粗大脾, 做左半年運動算修返好左好多, 但都係典型大PATPAT女仔向橫發展個TYPE 唔好睇
同埋因為矮腳比人短 就算同樣的PATPAT位 人地腳長D拉長就比我好睇咁
其次就係手臂D BYEBYE 肉, 都係覺眼

所以我最希望可以減多2寸腰, 練好個PATPAT, 修返多D個大脾
起碼著牛仔褲見得人

其實我會似似地未減前的COFFEE身型 (肥版)
所以我會覺得佢係我完美的目標, 但我都好好奇, 究竟佢點可以變到而家咁FIT到漏油

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-1 04:19 PM 發表

你呢d咪平均囉! train 完不得了!
你可以平時地乜都玩成個個shape 會細同前突後蹺( 心心眼 )

coffee 馬拉松,yoga at least,  gym 唔肯定

其實冇野好wonder 你肯做都可以變到  講真冇呃你 ...
要努力努力努力!
修左最難搞的Pat 同大脾佢

我昨日上堂weight train個心真係諗住, squat 個時比心機左又落低左
竟然突然覺得順左仲HOLD得好好. 今日成身散晒

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-1 04:33 PM 發表

而家係咪group class?

我之前有一得閒就air squat 100 下起,去gym有咩用咩加重玩

如果做到靚,負重地玩減重堅呀
係呀group class. 有時都會負重, 睇下教練點排
昨日係做做D dump bell exercise 先, 最後cardio 埋尾
bike, squat, burpee 3x30s
我而家先發現原來之前姿勢一直係唔上唔落, 仲辛苦

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-1 05:01 PM 發表

其實burpees  可以自己係屋企虐待下自己,唔係講笑。個心好快pump到好勁
我一唔上堂就會好懶
雖然做到burpees 但呢個真係唔係一個愉快過程
不過相對上我更加討厭mountain climbers
成日做做下就覺得呼吸不暢

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-1 06:53 PM 發表
https://www.instagram.com/p/BbUb ... igshid=rvib1oarobgq

林明禎操肌
佢本身既細骨架,係我恨都恨唔到

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-3 08:04 PM 發表

我本身唔多食零食架,因為覺得返工要保持好狀態,太多毒野頂唔順呀

如果食完d 立雜毒野 返屋企下一兩餐盡食乾淨熟野清肚

會自己落garlic 碌菜(朝早落埋薑),  其實我會用史雲生,未食到完全冇味嘅境界。我食軟身菜 波菜 肥嘅芥菜 唐ho, 趁熱食左佢

reheat   淡almond milk / cashew milk ,  後者係肥d,  但溫熱,可以配薑黃,落 ...
真係好有紀律呀
我開始左新年亂食 希望keep 住隔日運動,同埋今日食完團年飯勁飽滯,已經無咁大亂食的慾望

回覆 引用 TOP

新年快樂!年初二岩岩上左一堂重訓,心情好愉快

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 02:53 AM 發表

坐言起行,停咗8:16, 立即試5:2

本來plan 24hr, 但身體ok, 就40hr啦。

其間只飲水同茶,完全0卡。
有排毒,有去尖(boxing 1 hour, weight training 1 hr), 步行1km/hr 45min.

過程感受:
頭廿四小時肚無叫過,第十八小時去尖,好好力。
直至第廿五六小時,見家人食蛋糕,個肚叫咗一陣,又停咗
後來唔願瞓,打機時,個肚又叫,即刻 ...
Yeeki 我想問咁你非斷食時間, 會係食到飽為止 點樣去控制?

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 12:22 PM 發表

非斷食時我都唔會太過份,控制住喺1400 to 1600卡。之前聖誕至過年會多咗邪惡嘢,宜家back to normal, 1450 kcal係我目標。以clean food 計,千四五卡已好飽

一星期食: 1450 x 5 days = 7250
一星期消: tdee 2170 x 5 days + bmr 1370 x 2 days = 13590

一星期可以負6 ...
我新年食得太過份, 而家都要好好控制下把口啦 但我2日斷食實在太難, 你意志真係好堅定
前日去GROUP CLASS, 竟然要做deadlift,仲不停加重, 我動作做得唔好, 搞到呢2日下背好繃緊

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-2-13 01:01 PM 發表

人人唔同㗎,要搵啱方法啱自己用。
8:16時,我朝早會craving. 反而今次直接斷36小時,完全無需用到意志。肚亦無叫

但尖完後酸痛,我要研究下係咪要加番杯yogurt或shake

你用db 做dl定bb做? bb易平衡D,少樣嘢要顧慮
用db一開始,不宜太重

有冇好好拉筋。簡單做child pose拉下背都可以鬆下 ...
我係bb 呀. 因為係MISS教, 但反而MISS係嚴格D, 唔會因為係女學生就放生你
我做的時候有D 緊張, 動作應該做得唔好, 後尾MISS 叫我同另一新手同學用hex bar deadlift
我返屋企都有用foam roller 按

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:27 PM 發表

上網睇d low back 拉筋 , 我多年都係cardio同weight 多,拉得好少 d 問題浮緊出黎
deadlift 如果做得好,唔太重動作啱係巧東西呀
謝謝你 呢2日好想買部按摩機仔放office
動作我無得望鏡我都係未feel到, 真係要練習多D, 好容易不自覺曲左背
deadlift 應該係練大脾後肌肉, 岩唔岩? 而家我係lower back 緊而腳無咩感覺,
即係我做唔岩啦

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:31 PM 發表

想問你地有咩塞肚用低卡好味野,參巧參巧
如果正餐我會自己煎豆腐, 係街就買盒無糖豆漿

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 02:50 PM 發表

deadlift 可以參詳下呢堆字
我同fd 有阿sir 教自己大意都瀨過野,所以真係要小心。否則如果group, 冇人得閒理你,做唔到唔好做。搞壞條腰好長手尾,亦影響埋pat 腿柔軟度,想減都減唔到
https://weighttraining.guide/exercises/barbell-deadlift/

最有感應該係 籮 > 腿後,腰都有feel,但只腰受晒力就變傷腰 ...
group class 就係有呢樣唔好, 我個日上做DEADLIFT 都係MISS 係旁邊睇住
但始終佢唔係monitor 住你既進度
所以我都係要上返多D做好基本功先得

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 03:09 PM 發表

黑豆我阿媽煲過新鮮,d 水我飲埋好舒暢 ,然後d 豆攞黎配其他野煮,好味~
而家我cut carb 先少左食
我係因為CUT CARB 所以食多左豆腐 因為又平又飽

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-2-13 03:15 PM 發表

selina你係咪用女仔fitness centre?
唔係架, 我join classpass 去上堂,
所以唔同studio 都會去, 主要睇時間地點夾唔夾
咁岩有D 班係岩feel 會去多一D.
咁岩個班係叫 women's strength training 咁上下, 原來係練大大力

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]